Rapini

Af Peter Norris, Økologisk haveejer, Peter Norris

Rapini hører til korsblomstfamilien og kaldes også broccoli rabe, broccoli raab og en del andre navne. Selv om man ud fra navnet og udseendet kunne tro at den er en form for broccoli, er den kun en fjern fætter – og meget nærmere beslægtet med majroen og sennep.

Det er blomsterskuddene, man spiser

Den er meget anvendt i madlavningen i fx Italien og Kina, men forholdsvis ukendt herhjemme. Det er de endnu ikke udsprungne blomsterskud med stilk og blade der spises. Smagen kan være en smule bitter ligesom sennep og rucola, men mildnes af en hurtig blanchering. En google-søgning kan fremtrylle et væld af opskrifter til inspiration.

Dagens høst. Blancheres 5 min, sauteres i olie med hvidløg, serveres med pasta og drysses med croutoner. Foto: Peter Norris

God forårsafgrøde

Rapini er en fremragende afgrøde til forårsdyrkning, da den udvikler sig hurtigt ved relativt lave temperaturer – der går typisk en 60–70 dage fra såning til den første høst. Når vejret bliver varmere går den derimod i blomst, nærmest før man kan nå at plukke den. Mange steder planter man den om efteråret for at overvintre og give en endnu tidligere høst om foråret.

Den kan sås indendørs fra sidst i februar og udplantes i mistbænk eller under plast en måned senere – planteafstanden kan fx. være 30 × 30 cm. Her er det vigtigt at give udluftning, så snart det bliver lidt lunere – selv gør jeg det når der ikke længere optræder dagsfrost.

Rapini dyrkes for sine blomaterskud.

Sorten er Sessantina Grossa. Foto: Peter Norris

Høst af skud

Efter endnu en måned kan man begynde at høste ved at skære skuddene af, således at der er et par blade tilbage – hvorefter den skyder igen fra bladhjørnerne. Man kan fortsætte med at høste en 3–4 ugers tid, eller sålænge de nye skud fortsat har en fornuftig størrelse.

Teksten om rappini er fra Håndbogen, som medlemmer af Landsforeningen Praktisk Økologi er ved at skrive som et fælles onlineprojekt. Her skriver det enkelte medlem sine erfaringer ind til gavn og glæde for andre medlemmer, som er med i foreningens havenetværk Havelyst.dk. Håndbogen vokser stille og roligt dag for dag, og i princippet bliver den aldrig færdig, der er altid plads til endnu en erfaring om dyrkning af blomster, bær, frugt, træer, buske, grønsager, krydderurter, kompost, grøngødning osv.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Salat og bladgrøntsager > Rapini

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider