En forholdsvis ny gæst er kommet til Danmark sydfra og forårsager omfattende ødelæggelser på grønsager i løgfamilien. Læs artikel…
Naturhistorisk Museum opfordrer haveejere til indberette oplysninger om, hvor udbredt den iberiske skovsnegl (dræbersneglen) er i Danmark.
Dræbersnegle overlever både kolde vintre og tørre somre, Antallet varierer ikke ret meget, men i fugtige og varme perioder er de mere aktive.
Her finder du praktiske anvisninger på at reducere antallet af dræbersnegle i din have – en vedvarende indsats året rundt er vejen til succes.
I Den Økologiske Have har de i mange år haft iberiske skovsnegle, og de har derfor stor erfaring med gode metoder til at bekæmpe sneglene.
Harlekinmariehønen er en ny invasiv art i Danmark, og den er ikke særlig velkommen, da den har et dårligt rygte.
Dræbersneglen er kommet for at blive, men med forskellige metoder er det muligt at begrænse dens antal i haven.
Når man vil dræbersneglen til livs er der også biologiske muligheder, men ikke alle lige velegnede. Heldigvis kan naturen også selv, men beskedent.
Brændenælder er ikke kun ukrudt. Et stykke med brændenælder giver flere nyttedyr, bl.a mariehøns, som overvintrer i planten.
Sneglemidlet Ferramol indeholder aktivstoffet ferrofosfat og kan bruges mod såvel ager-, skov- og iberiske snegle. Det er godkendt til økologisk brug.
Æble- og blommeviklernes larve finder vi inde i æbler og blommer, og opsætning af feromonfælder kan være med til at reducere antallet af viklerhanner.
De voksne guldøjer er foder for sangfugle, og larverne, bladluseløverne, kan rydde grundigt op i luseplagen, næsten inden den har fået rigtigt fat.
For mange havedyrkere er det store spørgsmål, hvad kan jeg gøre, når roserne får lus, når kållarverne hærger, og når sneglene æder salaten.
Fasaner elsker at æde spæde kålblade, salat- og ærteplanter, men det er heldigvis ret enkelt at sikre planterne mod at blive fasanføde.
Mange af de velmente råd og midler er decideret skadelige for naturen, og der mangler viden om den ubalance, man uforvarende kan komme til at skabe.
Skolopendre er brune eller næsten rustrøde »tusindben«, der lever af rov modsat de ægte tusindben, som er gode nedbrydere af dødt plantemateriale.
Alfa og omega for at få færre skadedyrsangreb i haven er, at man skaber de rette forhold for nyttedyrene, at man opbygger en niche.
Ænder i haven er en yderst effektiv måde at bekæmpe snegle på, ikke mindst dræbersneglene. I tilgift får man kød, æg og underholdning.
Skadedyrsproblemer er menneskeskabte – vi forstyrrer naturens orden for meget. Løsningen er mere naturvenlige dyrkningsmetoder.
Det er store, langbenede edderkopper, der overfalder byttet i spring. De foretrækker bl.a. fluer, myg, cikader, tæger og sommerfugle.
I monokulturer opstår tit problemer med jordtræthed, hvilket bl.a. skyldes ophobning af skadelige nematoder. Dette kan afhjælpes med tagetes.
Bliv lidt klogere på bladlus – de tager ikke livet af planterne, de er bare en del af livet i haven. Og du kan sagtens holde antallet nede.
Der er mange arter af grønsagsfluer, der hver har sin værtsfamilie, f.eks. angribes porrer af løgfluens larver og selleri af gulerodsfluens larver
Der er rigtig mange gode grunde til ikke at bruge sprøjtegift i haven. Læs herom, inden du vælger at sprøjte. Måske er det en bedre ide at lade være.
Vagtler er fine nyttedyr i drivhuset, de er hyggelige og deres små smukke æg er meget velsmagende.
Alle kålafgrøder angribes af en lang række skadedyr – her kan man hurtigt ud fra skadebilledet finde ud af, hvilket skadedyr, der kan være tale om.
Svirrefluerne, som ofte forveksles med bier/hvepse, gør stor nytte i haven, da de fungerer både som bestøvere og som rovdyr mod bladlus.
Planterne i drivhuset angribes i juli og august ofte af af bladlus, mellus og ikke mindst spindemider på agurkerne.
Kålsommerfugle er smukke insekter, men desværre æder deres larver vores kål i haven. Der er dog flere måder, hvorpå man kan begrænse æderiet.
Måske er det bedre at bruge tid og resurser, på andet end at ramme både køkkenhaver og prydbede ind i træ, metal og andet godt.
Kålsommerfugle udvælger meget omhyggeligt det kålblad, hvor de lægger deres æg, ud fra bladenes indhold af glucosinolater, kvælstof og fosfor.
Et pindsvin i din have løser ikke et problem med mange dræbersnegle. Og det er helt forkasteligt at flytte rundt med pindsvin.
Hamp kan det meste, brugt mod skadedyr eller til foder, reb, stof eller i byggeri.
Hvepse er irriterende, når man spiser ude i haven i august og september. Men de er også nyttige insekter, som fortærer masser af kållarver.
En måde at mindske antallet af iberiske skovsnegle er at samle snegleæg senest fra 1. september, inden de små ny snegle, som overvintrer, klækkes.
»Orm« i æbler og blommer er larver af visse natsommerfugle, viklere, som lægger deres æg i frugten.
Læderløberen er en løbebille. Både de voksne og larverne er grådige rovdyr. De lever af snegle, orme og andre insekter.
Søg i forhandlerguiden:
Alt til den økologiske have
Frø til gavn for insekter
Nyttedyr til drivhuset og haven.
Revira-Det usynlige hegn.
Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.
Bestil kompostorme fragtfrit
Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Skade- og nyttedyr