Såning af salat om sommeren

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Salathaven bugner af store, flotte salathoveder. Knasende sprød iceberg, solvarme fuldmodne tomater og agurker med smag fra eget drivhus. Selv de bedste økologiske grønsager kan ikke hamle op med denne friskhed.

Salaten, som står så flot lige nu, vil dog snart begyndte at gå i blomst. Hvis vi skal sikre den friske forsyning til salatskålen efteråret ud, skal der sås senest sidt i juli, hvis planterne skal nå at danne hoved. Først i august kan man stadig nå at så de mange dejlige sorter af pluksalat.

Såning af salat i hedebølge

Såning af salat og varme sommerdage går imidlertid dårligt i spænd. Salatfrø går simpelthen i spiredvale omkring de 20° – og jeg har på varme dage målt jordtemperaturer helt op omkring 30°. Så derfor så vidt mulig i kølige perioder.

Men med lidt omtanke kan det alligevel lade sig gøre. Jeg har prøvet at så salat i mistbænken midt i en hedebølge, og der kom så mange salatplanter, at der var til flere haver.

Først gennemvandede jeg mistbænken meget grundigt og lod den trække til næste morgen, hvor jeg såede salatfrøene, inden solen tog fat for alvor. Derefter dækkede jeg så at sige alle gamle stykker fiberdug over (nok 5 lag) og vandede dem, så de var godt våde. I løbet af de få dage, som der gik til salaten var oppe, stod der en vandkande ved siden af mistbænken, og når jeg gik forbi, overbrusede jeg fiberdugen. Så snart kimbladene kom op, begyndte jeg at fjerne nogle af lagene, men beholdt dog to lag lagt ud over mistbænken som skyggegardin indtil vejret blev lidt mere normalt.

Princippet er fugtighed uden at vande direkte på jordoverfladen, så jorden ikkeklasker sammen. I den første tid skal der desuden holdes fugtigt og skygget

Planlæg de sidste hold salat

Hvis man vil have salat helt til frosten for alvor sætter ind, skal det planlægges, i hvert fald hvis hovederne skal nå at være færdigudviklede.

Som udgangspunkt bruger man den udviklingstid, hvis en sådan er opgivet for sorten. Hvis man sår i første halvdel af juli lægger man ca. 30% til den opgivne udviklingstid, for salat sået senere ca. 50%, så har man det antal dage, der omtrent vil gå til salaten er fuldt udviklet. Salat sået efter 1. august vil ikke nå at få fuldt udviklede hoveder, men selvfølgelig masser af lækre grønne blade.

Cossalaten ‘Winter Density’ voksede længere hen i efteråret end de andre sorter – den har sprøde meget grønne blade, danner et lidt højt hoved. En dame fra Silkeborg har fortalt mig, at hun har haft en række cossalat af sorten ‘Little Gem’, som har overlevet vinteren.

Så vinter- og forårsgrønt

Juli og august er såtid for vårsalat og vinterportulak, som begge overvintrer grønne og kan høstes i det tidlige forår. Vårsalat sås fra sidst i juli og er nem; den tyndes til 8–10 cm. Vinterportulak skal holdes fugtig, indtil den spirer frem, ellers kommer der kun få planter; den skal tyndes til 10–15 cm for at udvikle store pæne planter. Lad dem kaste frø – og der vil næste vinter være pragtfulde grønne vintertæpper i køkkenhaven.

Kommentarer

Der er 8 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Salat og bladgrøntsager > Såning af salat om sommeren

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider