17 sorter af jordskokker

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Jordskok har tidligere ikke været nogen stor kultur i danske køkkenhaver. Det har ændret sig, og mange havedyrkere har lyst til at dyrke denne rodfrugt, som er ret dyr at købe, men nem at dyrke. Desuden smager den bedst helt friskhøstet, hvor den er knasende sprød og har en fin lidt nøddeagtig smag.

Bevaring af sorter af jordskokker

Den Økologiske Have har i 2007 fået dubletter af 17 forskellige kloner af jordskokker fra Forskningscenter Årslev, som er ansvarlig for klonsamlingen af jordskokker i Norden. Den Økologiske Have er dermed blevet en lille filial i en genbank. Man kan se sorterne i dyrkning i Den Økologiske Have.

Klonerne er indsamlet af Institut for Havebrugsproduktion, Årslev både i Danmark og i udlandet. De bliver nu undersøgt og udvalgt efter deres egnethed som fødevarer og deres egnethed til miljøvenlig dyrkning.

17 forskellige jordskokker

‘C2071–63’

Sorten er middeltidlig. Denne jordskok kom til Forskningscentret i Årslev i 1988 fra INRA (French National Institute for Agricultural Research). Oprindelseslandet er Frankrig.

Jordskok

‘C2071–63’ Foto: Gitte Kjeldsen Bjørn, Institut for Havebrugsproduktion, Årslev

‘Urodny’

Knoldene er hvide og middelstore. Sorten er tidlig og blomstrer. Udbyttet er stort. Denne jordskok kom til Forskningscentret i Årslev i 1969 fra UKZUZ (Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture (Cista)). Oprindelseslandet er Tjekkiet.

‘Urodny’

‘Urodny’ Foto: Gitte Kjeldsen Bjørn, Institut for Havebrugsproduktion, Årslev

‘D 19’

Knoldene er hvide. Sorten er tidlig og blomstrer. Denne jordskok kom til Forskningscentret i Årslev i 1988 fra INRA (French National Institute for Agriculture Research). Oprindelseslandet er Frankrig.

‘D 19’

‘D 19’ Foto: Gitte Kjeldsen Bjørn, Institut for Havebrugsproduktion, Årslev

‘Columbia’

Knoldene er hvide. Sorten er tidlig og blomstrer. Denne jordskok kom til Forskningscentret i Årslev i 1988 fra Danisco Seed, Maribo. Oprindelseslandet er Tyskland.

‘Columbia’

‘Columbia’ Foto: Gitte Kjeldsen Bjørn, Institut for Havebrugsproduktion, Årslev

‘Draga’

Knoldene er hvide. Sorten er sen og blomstrer sjældent. Denne jordskok kom til Forskningscentret i Årslev i 2002 fra KVL (Landbohøjskolen). Oprindelseslandet er ukendt.

‘Dwarf’

Knoldene har en rød overflade. Sorten er sen og blomstrer ikke. Planterne er lavtvoksende. Denne jordskok kom til Forskningscentret i Årslev i 1988 fra SvP (Stichting voor Plantenveredeling). Oprindelseslandet er Holland.

‘Dwarf’

‘Dwarf’ Foto: Gitte Kjeldsen Bjørn, Institut for Havebrugsproduktion, Årslev

‘Bianca’

Knoldene er hvide. Sorten er sen og blomstrer sjældent. Denne jordskok kom til Forskningscentret i Årslev i 2002 fra KVL (Landbohøjskolen). Oprindelseslandet er ukendt.

‘Karina’

Knoldene er hvide og middelstore. Sorten er sen og blomstrer sjældent. Udbyttet er under middel. Denne jordskok kom til Forskningscentret i Årslev i 1980 fra Harald Nielsen i Karise. Oprindelseslandet er Danmark.

‘Karina’

‘Karina’ Foto: Gitte Kjeldsen Bjørn, Institut for Havebrugsproduktion, Årslev

‘Flam’

Knoldene er hvide og middelstore. Sorten er sen og blomstrer sjældent. Udbyttet er under middel. Denne jordskok kom til Forskningscentret i Årslev i 1979 fra KVL (Landbohøjskolen). Oprindelseslandet er Danmark.

