Har man fasaner i haven, er der ret stor sandsynlighed for, at de mere end nipper af de nyudplantede kål, salat og nyspirede ærter.
Men det er let at holde fasanerne væk fra de sprøde lækre blade. Fasaner lander altid på et lidt åbent areal, aldrig inde i et bed med planter. De går derefter rundt i haven og finder godbider. Støder de på en forhindring, går de bare en anden vej.
Et kålbed med nyudplantede kål er ren føde for fasaner. Det gælder også et bed som her med ret store spidskål, der har været dyrket under fiberdug. Når det fjernes er kålene udsat for at blive ædt. Foto: Karna Maj
Det er derfor enkelt at sætte en fysisk spærring op. Bare en snor i fasanens brysthøjde, så vender de om, når brystet støder imod. Og de strækker normalt ikke halsen ind over eller under snoren for at æde.
Det virker fint i de 110–120 cm brede bede, som man ofte har inddelt haven i. Men overraskende nok virker det også på større arealer. Jeg har i flere år afprøvet det på et åbent markstykke med fouragerende fasaner, hvor det holdt dem ude af kålstykker på 5 × 8 m med kun en snor hele vejen rundt om.
Det lyder næsten for utroligt til at det kan være sandt, at sådan en snor kan holde fasaner væk fra kålblade lige på den anden side. Men der virker. Det er en god ide at sætte det op, så de aldrig når at smage på lækkerierne. Foto: Karna Maj
Det pynter måske ikke i haven med pæl i bedhjørner og måske ekstra langs bedkanten og med en udspændt snor hele vejen rundt. Det er ikke så synligt med en tynd brun snor, men til gengæld kan man risikere at overse den og falde over den.
Hvis man kan holde ud at se på det, så er det praktisk med en farvet snor.
Jeg er endt med at bruge farvet gavebåndssnor af den slags, man kan få til næsten ingen ting i store ruller op mod jul. En rød er meget synlig, og så er knækker den, hvis man alligevel overser den og er ved at falde i den. Den holder fint, mens planterne vokser til.
Snoren skal være i fasanens brysthøjde, og normalt forsøger den ikke at nappe en bid over eller under snoren. Foto: Karna Maj
Snoreværket kan også med lidt held holde små børn og mindre hunde ude af bedene. – de ledes også videre ad gangene.
En fasan kan hurtigt æde det meste af en kålplante – og den nøjes ikke med en plante. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Revira-Det usynlige hegn.
Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.
Frø til gavn for insekter
Bestil kompostorme fragtfrit
Alt til den økologiske have
Nyttedyr til drivhuset og haven.
Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Skade- og nyttedyr > Hold fasanerne væk fra kål og salat
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…