Rodfrugter

Dyrk og spis jordskokker

Jordskokker er meget lette at dyrke, de kan spises enten kogte eller rå, men det skal være som delikatesse og ikke i for store mængder ad gangen. Læs artikel…

Jordskokker

17 sorter af jordskokker

I Den Økologiske Have har de som led i et sortsbevaringsprojekt mange sorter af jordskokker, bl.a. blomstrende sorter og sorter med røde knolde.

Knoldfennikel må ikke mangle vand

Knoldfennikel er en vintergrønsag i Sydeuropa, men vi kan med succes dyrke den i Danmark til høst i forsommeren og igen i efteråret.

Jordskokker

Jordskokker

Jordskok er en fortræffelig vintergrønsag. Den er dobbelt så dyr at købe som kartofler, men mindst ti gange så let at dyrke.

røde runde radiser

Radiser

Radiser er en af de første afgrøder, man kan så og høste i sit drivhus eller køkkenhave i foråret. Radiser er nemme at dyrke og på ganske lidt plads.

Persillerod

Persillerod er en meget velsmagende rodfrugt, som i dag bruges til meget mere end suppeurt. Den er dyr at købe og derfor oplagt at dyrke i egen have.

Eksotiske knolde

To knolde på afveje

Vil man prøve lidt anderledes afgrøder i køkkenhaven, er oka og knoldgaltetand et oplagt valg, da de to små knolde er lette at dyrke og smager godt.

Succes med knoldselleri

Mange har forsøgt at dyrke knoldselleri uden den store succes. Selleridyrkning kræver en del viden, men det er ikke svært, når man har fundet metoden.

Oka knolde

Oxalis – mere end en prydplante

Holder man af at lege med nye råvarer til middagsbordet, så forsøg dig med Oxalis i haven. Planteslægten kan tilbyde både rodknolde og »grønt« drys.

Knækkede skorzonerrødder

Skorzonerrod

De brunsorte lange skorzonerrødder ser ikke særligt tiltalende ud, men de er i virkeligheden en overset delikatesse, som man selv er nødt til at dyrke

Den sprøde knudekål

En af de mere specielle grønsager i selvforsyningshaven er knudekål, hvor det er den opsvulmede stængel, der spises. Både tidlige og vintersorter.

Rodfrugter – spiretid og kimplanter

Man venter og venter, ser ukrudtet spire frem og overvejer, hvordan det nu er, at kimbladene på gulerødder, persillerødder, skorzonerrod m.fl ser ud.

Anu

Anu er i samme slægt som blomsterkarse, men er flerårig og har spiselige knolde, blade og blomster. Den stammer fra Sydamerika og tåler ikke frost.

Gulerødder – typer og sorter

Guleroden er normalt lang og orange, men der findes andre typer og sorter. Den kan være kort og tyk, lille og rund eller rød, hvid, lilla og gul.

Dyrk og spis gulerødder

Guleroden giver en god fornemmelse af at have en grønsag i huset, som alle kan lide, men smagen afhænger bl.a. af dyrkningsjord, gødning og sort.

Fennikel

I haven dyrker vi dels grønsagen knoldfennikel, dels bladfennikel og bronzefennikel, hvorfra vi bruger blade og frø som krydderi i og på maden.

Køkkenhavens knuder og knolde

Hvis man dyrker knude og knolde i sin have, så får man mad der mætter, og de fleste kan gemmes til langt ud på vinteren.

Sorter af rødbeder

En rødbede er ikke bare en rødbede – de kan være røde, hvide, gule, bolsjestribede og faconen varierer fra platrunde over runde til cylindriske.

Havrrod i blomst

Havrerod

Havrerod kan man næsten dyrke for blomsternes skyld i plantens andet år, men de lyse rødder er også meget delikate og kan stå i jorden om vinteren.

Tynd gulerødderne i tide

Det er vigtigt at få tyndet sine gulerødder, da man ellers ender med en masse alt for små og ubrugelige gulerødder i stedet for store og flotte.

Rødbeder

Udtynding er nødvendig

Det er nødvendigt at tynde de rækkesåede grønsager til en passende afstand, for at de kan udvikles til gode planter og give pænt store grønsager.

Flot, stor knoldfennikel høstet i december.

Knoldfennikel som anden afgrøde

Knoldfennikel er perfekt at dyrke på ledig jord efter tidlige kartofler, gulerødder, jordbær og løg – det giver sprøde knolde i det sene efterår.

Rodfrugter i korsblomstfamilien

Rodfrugterne har fået en renæssance i det danske køkken, bl.a korsblomstrende arter som ræddiker, majroer, kålroe og knudekål.

oka

Oka

Oka dyrkes for de spiselige knolde skyld. De har et højt proteinindhold og lavt indhold af fedt. Ligesom kartoffel skal knoldene opbevares frostfrit.

Gulerødder året rundt

Gulerødder er nemme at dyrke, og man kan være selvforsynende med friske gulerødder fra midt på sommeren og helt frem til april måned.

Dyrkning af vintergulerødder

Det er dejligt med knasende friske gulerødder hele vinteren, men det kræver, at gulerødderne er dyrket ormefri, og man kan opbevare dem frostfrit.

Knoldfennikel

Få succes med knoldfennikel

Knoldfennikel skal sås på den rigtige årstid og have optimale forhold – ellers går den i stok og blomstrer i stedet for at danne en aromatisk knold.

god rødfarvning

Kinesiske radiser

Fra Kina kommer en interessant, mild og sød radis, som fint kan dyrkes i danske haver som 2. afgrøde, dog ikke altid helt uden problemer.

Ræddike

Navnet leder ikke tankerne hen på en gourmetgrønsag, men faktisk er den gamle grønsag ræddiken en meget velsmagende rodfrugt med en fin radissmag.

Majroer

Majroer giver hurtigt små fine roer, som minder lidt om milde radiser. De kan spises i salat eller anvendes i varm mad, bl.a. tilberedt i wok.

Dyrk og spis rødbeder

Rødbeder er lette at dyrke, og de er bedst, sødest og sprødest som små, og de fås i både gule, stribede, hvide og mørkrøde, men de smager ikke ens.

Knoldselleri først i september

Fjern sideskud på selleri

Både knoldselleri og bladselleri sætter af og til et eller flere sideskud, og det er en god ide at fjerne dem, så planten kan udvikles optimalt.

Rødbede

Rødbeder er lette at dyrke i haven, og der er få skadedyr og sygdomme. Der er mange sorter, og rødbeder kan også fås gule, stribede og hvide.

Vinteroptagning af gulerod

Vinteropbevaring af gulerødder

I efteråret må man træffe sit valg: skal gulerødderne tages op til opbevaring et frostfrit sted, eller skal de blive i jorden under isolerende dække.

bladselleri

Blad- og knoldselleri

Bladselleri er en af efterårets store delikatesser og knoldselleri er en af de vigtige vintergrønsager.

Pastinak

Pastinakker er lette at dyrke, de kan blive stående i jorden om vinteren, de giver et højt udbytte, og de hvide rødder kan bruge meget alsidigt i mad.

Forhandlerguide

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Solsikken

Alt til den økologiske have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Rodfrugter

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider