Brøndkarse

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Over hele Europa finder man brøndkarsen, Nasturtium officinalé, vildtvoksende ved vandløb på kalkholdig jord. Man skelner melllem den vilde brøndkarse og haveformen.

Brøndkarse er en flerårig, krybende plante med 30–50 cm lange ranker. Den tilhører korsblomstfamilien, og det er man ikke i tvivl om, når man spiser de smukke grønne blade med den gode, lidt skarpe smag.

Anlæg et brøndkarsebed

Brøndkarse

Et fugtigt nyplantet bed med brøndkarse sammen med engkabbeleje og engblomme. Foto: Karna Maj

Har man rindende vand eller et halvskygget sted i haven med fugtig jord, er det let at dyrke brøndkarse her. Hvis man ikke har et naturligt voksested, må man anlægge et bed til brøndkarsen.

Det letteste er at lave en 30 cm bred rende, som er lige så dyb. Længden afhænger af familiens behov for brøndkarse. Renden fores med en kraftig plastfolie, så vandet bliver i renden. I renden kommes kompostjord blandet med sand. Jorden skal være kalkholdig, dvs. en pH på omkring 7 er tilrådelig. Jorden skal altid være fugtig, men man behøver ikke at vande hver dag. En kande vand med melllemrum er fint. Der kan godt være høj vandstand på et tidspunkt og kun fugtig jord senere. Det vigtigste er, at jorden aldrig tørrer ud. Det kan derfor være en god ide at etablere bedet i umiddelbar nærhed af en vandhane eller et sted, hvor man alligevel skal vande ofte.

Men man kan også dyrke brøndkarse i et sumpbed i haven. Brøndkarse har smukke dybtgrønne, lidt glinsende blade, og kan bruges som en slags bunddække mellem høje sumpplanter.

Plant ud eller så

Den hurtigste er at købe en pottefuld brøndkarse som krydderurt i supermarkedet, og plante den ud i maj. Den breder sig hurtigt med udløbere, som slår rødder.

Men det er også let at så brøndkarse i løbet af sommerperioden. Drys de meget små frø ud på en god fugtig jord og vand så jorden bliver jorden er lidt mudret. Skyg området, indtil planterne er spiret frem – det går ret hurtigt. Jorden må selvfølgelig ikke tørre ud på noget tidspunkt.

Når planterne begynder at blomstre, skæres de tilbage.

Høst

Det gælder bare om at plukke løs, når planterne først er etableret. Jo mere man plukker, jo flere nye fine skud dannes der. Det er i øvrigt en af de afgrøder, som er rigtig god at dyrke i haven, da den smager bedst friskhøstet, og som regel skal man kun bruge lidt af gangen.

Kommentarer

Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Solsikken

Alt til den økologiske have

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Salat og bladgrøntsager > Brøndkarse

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider