Salat og bladgrøntsager

Træspinat

Træspinat er en imponerende plante, som på bare en sommer kan blive meterhøj, men det er bladene fra de unge planter, som man spiser. Læs artikel…

Rødbede drivning til blade

Dyrk rødbedeblade i vindueskarmen

Har du toppet dine rødbeder af med hånden, så toppen ikke er beskadiget, kan du få masser af små nye rødbedeblade, hvis du planter dem i en potte.

Vinterportulak

Vinterportulak – mere end en køkkenurt

Vinterportulak vokser i haven vinteren igennem og kan forsyne køkkenet med friskt vintergrønt fyldt med C-vitaminer.

Salat af skvalderkål, rødnervet havesyre og martsviole

Salat i foråret

I marts, april og maj er der mange muligheder for at høste til salatskålen, hvis man har de rette flerårige bladgrøntsager og vilde urter i haven.

Rapini

Blomsterskuddene af rappini er meget anvendt i madlavningen i bl.a. Italien og Kina, og planten passer godt til at dyrke som en tidlig forårsafgrøde.

Hurtige, lækre blade i massevis

Hannu Sarenström dyrker et utal af forskellige grønsager i sin køkkenhave. Her giver han gode råd og inspiration til dyrkning af forskellige salater.

Brug ramsløg til pesto og salt

Ramsløg kan høstes i marts og april, og hele planten er spiselig. Mest bruger man de grønne blade, der f.eks. også kan bruges i pesto eller urtesalt.

Den lille salathave

I små haver kan det være en god ide at anlægge en lille fin salathave, hvor man dyrker friske, sprøde grønsager til den daglige salat.

Grønne blade med syrlig smag

Før citronen vandt indpas i Nordens køkkener, var syre en almindelig dyrket køkkenurt, der blev brugt til at give maden det ekstra sure pift.

Salatsorter og salattyper

Inden for de forskellige salattyper findes mange gode sorter. I denne liste er der lagt vægt på sorter, som også er spændende og dekorative.

Salat er andet end ‘Hjerter Es’

Der findes flere forskellige typer af salat, som hver har deres egenart med hensyn til voksemåde, smag og dyrkningstid.

Spinat

Spinat som forafgrøde

I køkkenhaven er det en god ide at så nogle rækker spinat som forafgrøde på de steder, hvor der først skal plantes eller sås sidst i maj.

strandbede er en vild urt

Strandbede som forårsgrønsag

Strandbeden vokser på stenede strandvolde, og i april kan man finde strandbedens nye grønne blade, som er fine i madlavningen.

Vårsalat

Vårsalat

Vårsalat danner små grønne bladrosetter, som koster noget nær en formue at købe. Den er let at dyrke, og så er den frisk og sprød lige fra haven.

Rucola – salat med masser af smag

Almindelig rucola er en korsblomstret plante med en hed, peberagtig og meget aromatisk smag.

Amaranthus

Amarant

Amarantfamilien har spiselige blade og frø og et usædvanligt højt næringsindhold samtidig med at mange sorter også er meget dekorative planter.

Haveportulak

Haveportulak er en lidt overset bladgrøntsag i haven. Det er en skam, for den er både sund og har sprøde, saftige blade, der smager godt.

Cikorie og radicchio

Cikoriens lidt bitre smag er netop charmen og det, der gør den spændende til at blande i salatskålen sammen med mildere salat.

Fennikelskud i foråret – klar til at høste

Fennikel som i antikken

Fennikel giver anissmag året rundt – i forårsskud, blade og frø. Både bronze-, blad- og knoldfennikel kan bruges, men er alligevel forskellige.

Bladbede – til nytte og pryd

Bladbeder er nemme at dyrke, kan høstes, når sæsonen for bladgrønt for længst er forbi, og så lyser de op i haven med deres fantastiske farver.

Gourmetplante

Løgkarse

Løgkarse har levet en fortumlet tilværelse, først som fin medicinplante, dernæst som en forhadt ukrudtsplante i haven, og nu som gourmetgrønsag.

Brøndkarse

Hvis man har et halvskygget sted med fugtig jord, er det let at dyrke brøndkarse i haven. Ellers kan man etablere et egnet dyrkningsbed.

Nodding Onion

Fire favoritter fra Stehpen Barstows have

Spiselige planter fra hele verden – her er fire af Stephen Barstows favoritter: spinatranke, Nodding Onion, flerårige kål og nælder, der ikke brænder

Lægekokleare står grønne blade selv midt om vinteren.

Kokleare

Kokleare står med de fineste grønne blade vinteren igennem, de er meget C-vitaminholdige og kan give både smag og sundhed.

Namenia – en ny salatgrønsag

Hvis man gerne vil dyrke små grønne blade til salatskålen en stor del af vinterhalvåret, så skal man så ‘Namenia’, som er i en korsblomst.

Endiviesalater – Escarole og Frisée

Der er to typer endiviesalater: Den bredbladede escarole og den stærkt krusede frisée-salat.

Såning af salat om sommeren

Såning af salat og varme sommerdage går dårligt i spænd. Salatfrø går simpelthen i spiredvale omkring de 20° C.

Spinat først i december

Spinat til foråret – sået i efteråret

Det er lidt lotterispil, men de fleste år lykkes det at overvintre spinatplanter sået i sensommeren, og så får man både tidlig og megen spinat.

Rapsplante

Raps – lige til at spise

Rapsolie er der efterhånden i ethvert køkken, men de færreste ved, at der findes rapssorter, hvor bladene ikke er bitre, men fine til bl.a. salat.

Spinatbede

Spinatbeden er en letdyrkelig bladgrønsag, som kan bruges i stedet for spinat. I modsætning til spinat indeholder bladene ikke oxalsyre.

Dækning af bladselleri ved udsigt til frost om natten.

Bladselleri tåler ikke frost

Bladselleri er store og knasende sprøde netop, når risikoen for nattefrost begynder at melde sig – men man kan redde dem ved at dække dem mod frosten

Bladgrønt i efteråret

Sidst på efteråret kan man hente fine små grønne blade af diverse slags bladgrønt – vel at mærke hvis man har husket at så det sidst i august.

Bladbede – hvide og pink

Farverige bladbeder i efteråret

Der er ikke mange farveoplevelser i køkkenhaven i november, men en regnbueblanding af bladbeder lyser op med bladstilke i rød, gul og orange.

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Solsikken

Alt til den økologiske have

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Salat og bladgrøntsager

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider