Spinat til foråret – sået i efteråret

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Spinat er en af de afgrøder, som man kan så i efteråret til høst i foråret. Det giver en tidlig høst af meget store flotte blade, hvis overvintringen lykkes. Efterårssåning giver også en længere høstperiode, da planterne går i blomst stort set samtidig med, at de forårssåede går i blomst.

Såning på friland

Det kræver lidt held at overvintre spinat på friland til en tidlig afgrøde. Om det lykkes afhænger især af vinteren, men også om planterne når at få en passende størrelse inden vinter. Normalt skal man så sidst i august til overvintring på friland. Men bliver det et mildt efterår, kan det lykkes med såning frem til midten af september.

Spinat på friland i september

Spinatrække med tilpas afstand mellem planter. Jordbærnettet er lagt over for at rådyrene ikke skal æde planterne. Fotograferet 26. september. Foto: Karna Maj

Spinathøsten slutter sidst i maj til først i juni, så man kan fint nå nogle rækker spinat på et bed, hvor der skal plantes selleri eller græskar, eller sås bønner eller knoldfennikel. Det behøver således kun at være frøudgiften, man satser ved at så en række spinat i efteråret.

Planterne står i foråret lang tid uden at begynde at vokse, men når der kommer en lun periode nærmest eksploderer væksten. På det tidspunkt er forårssået spinat først ved at have udviklet første hold rigtige blade.

Spinat på friland

Spinaten er begyndt at sætte lækre nye og store blade. Billedet er taget 19. april 2009. På det tidspunkt står den forårssåede spinat kun med kimblade. Foto: Karna Maj

Spinat sidst i april

Der findes mange forskellige spinatsorter. Her en med spidse blade fotograferet 30. april 2008. Foto: Karna Maj

Såning i kasser

Hvis man sår spinaten i kasser til vinterdyrkning i drivhuset får man både en tidligere og mere sikker forårsafgrøde end ved såning på friland. Spinaten sås i sidste halvdel af august i kasser i halvt havejord og halvt næsten omsat kompost. Kasserne stilles udenfor, evt. under fiberdug som værn mod fugle, indtil midt i oktober, hvor der bliver plads i drivhuset, og dagtemperaturen ikke er alt for høj derinde. På det tidspunkt vil de have kimblade og et par små blivende blade, og de tyndes til en afstand på 5–6 cm. Står spinat for tæt, er der større risiko for, at de går i stok hurtigt. Om vinteren dækkes kasserne med 1–2 lag fiberdug i frostperioder. Husk at vande sparsomt om vinteren, men nok til at jorden er let fugtig. Når forårssolen får magt, skal man holde øje med, at planterne har vand nok.

Hvornår man kan begynde at høste i foråret, afhænger i høj grad af det aktuelle vejr. Nogle år kan de første små spinatblade plukkes til salatskålen allerede fra sidst i februar i drivhuset, men som regel falder høsten i marts.

Det er vigtigt, at spinat ikke bliver udsat for alt for høje temperaturer, så sæt de automatiske vinduesåbnere på igen allerede i februar. Hvis spinatplanter udsættes for høje temperaturer, går de let i blomst. Når marts viser sig fra sin lune side, så flyt kasserne udenfor under buer med fiberdug over. Det giver de fleste og flotteste blade og længst høstperiode.

Spinat i drivhus

Kasse med spinat i drivhus i sidste halvdel af marts. Foto: Karna Maj

Høst spinatfrø til såning i efteråret

Hvis man har plads til det i køkkenhaven, kan man lade nogle planter stå og blomstre og sætte frø. Vær opmærksom på, at nogle spinatplanter er hunplanter, andre hanplanter. Efter blomstringen kan man fjerne hanplanterne, så kun de frøbærende hunplanter bliver stående. Bestøvningen foregår ved vindens hjælp, så de skal stå lidt tæt på hinanden.

Andre grønne blade i drivhuset

Man kan dyrke små blade til salat af en række andre arter i kasser i drivhuset. Mest velegnet er salatsennep, gerne den smukke ‘Red Giant’, pak choi, tat soi, mizuna, namenia og rucola. Og så selvfølgelig pluksalat – sorten Maiköning er velegnet til vinterdyrkning.

Tatsoi i krukke

Tat soi i krukke 28. november. Tat soi kan overvintre på friland de fleste år. Foto: Karna Maj

Andre grønne blade på friland

Hvis man ikke har held med at overvintre spinat i sin have, kan man i stedet for prøve at dyrke spinatbede. De store friskgrønne blade kan bruges på samme måde som spinat. Den smager lidt anderledes – den indeholder ikke oxalsyre.

Spæde rødbedeblade er blevet et hit til salatskålen. Hvis man har rødbeder, som man ikke har nået at spise om vinteren, kan man plante nogle stykker i en stor potte. Hvis de stilles et lys og lunt sted begynder de at sætte fine små blade. Det kan kun lade sig gøre, hvis man har vredet bladene af, så toppen er uskadt. Har man skåret toppen af, kommer der ingen blade.

Salatsorten Maiköning kan også lykkes på friland med såning samtidig med, at man sår spinat. Det er en gammel sort, som er kendt for sin vinterhårdførhed.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Solsikken

Alt til den økologiske have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Salat og bladgrøntsager > Spinat til foråret – sået i efteråret

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider