Bladselleri tåler ikke frost

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Bladselleri fra egen køkkenhave er en fantastisk afgrøde. Stænglerne er knasende sprøde, og har man ikke brug for en hel bladselleri, skærer man bare det antal stængler af, som man skal bruge, og planten sætter nye stængler, så længe man ikke tager hjerteskuddet i midten af planten.

Desværre kan eventyret slutte, næsten inden det er begyndt, hvis vi får nattefrost tidligt på efteråret. Hvis stænglerne når at fryse, er planten færdig. Synet af en frossen række af lækre bladselleri allerede i oktober er næsten ikke til at bære. Men det kan ungås ved rettidig omhu.

Bladselleri i august

Allerede sidst på sommeren kan man have store fine bladselleri. Her midt i august. Bladselleri kan godt tåle lidt skygge – de vokser fint nabo til et hindbærbed med efterårshindbær. Foto: Karna Maj

Hold øje med vejrudsigten

Som gartner i sin egen køkkenhave, skal man holde et vågent øje med enhver melding om risiko for nattefrost. Ikke kun for at redde bladsellerierne, der er også tomater, græskar, knoldfennikel, hovedkål og salat, som ikke tåler nattefrost.

Der er stor forskel på, hvor udsatte forskellige dele af landet er for nattefrost i efteråret. Bor man inde midt i landet på særligt udsatte steder, er risikoen høj – også for ret lave temperaturer. Bor man ude ved kysten, hvor havtemperaturen er høj i forhold til lave nattemperaturer, er risikoen lille. Men de fleste bor i den bløde mellemvare og må være på vagt hver gang – måske bliver det frost, måske ikke.

Gør klar til at dække

Det er en god ide at være klar til at dække rækken eller rækkerne med bladselleri, inden det bliver aktuel første gang. Allerede ved plantningen bør man tænke på, at de skal dækkes mod frost i efteråret. Det er lettere at dække tre rækker med et areal på 1,20 × 2 m end én 6 m lang række. På det firkantede areal bliver frostbeskyttelsen af den miderste række desuden øget.

Dækning af bladselleri ved udsigt til frost om natten.

Der er lovet nattefrost og fiberdugen er fundet frem. Den forreste afdækning er bladselleri dækket med to lag fiberdug. Foto: Karna Maj

Ved tidlig, let nattefrost er det nok at lægge et lag fiberdug hen over toppen. Men det er bedst at sætte vækstbuer over afgrøder, som skal dækkes i efteråret mod frost. Og det er nødvendigt for bladselleri, da store dele af toppen ellers fryser og efterfølgende rådner.

Når nattefrosten tager til, er man nødt til at dække med mere end et lag fiberdug. To lag fiberdug giver en god beskyttelse, men det kan være en god ide desuden at have en let pressening, et stort stykke plast eller noget bobleplast at lægge yderligere over, når der loves hård nattefrost.

Det er vigtigt at tage dækket af i perioder uden nattefrost, da der let bliver meget fugtigt under en tæt overdækning. Hvis man har en periode med nattefrost, kan man dog godt lade to lag fiberdug være over i en periode. Men ikke plastoverdækning.

Hvis man er omhyggelig med at få dækket sine bladselleri mod nattefrost, kan man have bladselleri lige til det bliver dagsfrost. Det kan nogle år være allerede i november, mens man i mildere vintre normalt vil kunne have bladselleri frem til jul eller længere.

Frostmorgen og bladselleri under fiberdug.

Frostmorgen midt i december. Her er det ikke godt at vide, om bladsellerien har overlevet. Det afhænger meget af, hvor varm jorden er. Her er afdækningen over bladsellerierne den næstforreste. Foto: Karna Maj

Slå ind i drivhus

Det er også muligt at grave bladselleri op og slå dem ind i drivhuset. Der skal godt med rødder med, og jorden skal holdes fugtig, ellers mister de for megen sprødhed. Her skal man dog også dække med et enkelt lag fiberdug ved udsigt til nattefrost. Ved dække med to lag, kan de overleve lidt længere end overdækket tilsvarende på friland.

Sæt ind i spand et frostfrit sted

Har man ikke et drivhus, kan de sættes tæt sammen i en spand/balje med jord og sættes ind i et udhus eller kælder foran et vindue, i en kølig udestue, eller et lignende sted. De behøver ikke ret meget lys – manglen på lys vil blege stænglerne, og det kan smagsmæssigt være en fordel. Men de mister lettere sprødheden med denne opbevaring end på friland.

Opbevaring i køleskab

Hvis man høster sine bladselleri, kan man opbevare dem i køleskab i nogle uger. De skal lige som de købte trimmes, inden de lægges i plastpose. De yderste stængler fra sommerens vækst er ofte hule indeni og skal kasseres. Man kan mærke det ved at klemme på stænglen. Desuden fjernes de store blade, men ikke på hjerteskuddet.

Bladselleri afpudset for blade

Bladselleri skal trimmes, inden man lægger den i plastpose i køleskabet. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Salat og bladgrøntsager > Bladselleri tåler ikke frost

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider