Det er vigtigt ikke at så, førend jorden er så varm, at frøene kan spire. Ellers er der risiko for, at de rådner eller angribes af svampe. Det er som regel en god ide at vente til temperaturen er i hvert fald nogle grader over minimum, da spiretiden ellers er meget lang, og der er risiko for dårligere fremspiring.
Hvis man vil have en god fremspiring er det vigtigt, at man ikke sår, førend jordtemperaturen er høj nok. Rødkålplanterne her er sået i drivhuset allersidst i marts, og fotograferet den 27. april. Foto: Karna Maj
Det kan for de fleste afgrøder ikke betale sig at så, inden jorden er minimum 8° C varm, selv om de kan spire ved 4–5° C. Det er de arter, som man kan så i april. De arter, som spirer ved 6° C kan sås fra midt i april, men gulerødder vil f.eks. helst have 12° C for at spire hurtigt.
De varmekrævende arter som melon, agurk, tomat skal man så ved den optimale tempertatur indenfor.
Ofte vinder man kun få dage ved at så tidligt, da frøene spirer hurtigere i bare lidt varmere jord. Så der er egentlig mere grund til at tage hensyn til, om jorden er bekvem, så man kan få etableret et godt såbed.
Jo længere spiretid, jo mere ukrudt når der at spire frem, inden man kan se rækkerne. Her kan man evt. udnytte radisens korte spiretid og markere rækkerne ved at så enkelte radisfrø som markører i rækker med f.eks. gulerødder og pastinak, som spirer meget langsomt.
Bemærk i øvrigt, at den maksimale temperatur som salatfrø kan spire ved er 22° C. Det er derfor det ofte er svært at få salat til at spire i varme perioder. Maksimumtemperaturen behøver vi normalt ikke at tænke så meget på – bortset fra salat, men hvis man placerer en potte til spiring ovenpå en radiator eller sår under plastic om sommeren, kan jordtemperaturen komme over maksimumtemperaturen for, hvornår frø kan spire.
Det er også rart at vide, hvor lang tid, der vil gå, førend man kan forvente, at kimplanterne kommer op. Det afhænger selvfølgelig af jordtemperaturen. Hvis jordtemperaturen kun lige er høj nok til at frøene kan spire, så kan det tage dobbelt så lang tid i forhold til spiretid ved den optimale temperatur. F.eks. kan persille være op til 28 dage om at spire, når den sås meget tidigt, medens de ved højere jordtemperatur kan spire på 14 dage. At der så er større fare for, at jorden tørrer ud, og persillen slet ikke kommer, er en helt anden sag.
Grønsagsart | Spiretemperatur | Spiretid | ||
---|---|---|---|---|
Min | Optimal | Maks. | Antal døgn | |
Agurk | 12 | 22–32 | 40 | 5–8 |
Aubergine | 16 | 22–30 | 38 | 6–12 |
Bønner | 12 | 22–30 | 37 | 6–10 |
Bladbede | 8 | 16–28 | 35 | 8–15 |
Cikorie | 10 | 16–24 | 30 | 6–11 |
Dild | 4 | 14–24 | 30 | 14–28 |
Gulerod | 6 | 16–26 | 35 | 8–17 |
Græskar | 12 | 22–35 | 40 | 5–10 |
Hestebønner | 5 | 17–28 | 32 | 8–14 |
Kål | 6 | 20–28 | 37 | 4–10 |
Kålroe | 5 | 17–28 | 40 | 14–10 |
Løg | 4 | 12–22 | 35 | 10–22 |
Majroe | 4 | 15–30 | 40 | 4–7 |
Majs | 12 | 20–32 | 40 | 6–10 |
Melon | 17 | 22–33 | 40 | 5–12 |
Pastinak | 4 | 10–20 | 30 | 16–28 |
Peber | 15 | 22–30 | 40 | 7–16 |
Persille | 5 | 14–24 | 32 | 15–28 |
Persillerod | 8 | 14–24 | 32 | 15–28 |
Porrer | 5 | 18–26 | 35 | 9–18 |
Radis | 5 | 16–26 | 35 | 4–9 |
Ræddike | 5 | 16–26 | 35 | 4–9 |
Rødbede | 6 | 20–30 | 37 | 7–14 |
Salat | 4 | 14–18 | 22 | 4–9 |
Selleri | 8 | 18–23 | 30 | 14–24 |
Skorzonnerrod | 5 | 14–24 | 32 | 7–12 |
Spinat | 4 | 14–25 | 30 | 6–12 |
Squash | 12 | 22–35 | 40 | 5–10 |
Tomat | 14 | 22–27 | 35 | 4–10 |
Ærter | 5 | 15–24 | 30 | 7–14 |
Søg i forhandlerguiden:
Flerårige spiselige planter til haven
Alt til den økologiske have
Frø af foderplanter
Økologiske frø
Grundige såvejledninger til alle frø
Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner
Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Frø og såning > Spiretemperatur og spiretid
Kommentarer
Der er 6 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…