Brug ramsløg til pesto og salt

Af Birgitte Laurent Lund

Artiklen er et uddrag af bogen »Havens Spisekammer – Året rundt i den klimavenlige have og det økologiske køkken«, der udkom på Forlaget Indblik i foråret 2022.

Ramsløg

Ramsløg vokser flere steder i skovene og dufter og smager kraftigt af løg/hvidløg.

De første små skud dukker op allerede i januar/februar, men først i marts/april er de så store, at du kan tage en portion med hjem.

Planten har et stort indhold af C-vitamin og indeholder også andre stoffer, der virker blodtrykssænkende og antibiotiske (bakteriehæmmende) og er med til at styrke immunforsvaret.

Alle dele af planten er spiselige – løget, bladene og blomsterne, der kommer i maj–juni, men oftest er det de unge, friske blade, som anvendes.

Ramsløg kan fint erstatte hvidløg i mange retter. Brug ramsløg som krydderi eller grønsag i f.eks. en suppe, wokret eller salat. Den smager stærkt, så gå lidt forsigtigt frem.

Ramsløg sidst i marts. Foto: Heidi Kirk Nissen

Opskrift på ramsløgpesto

Du skal bruge:

3–4 håndfulde ramsløgblade
30–40 g nødder, mandler, solsikke- eller pinjekerner
50 g parmesanost
½ citron
3–4 spsk. olivenolie
Salt og peber

Blend ramsløgblade og nødder/kerner. Rør blandingen sammen med revet parmesanost, citronsaft og olivenolie. Smag til med salt og peber.

Hæld pestoen på små glas og spis den hurtigt eller frys den ned for at undgå uhensigtsmæssig bakterievækst.

Opskrift på ramsløgsalt

Du skal bruge:

15–20 ramsløgblade
1 del groft salt – gerne ekstragod havsalt

Skyl bladene og læg dem til tørre på et viskestykke. Skær dem i mindre stykker og kom dem i en morter sammen med saltet. Knus blade og salt i morteren lidt ad gangen, til det er blandet godt sammen.

Læg ramsløgsaltet på et stykke bagepapir og lad det tørre godt på et lunt sted (evt. i ovnen ved 40–50 grader), inden du hælder det på glas med låg.

Hvis saltet er for groft, kan du blende det forsigtigt til passende finhed.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Solsikken

Alt til den økologiske have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Salat og bladgrøntsager > Brug ramsløg til pesto og salt

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider