Artiklen er et uddrag af bogen »Havens Spisekammer – Året rundt i den klimavenlige have og det økologiske køkken«, der udkom på Forlaget Indblik i foråret 2022.
Ramsløg vokser flere steder i skovene og dufter og smager kraftigt af løg/hvidløg.
De første små skud dukker op allerede i januar/februar, men først i marts/april er de så store, at du kan tage en portion med hjem.
Planten har et stort indhold af C-vitamin og indeholder også andre stoffer, der virker blodtrykssænkende og antibiotiske (bakteriehæmmende) og er med til at styrke immunforsvaret.
Alle dele af planten er spiselige – løget, bladene og blomsterne, der kommer i maj–juni, men oftest er det de unge, friske blade, som anvendes.
Ramsløg kan fint erstatte hvidløg i mange retter. Brug ramsløg som krydderi eller grønsag i f.eks. en suppe, wokret eller salat. Den smager stærkt, så gå lidt forsigtigt frem.
Ramsløg sidst i marts. Foto: Heidi Kirk Nissen
Du skal bruge:
3–4 håndfulde ramsløgblade
30–40 g nødder, mandler, solsikke- eller pinjekerner
50 g parmesanost
½ citron
3–4 spsk. olivenolie
Salt og peber
Blend ramsløgblade og nødder/kerner. Rør blandingen sammen med revet parmesanost, citronsaft og olivenolie. Smag til med salt og peber.
Hæld pestoen på små glas og spis den hurtigt eller frys den ned for at undgå uhensigtsmæssig bakterievækst.
Du skal bruge:
15–20 ramsløgblade
1 del groft salt – gerne ekstragod havsalt
Skyl bladene og læg dem til tørre på et viskestykke. Skær dem i mindre stykker og kom dem i en morter sammen med saltet. Knus blade og salt i morteren lidt ad gangen, til det er blandet godt sammen.
Læg ramsløgsaltet på et stykke bagepapir og lad det tørre godt på et lunt sted (evt. i ovnen ved 40–50 grader), inden du hælder det på glas med låg.
Hvis saltet er for groft, kan du blende det forsigtigt til passende finhed.
Opskrifterne er fra bogen »Havens Spisekammer – Året rundt i den klimavenlige have og det økologiske køkken«.
Søg i forhandlerguiden:
Frø og udplantningsplanter, samt have
Øko planter til den spiselige have
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Alt fra hele verden
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Alt til den økologiske have
Flerårige spiselige planter til haven
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Salat og bladgrøntsager > Brug ramsløg til pesto og salt
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…