Her er sået en såkaldt regnbueblanding, så stort set alle de farver, bladbeder findes i, er repræsenteret. Foto: Karna Maj
Køkkenhaven er ofte lidt trist i efteråret, hvor mange afgrøder er spist eller høstet, og det, der står tilbage er rækker med blågrønne porrer, kål med grønne blade, grønne rækker med spinat osv. Måske er der rækker med purpurkål, som giver lidt variation. Men hvis man virkelig vil have farver i køkkenhaven i efteråret, er det bladbeder, man skal så midt på sommeren. De kan nå at give en god høst, og både de farverige bladstilke og selve bladene kan spises.
To bladebeder med henholdsvis orangerøde og lysgule bladstilke. Foto: Karna Maj
Det normale såtidspunkt for bladbeder er sidst i april til først i maj, men bladbeder kan sås helt ind i juli som 2. afgrøde, og det er den sene såning, som giver de farverige rækker til novemberhaven. Man kan f.eks. nå at så dem efter høst af stikløg og hvidløg i juli sammen med andre hurtigudviklende afgrøder som dild, koriander, fennikel, salat. Frøene sås i 2–3 cm dybde, og det varer 1–2 uger før kimplanterne kommer op. Det er vigtigt, at sårillen er godt fugtig nedad, når man skal have frøene til at spire midt på sommeren.
Bladbeder kan dyrkes både til store planter og som babyleaves, så selv senere såning end juli kan give en afgrøde. Hvis man vil have store planter, skal planteafstanden være ca. 20 cm, mens den til babyleaves kun skal være 3–4 cm. Babyleaves kan høstes i flere omgange til salatskålen.
Hvis man gøder for kraftigt, er der risiko for stort nitratindhold i bladene. Ofte efterlader den foregående afgrøde nok kvælstof til at dyrke en afgrøde af bladbeder. Det er unødvendigt at gøde, hvis der kun skal dyrkes til babyleaves. Hvis man vil dyrke fuldt udviklede planter, kan man jorddække med kompost, når planterne har fået lidt størrelse. Det både gøder og holder på fugtigheden i en tør sensommer.
Der findes mange sorter af bladbeder med forskellig stilkfarve, men de smager stort set ens. Der er dog forskel på, hvor hurtigt de løber i stok i foråret. Hvis man vil have en regnbueblanding er der flere at vælge imellem: ‘Rainbow Chard’, ‘Five Coloured Rainbow’ og ‘Bright Lights’. Regnbueblanding er så meget sagt, for farverne holder sig i det varme område med stilke i gul, orange, lyserøde, pink, rødlilla til rød. De planter, som har klart røde stilke, har ofte mørke blade. Sorten ‘Rhubarb Chard’ har røde bladstilke og grønne blade med røde bladnerver, men desværre er den tilbøjelig til at løbe i stok. Dette er dog normalt ikke et problem i sensommeren, men i det tidlige forår, hvis man sår for tidligt.
Bladbeder tåler let nattefrost, men bladene hænger i frostvejr, og ødelægges efterhånden af frosten. Hvis man har en række flotte bladbeder i november, er det derfor en god ide at dække dem med to lag fiberdug ved udsigt til nattefrost og på den måde forlænge sæsonen.
Bladbeder overleve dog ofte vinteren, og i milde vintre vokser der ofte ny små blade frem i milde perioder. I marts begynder der at vokse nye større blade frem, men ofte bliver det kun til få stilke, inden planten går i stok. Sorten ‘Glatter Silver’ når normalt i foråret at udvikle mange af de brede, hvide stilke, inden den løber i stok, men til gengæld genererer den ingen farvepragt til haven.
Alle dele af bladbeder har et ret højt indhold af oxalsyre, og genvækst i foråret har det højeste indhold, så de bør kun spises i mindre mængder.
Bladbede med næsten pink stilke og smukt grønt løv. Foto: Karna Maj
Røde bladstilke og smukke mørke blade. Foto: Karna Maj
Hvis vinteren er mild uden egentlig frostperioder, kan bladbeder overleve langt hen på vinteren – her 15. januar 2007. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Frø og udplantningsplanter, samt have
Flerårige spiselige planter til haven
Alt til den økologiske have
Øko planter til den spiselige have
Alt fra hele verden
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Salat og bladgrøntsager > Farverige bladbeder i efteråret
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…