Træspinat er en imponerende plante, som på bare en sommer kan blive meterhøj, men det er bladene fra de unge planter, som man spiser. Læs artikel…
Har du toppet dine rødbeder af med hånden, så toppen ikke er beskadiget, kan du få masser af små nye rødbedeblade, hvis du planter dem i en potte.
Vinterportulak vokser i haven vinteren igennem og kan forsyne køkkenet med friskt vintergrønt fyldt med C-vitaminer.
I marts, april og maj er der mange muligheder for at høste til salatskålen, hvis man har de rette flerårige bladgrøntsager og vilde urter i haven.
Blomsterskuddene af rappini er meget anvendt i madlavningen i bl.a. Italien og Kina, og planten passer godt til at dyrke som en tidlig forårsafgrøde.
Hannu Sarenström dyrker et utal af forskellige grønsager i sin køkkenhave. Her giver han gode råd og inspiration til dyrkning af forskellige salater.
Ramsløg kan høstes i marts og april, og hele planten er spiselig. Mest bruger man de grønne blade, der f.eks. også kan bruges i pesto eller urtesalt.
I små haver kan det være en god ide at anlægge en lille fin salathave, hvor man dyrker friske, sprøde grønsager til den daglige salat.
Før citronen vandt indpas i Nordens køkkener, var syre en almindelig dyrket køkkenurt, der blev brugt til at give maden det ekstra sure pift.
Inden for de forskellige salattyper findes mange gode sorter. I denne liste er der lagt vægt på sorter, som også er spændende og dekorative.
Der findes flere forskellige typer af salat, som hver har deres egenart med hensyn til voksemåde, smag og dyrkningstid.
I køkkenhaven er det en god ide at så nogle rækker spinat som forafgrøde på de steder, hvor der først skal plantes eller sås sidst i maj.
Strandbeden vokser på stenede strandvolde, og i april kan man finde strandbedens nye grønne blade, som er fine i madlavningen.
Vårsalat danner små grønne bladrosetter, som koster noget nær en formue at købe. Den er let at dyrke, og så er den frisk og sprød lige fra haven.
Almindelig rucola er en korsblomstret plante med en hed, peberagtig og meget aromatisk smag.
Amarantfamilien har spiselige blade og frø og et usædvanligt højt næringsindhold samtidig med at mange sorter også er meget dekorative planter.
Haveportulak er en lidt overset bladgrøntsag i haven. Det er en skam, for den er både sund og har sprøde, saftige blade, der smager godt.
Cikoriens lidt bitre smag er netop charmen og det, der gør den spændende til at blande i salatskålen sammen med mildere salat.
Fennikel giver anissmag året rundt – i forårsskud, blade og frø. Både bronze-, blad- og knoldfennikel kan bruges, men er alligevel forskellige.
Bladbeder er nemme at dyrke, kan høstes, når sæsonen for bladgrønt for længst er forbi, og så lyser de op i haven med deres fantastiske farver.
Løgkarse har levet en fortumlet tilværelse, først som fin medicinplante, dernæst som en forhadt ukrudtsplante i haven, og nu som gourmetgrønsag.
Hvis man har et halvskygget sted med fugtig jord, er det let at dyrke brøndkarse i haven. Ellers kan man etablere et egnet dyrkningsbed.
Spiselige planter fra hele verden – her er fire af Stephen Barstows favoritter: spinatranke, Nodding Onion, flerårige kål og nælder, der ikke brænder
Kokleare står med de fineste grønne blade vinteren igennem, de er meget C-vitaminholdige og kan give både smag og sundhed.
Hvis man gerne vil dyrke små grønne blade til salatskålen en stor del af vinterhalvåret, så skal man så ‘Namenia’, som er i en korsblomst.
Der er to typer endiviesalater: Den bredbladede escarole og den stærkt krusede frisée-salat.
Såning af salat og varme sommerdage går dårligt i spænd. Salatfrø går simpelthen i spiredvale omkring de 20° C.
Det er lidt lotterispil, men de fleste år lykkes det at overvintre spinatplanter sået i sensommeren, og så får man både tidlig og megen spinat.
Rapsolie er der efterhånden i ethvert køkken, men de færreste ved, at der findes rapssorter, hvor bladene ikke er bitre, men fine til bl.a. salat.
Spinatbeden er en letdyrkelig bladgrønsag, som kan bruges i stedet for spinat. I modsætning til spinat indeholder bladene ikke oxalsyre.
Bladselleri er store og knasende sprøde netop, når risikoen for nattefrost begynder at melde sig – men man kan redde dem ved at dække dem mod frosten
Sidst på efteråret kan man hente fine små grønne blade af diverse slags bladgrønt – vel at mærke hvis man har husket at så det sidst i august.
Der er ikke mange farveoplevelser i køkkenhaven i november, men en regnbueblanding af bladbeder lyser op med bladstilke i rød, gul og orange.
Søg i forhandlerguiden:
Flerårige spiselige planter til haven
Øko planter til den spiselige have
Frø og udplantningsplanter, samt have
Alt fra hele verden
Alt til den økologiske have
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Salat og bladgrøntsager