‘Flam’

‘Flam’ Foto: Gitte Kjeldsen Bjørn, Institut for Havebrugsproduktion, Årslev

‘Mari’

Knoldene er hvide og middelstore. Sorten er tidlig og blomstrer. Udbyttet er stort. Denne jordskok kom til Forskningscentret i Årslev i 1988 fra Danisco Seed, Maribo. Oprindelseslandet er Tyskland.

‘Mari’

‘Mari’ Foto: Gitte Kjeldsen Bjørn, Institut for Havebrugsproduktion, Årslev

‘Nora’

Knoldene er hvide og middelstore. Sorten er tidlig og blomstrer. Udbyttet er stort. Denne jordskok kom til Forskningscentret i Årslev i 1987 fra Dirk Janson Smith i Dragør. Oprindelseslandet er Norge.

‘Nora’

‘Nora’ Foto: Gitte Kjeldsen Bjørn, Institut for Havebrugsproduktion, Årslev

‘Refla’

Knoldene har en rød overflade og er middelstore. Sorten er sen og blomstrer sjældent. Udbyttet er lavt.

Denne jordskok kom til Forskningscentret i Årslev i 1979 fra KVL (Landbohøjskolen). Oprindelseslandet er Danmark. Navnet kommer fra Red Flam.

‘Refla’

‘Refla’ Foto: Gitte Kjeldsen Bjørn, Institut for Havebrugsproduktion, Årslev

‘K 24’

Knoldene er hvide. Sorten er sen og blomstrer sjældent. Denne jordskok kom til Forskningscentret i Årslev i 1969 fra UKZUZ (Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture (Cista)). Oprindelseslandet er Tjekkiet.

‘K 24’

‘K 24’ Foto: Gitte Kjeldsen Bjørn, Institut for Havebrugsproduktion, Årslev

‘Rema’

Knoldene har en rød overflade. Denne jordskok kom til Forskningscentret i Årslev i 1988 fra Danisco Seed, Maribo. Oprindelseslandet er Tyskland. Navnet stammer muligvis fra Red Mari.

‘Rema’

‘Rema’ Foto: Gitte Kjeldsen Bjørn, Institut for Havebrugsproduktion, Årslev

‘Reka’

Knoldene har en rød overflade og er middelstore. Sorten er sen og blomstrer sjældent. Udbyttet er lavt.

Denne jordskok kom til Forskningscentret i Årslev i 1980 fra Harald Nielsen i Karise. Oprindelseslandet er Danmark. Navnet kommer fra Red Karina.

‘Reka’

‘Reka’ Foto: Gitte Kjeldsen Bjørn, Institut for Havebrugsproduktion, Årslev

‘Vanlig’

Knoldene er hvide og middelstore. Sorten er sen og blomstrer sjældent. Udbyttet er under middel. Denne jordskok kom til Forskningscentret i Årslev i 1980 fra SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet). Oprindelsesland er Sverige. (Det svenske ord »vanlig« betyder »almindelig« på dansk)

‘Vanlig’

‘Vanlig’ Foto: Gitte Kjeldsen Bjørn, Institut for Havebrugsproduktion, Årslev

‘Bistro’

Knoldene er hvide. Sorten er sen og blomstrer sjældent. Denne jordskok kom til Forskningscentret i Årslev i 1980 fra Birgit Strand i Ornebjerg. Oprindelseslandet er Danmark.

Grøn viden om jordskokker

Man kan læse mere om dyrkning af jordskokker og forsøg med de 17 sorter i et nummer af Grøn Viden (Havebrug nr. 152, september 2003), som kan hentes som PDF hos Danmarks Jordbrugsforskning eller bestilles for 20 kr samme sted.

Store forskelle på tidlighed

Læs også artiklen Store forskelle på jordskokker, som har været bragt i erhvervsbladet Frugt & Grønt juni 2009

Den Økologiske Have fik i 2007 tilladelse til at sælge af disse jordskokker, og hvis man er heldig, kan man finde jordskokker til salg i butikken i haven i det tidlige forår. De sælges ikke længere på postordre.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Solsikken

Alt til den økologiske have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Rodfrugter > 17 sorter af jordskokker

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider