Over hele Europa finder man brøndkarsen, Nasturtium officinalé, vildtvoksende ved vandløb på kalkholdig jord. Man skelner melllem den vilde brøndkarse og haveformen.
Brøndkarse er en flerårig, krybende plante med 30–50 cm lange ranker. Den tilhører korsblomstfamilien, og det er man ikke i tvivl om, når man spiser de smukke grønne blade med den gode, lidt skarpe smag.
Et fugtigt nyplantet bed med brøndkarse sammen med engkabbeleje og engblomme. Foto: Karna Maj
Har man rindende vand eller et halvskygget sted i haven med fugtig jord, er det let at dyrke brøndkarse her. Hvis man ikke har et naturligt voksested, må man anlægge et bed til brøndkarsen.
Det letteste er at lave en 30 cm bred rende, som er lige så dyb. Længden afhænger af familiens behov for brøndkarse. Renden fores med en kraftig plastfolie, så vandet bliver i renden. I renden kommes kompostjord blandet med sand. Jorden skal være kalkholdig, dvs. en pH på omkring 7 er tilrådelig. Jorden skal altid være fugtig, men man behøver ikke at vande hver dag. En kande vand med melllemrum er fint. Der kan godt være høj vandstand på et tidspunkt og kun fugtig jord senere. Det vigtigste er, at jorden aldrig tørrer ud. Det kan derfor være en god ide at etablere bedet i umiddelbar nærhed af en vandhane eller et sted, hvor man alligevel skal vande ofte.
Men man kan også dyrke brøndkarse i et sumpbed i haven. Brøndkarse har smukke dybtgrønne, lidt glinsende blade, og kan bruges som en slags bunddække mellem høje sumpplanter.
Den hurtigste er at købe en pottefuld brøndkarse som krydderurt i supermarkedet, og plante den ud i maj. Den breder sig hurtigt med udløbere, som slår rødder.
Men det er også let at så brøndkarse i løbet af sommerperioden. Drys de meget små frø ud på en god fugtig jord og vand så jorden bliver jorden er lidt mudret. Skyg området, indtil planterne er spiret frem – det går ret hurtigt. Jorden må selvfølgelig ikke tørre ud på noget tidspunkt.
Når planterne begynder at blomstre, skæres de tilbage.
Det gælder bare om at plukke løs, når planterne først er etableret. Jo mere man plukker, jo flere nye fine skud dannes der. Det er i øvrigt en af de afgrøder, som er rigtig god at dyrke i haven, da den smager bedst friskhøstet, og som regel skal man kun bruge lidt af gangen.
Brønkarse breder sig med vandrette nedliggende stængler. Foto: Karna Maj
Brøndkarse er en flerårig plante. Her sidst i november, hvor der stadig kan høstes lidt til pynt på maden. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Alt fra hele verden
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Øko planter til den spiselige have
Flerårige spiselige planter til haven
Frø og udplantningsplanter, samt have
Alt til den økologiske have
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Salat og bladgrøntsager > Brøndkarse
Kommentarer
Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…