Endiviesalater – Escarole og Frisée

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Frissesalat

Friséesalat. Foto: GAU

Endivie er en gruppe salater, som tilhører cikorieslægten. Disse salater er langt mere hårdføre og fri for sygdomme og skadedyr end almindelig salat.

De har en let bitter smag, men kan bleges, hvorved lidt af det bitre forsvinder. Nogle sorter er endda selvblegende. Til almindelig sommerbrug er de ikke særlig attraktive, med mindre man er vild med det lidt bitre til at sætte smag på en salat. Til sommerbrug er det nødvendigt at blege dem, da de er mest bitre i varmt vejr. Der er to typer: den bredbladede escarole og stærkt krusede frisé-salat.

Dyrkning af endivie

Endivie spirer bedst ved 20–22°, højere temperatur kan give problemer, og jorden skal holdes fugtig indtil spiring. Der kan sås på voksestedet og tyndes ud, men jeg har læst, at udplantning giver hurtigere vækst og mindre bitter salat – måske fordi de passes bedre med vand. De plantes med en afstand på 25–35 cm.

De fleste endiviesorter har en udviklingstid på ca. 3 mdr., men er alligevel velegnede til skær-og-kom-igen teknikken, hvor man skærer nogle cm over jorden, så hjerteskuddet efterlades udskadt.

Den bredbladede escarole er langt mere hårdfør og mere egnet til efterårs- og vinterdyrkning, hvor frisée-salat lettere rådner i fugtigt og koldt vejr. Til gengæld klarer frisée-salat bedre den varme sommer. ‘Cornet de Bordeux’ er en meget hårdfør sort, som kan bruges til vinterbrug i drivhus.

Blegning af endivie

Det er et spørgsmål om smag, om man ønsker at blege endiviesalat. Salaten skal være helt udviklet inden blegning. Om sommeren bleger man dem på voksestedet. Friséesorterne er det ofte nok at lægge en plade, et par rabarberblade eller lignende over. De bredbladede endiviesorter bleger man ved at binde bladene sammen.

Man kan også blege ved at sætte en stor potte eller spand over planten. Senere på året kan planterne forsigtigt graves op og pottes eller plantes ind i et bed, f.eks. i drivhus eller mistbænk, til blegning. Hvis man har mange planter, kan de bleges/drives under f.eks. en solfanger af sort plastic.

Endiviesalat

Type/sort Sortsbeskrivelse
  • Escarole, Cichorium endivia
  • ‘Nuvol’ 60 dage. Løst, stort hoved, selvblegende.
    ‘En Cornet de Bordeaux’ Hårdfør sort. Til vinterbrug i drivhus.
    Frisée, Cichorium endivia var. crispum
    ‘Lindo’ Løst hovede med takkede blade. Grøn.
    ‘Ruffec’ Smalle, krusede blade.
    ‘Salad Kingi’ 75 dage. Store, dybgrønne, krusede blade.
    ‘Wallone’ Stærkt krusede blade. Selvblegende.

    Kommentarer

    Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

    Forhandlerguide

    Gartneri Toftegaard

    Øko planter til den spiselige have

    Frøsnapperen

    Frø til de mest smagfulde grøntsager

    Naturplanteskolen

    Flerårige spiselige planter til haven

    Økologiens Have

    Frø og udplantningsplanter, samt have

    The Plant Explorer

    Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

    Hvidløg og Vin

    Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

    Bjarne’s frø og planter

    Alt fra hele verden

    Solsikken

    Alt til den økologiske have

    Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Salat og bladgrøntsager > Endiviesalater – Escarole og Frisée

    Søg:

    Støt Havenyt.dk

    Til forsiden…

    Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider