Carl von Linné konstruerede et navngivningssystem, hvor alle naturens planter både får et slægtsnavn og et artsnavn. Læs artikel…
Peter Norris dyrker sin køkkenhave meget intensivt med afgrøder det meste af året – se hans havekalender og hent inspiration til at dyrke året rundt.
Inden man bestiller årets udvalg af frø, er det en god ide at tænke tilbage på, hvad der gik rigtig godt sidste år, og som skal med i haven igen.
Det er enkelt at spireteste de gamle frø, og spirer de tilfredsstillende, kan du i stedet få råd til at købe nye spændende frø.
Frø bevarer deres spireevne og -energi i flere år, men det er en god idé at spireprøve gamle frø først, så man er sikker på, at de vil kunne spire.
Bliv klogere på vækstlys til planter. Typerne af lys og begreberne, der gør det muligt selv at regne den rigtige mængde lys ud til planterne.
Hvis man har gemt frø af sommerblomster, kan det måske godt spire igen i år. Det afhænger af kvalitet, opbevaring, og hvor gammelt det er.
Der er mange gode grunde til at forkultivere, og det er ikke så svært, som det lyder. Det er tværtimod sjovt.
Peter Norris dyrker sin køkkenhave intensivt med afgrøder det meste af året – se hans havekalender og få inspiration til at dyrke året rundt.
Så snart der er lys nok i marts i vindueskarmen, kan vi begynde at så alle favoritterne, f.eks. tobaksblomst og skovjordbær.
Som ny havejer kan det være svært at finde ud af, hvilke planter, der er enårige, toårige og flerårige, og hvorfor nogle af dem skal forkultiveres.
Sår man tidligt indendøre, kan man dyrke en række planter, som tidligere vil blomstre og give afgrøde end ved direkte såning på friland.
Lene Tvedegaard fra Gartneri Toftegaard giver såtips til, hvordan man får succes med at forkultivere sine mange udplantningsplanter.
Nogle frø spirer langsomt eller kræver kulde – det er derfor en fordel at bruge foraktiveret frø, som spirer hurtigere og mere sikkert.
Når man køber en pose frø, kan man ikke forvente, at alle frø i posen spirer, men alle grønsagsarter skal overholde en fastsat norm for spirevne.
Det er vigtigt at vente med at så, til jorden er varm nok til at frøene vil spire. Derfor er det godt at kende artens spiretemperatur- og tid.
En tommelfingerregel siger, at frø skal sås i en dybde svarende til 2–5 gange frøets diameter, dybest i let og/eller tør jord.
Man kan fremstille velegnede såbakker med god dybde og jordvolumen af trapezplade og plastkasser, som man ofte kan finde gratis i genbrug.
Se hvornår man skal så, sætte og plante de forskellige grøntsager i den store så- og planteoversigt.
Det er irriterende, når frø ikke vil spire, og man har mange gæt: For gamle frø, for gødet jord – eller er det de mange snegle, som er årsagen?
Når vi selv dyrker salatfrø, får vi sprød og smagfuld salat i alskens sorter fra tidligt til sent på året.
Det er sjovt at have mange tomatsorter i haven, og de sorter, som ikke er F1-sorter, kan man man let selv tage frø af fra en godt moden tomat.
Frø skal opbevares tørt og køligt. Vil man være helt sikker på, at frø bevarer en god spireevne, kan det være en god ide at fryse de tørre frø ned.
Koriander dyrker vi mest for de grønne aromatiske blades skyld, men det er også muligt at høste frø i massevis i august eller september.
Vi har mistet den fornemmelse for frø, som vore forfædre havde, og det er synd, for det er let at høste egne frø, og de er ofte af bedre kvalitet.
Søg i forhandlerguiden:
Grundige såvejledninger til alle frø
Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner
Alt til den økologiske have
Flerårige spiselige planter til haven
Økologiske frø
Frø af foderplanter
Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Frø og såning