En strandtur i april er som regel ikke for at skulle bade, men for at se lyset og havets bevægelser, høre bølgerne, føle vinden, indsnuse duftene og mærke sand og sten. Og så kan man fryde sig over, at der er planter på vej op gennem sten og grus.
Der er de krusede, næsten mørklilla strandkål, som titter frem, og så er der grønne rosetter af nye strandbeder. Strandbedens fine grønne blade ligner spæde rødbedeblade, dog uden den røde stængel. At de ligner er ikke så underligt, for denne lille plante er sandsynligvis stamformen til rødbede, bladbede, sukkerroe m.m. Gennem hundreder af år har man udvalgt og forædlet sig frem til de gode grønsager. Så det er med en vis respekt, man smager på de små, grønne blade.
I april skyder strandbedens friskgrønne blade op fra strandens hvide sand. Foto: Jens Thejsen
Strandbedens let kødede blade har en fin smag, lidt salt og bitter med en snert spinat over sig. Strandbeden er fin i madlavningen. De helt unge blade er meget velegnede til dampning, f.eks. sammen med lidt nye skud fra strandkål. De friske blade er gode syltede eller marinerede. Man kan også bruge dem i en blandet salat, evt. med lidt helt friske sankthansurtblade og mælkebøtteblade fra stranden. Når strandbeden bliver ældre, kan bladene dampes og blendes med smør og serveres til de første asparges og/eller fisk. Blomsterne kan ristes på panden og har en sjov bruskagtig konsistens.
De helt friske skud af strandkål kan bruges i salat. Foto: Jens Thejsen
Strandbede vokser primært på de stenede strandvolde på strandene i Østjylland og ved Storebæltskysterne. Den er i Salturtfamilien, en familie med mange spiselige planter som mælde, gåsefod og salturt. Det botaniske navn er Beta vulgaris ssp. maritima. Det er en to– til flerårig urt med en dybtgående rod. Den optræder staudeagtig og er som regel væk om vinteren, men står den godt, kan den være vintergrøn. Ofte bliver den omkring 40 cm høj, men er der naboplanter, som støtter den, kan den blive dobbelt så høj, når den er i blomst. Den blomstrer i juli – august med mange, meget små grønne blomster samlet i aksformede blomsterstande. Under blomstring ser den nærmest lidt rodet ud.
Bor man et sted, hvor den ikke vokser vildt, kan man sagtens dyrke strandbede, hvis man har en let sandjord. Den kan også godt gro i en almindelig havejord, men når den vokser for meget, smager den ikke så godt og har tendens til at være enårig. Grav et hul og fyld op med et par spandfulde sand og så frøene der. Man kan så høste egne bedeblade, men det bliver aldrig det samme som at gå tur på stranden og finde fine friske blade med smag af forårsstrand.
Strandbedens let kødede blade har en fin smag, lidt salt og bitter med en snert spinat over sig. Foto: Jens Thejsen
De små friske sankthansurtblade kan bruges i små mængder i salatskålen. Foto: Jens Thejsen
Søg i forhandlerguiden:
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Alt til den økologiske have
Flerårige spiselige planter til haven
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Alt fra hele verden
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Frø og udplantningsplanter, samt have
Øko planter til den spiselige have
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Salat og bladgrøntsager > Strandbede som forårsgrønsag
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…