Majroer sået i juli og høstet i oktober. Her sorten ‘Purple Top White Globe’ og nederst en helt hvid sort. Foto: Karna Maj
Majroe, Brassica rapa, er en fantastisk grønsag, som dyrkes alt for lidt. De færreste når at opdage dens kulinariske kvaliteter, selv om de køber en pose frø og sår dem i april, som der står på posen. Majroer kræver nemlig masser af fugtighed og helst køligt klima for at udvikle sig til en virkelig delikatesse. Og netop i maj er det ofte både så varmt og tørt, at majroer i stedet for at være milde, sprøde og delikate, bliver tørre og stærkt smagende. Resultatet bliver kompostbunken og et løfte om aldrig mere at dyrke majroer.
Majroer dyrket sidst på sæsonen er en helt anden oplevelse. Det er her man skal starte som majroedyrker. Så kan man senere få held med forårsdyrkningen, hvis man gør sig lidt umage med jorddækning og vanding.
Majroer høstes unge og kan derfor stå ret tæt. Det er en fordel, at de ikke alle er høstklare på en gang. Foto: Karna Maj
Majroer er meget nemme at dyrke. Det er en hurtigudviklende grønsag: 70–80 dage efter såning høster man, og det kan lede tanken hen på at bruge majroer som mellemafgrøde mellem rækker med grønsager med lang udviklingstid. Men især i eftersommeren bliver majroerne meget store med 30–40 cm høje blade. Da majroer høstes unge, behøver hver plante ikke så meget plads til at udvikle sig på, og der kan med fordel bredsås i en bred rille og med 30–40 cm afstand til naborækkerne.
I foråret sås 1. hold, så snart jorden er bekvem sidst i marts eller først i april. 2. hold sås 2–3 uger senere, ca. midt i april. Derefter kan det ikke betale sig at så igen førend sidst i juli. Så 3. hold ca. 20. juli og 4. hold 10–14 dage senere. Selv om det er hedebølge, sår man alligevel og holder vandet – majroerne kan kun nå at udvikles, hvis man sår i den periode.
Majroer tilhører kålfamilien, og derfor et det en god ide at dække dem med insektnet for efterårsafgrødens vedkommende. 3. hold skal sås på det tidspunkt, hvor man også sår ræddikker og orientalske bladgrønsager, som også tilhører kålfamilien. Det er en god ide at så alle disse arter i et bed og sætte buer over med insektnet fra starten, så man helt undgår at de ædes af kållarver. Bionet er bedre til formålet end fiberdug, da det ikke holder på varme og fugt som fiberdug.
I efteråret kan man godt lade majroer bliver lidt større end de anbefalede 6–8 cm i diameter, når de skal bruges i varm mad. Foto: Karna Maj
Majroer høstes unge i en størrelse på 4–10 cm. I foråret høstes de meget små, da de ellers når at blive stærke og træede i varmen. I efteråret kan de fint bruges i 10 cm-størrelsen til varm mad. Til salat er de dog bedre i 5–7 cm-størrelsen.
De tåler ikke frost. I efteråret kan de tages op og gemmes i sand til senere forbrug. Noget af det sprøde går dog af dem, når de tages op, så til frisk forbrug er det en god ide i stedet for at dække dem og høste på friland, indtil det bliver vinter med hård frost.
Den gule sort ‘Goldball’ har en mere cremet konsistens og er velegnet til vinteropbevaring. Majoer kan i efteråret blive ret store uden at blive det mindste træede. Foto: Karna Maj
Der findes en lang række sorter med forskellig farve. Der er hvide, gule og hvidlige med udvendig delvis rødfarvning. Det er ikke kun farven, der er forskel på. Nogle sorter minder mest om milde, sprøde radiser, f.eks. ‘Snebold’, mens andre har en lidt mere cremet konsistens.
De har lidt forskellig udviklingstid, så det skal man tage hensyn til ved såning midt på sommeren. F.eks. skal ‘Goldball’ så allerede ca. 20. august for at nå god udvikling til vinteropbevaring. ‘White Milan’ – ofte bare kaldet Milan – kan derimod sås helt ind i august og nå at give små fine majroer.
Majroesort | udviklingstid] |
---|---|
Tokyo Cross | 35dage |
While Milan | 40 dage |
Snowball | 50 dage |
Purple Top White Globe | 50 dage |
Goldball | 55 dage |
Majroer skal i forsommeren høstes helt små – 5–6 cm i diameter. Bliver de større, bliver de skarpe i smagen og bitre, især hvis de mangler vand. I efteråret kan de fint blive store og stadig være rigtig gode i supper, gratinerede og ikke mindst ovnbagte sammen med et udvalg af andre rodfrugter.
Der er flere sorter af majroer – her ‘Snebold’. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Frø og udplantningsplanter, samt have
Flerårige spiselige planter til haven
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Alt fra hele verden
Øko planter til den spiselige have
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Alt til den økologiske have
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Rodfrugter > Majroer
Kommentarer
Der er 13 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…