Hvepse æder kållarver

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

I eftersommeren er det rigtig irriterende, når man ikke kan få lov til at spise sin leverpostejmad selv, men hvepsen hele tiden vil sidde på den. Og de søde sager og agurkesalat er det næsten umuligt at have på bordet.

Hvepse, eller gedehamse, som de egentlig hedder, er kødædende insekter, og det er kun sidst på sommeren, at de interesserer sig for alt det søde. Hvis man har hvepse i haven, så kan man være næsten sikker på, at en masse af dem flyver rundt mellem kålplanterne på udkig efter en lækker lille kållarve. Og hvis man er heldig, kan man se den blive fortæret. Det går ret så hurtigt – 5 minutter, så er kållarven guffet.

Hveps

Hveps på jagt efter kållarver i toppen af en rosenkålsplante. Foto: Karna Maj

Så der er god fornuft i at være glade for hvepse i haven og lade de hvepseboer, som ikke er til direkte fare for børn, være i fred. Selvfølgelig kan man blive stukket, men man kan også komme til skade med så meget andet. Hvepsestik gør ondt, men det går hurtigt over. Det er en god ide hurtigt at suge giften ud – man kan købe en tingest til det samme på apoteket. Det er de færreste, som er allergiske over for hvepsestik, og de der er, ved, hvilke forholdsregler, de skal tage.

Hveps æder kållarve

Hveps nede mellem de små kålblade i toppen af en rosenkålsplante. Den har fundet en larve af lille kålsommerfugl, som den i gang med at fortære et stykke af, mens resten af larven kan ses længere nede. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

Rosenbud

Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.

Ormeposten

Bestil kompostorme fragtfrit

Spiroggro

Frø til gavn for insekter

Borregaard BioPlant

Nyttedyr til drivhuset og haven.

Revira – det usynlige hegn

Revira-Det usynlige hegn.

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Skade- og nyttedyr > Hvepse æder kållarver

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider