Når man køber frø, er frøpartiet afprøvet for spiredygtighed, og der står ofte en procent for spiredygtighed på posens bagside. Ikke alle arter har lige god spiringsprocent, så derfor varierer procenterne fra art til art. På posen står der også enten en sidste salgsdato, eller hvornår frøene er fyldt i posen.
Ofte kan frø spire godt flere år efter, at de er købt, hvis man har opbevaret frøene tørt og ikke alt for varmt. Det er dog meget forskelligt fra art til art, hvor længe frøene bevarer spireevnen. Nogle arter er spiredygtige i rigtig mange år – f.eks. bønner, kål og tomater – mens andre mister spireevnen på 1–2 år – f.eks. pastinak og salat.
Men man kan også komme ud for, at frø, som ifølge posen stadig skulle være spiredygtigt, spirer dårligt eller slet ikke. Der er nemlig lang vej fra frøene spiretestes under gunstige forhold over transport, opbevaring hos frøfirmaer, i salgsstandere i butikkerne og hjemme hos haveejeren, og indtil frøene sås under ikke altid de mest gunstige forhold i havejorden.
Man kan have brug for at teste sine frø i tre situationer:
Man kan selvfølgelig prøveså frøene i jord, men det er meget hurtigere og lettere at nøjes med at afprøve spireeven i et lunt, fugtmættet rum, hvor frøene lægges på et materiale, hvor de kan suge fugt. På den måde vil man på relativt få dage kunne se, om frøet spirer.
Den tid der går indtil frøene spirer, er afhængig af art – se artiklen »Spiretid og spiretemperatur«. Spiretiden, der er opgivet i artiklen, er fra såning til planten kommer op. Spiretiden ved en spiretest er nogle dage kortere, da man jo kan se spiren, så snart den kommer ud af frøet.
Allerede efter to døgn begynder f.eks. rødbede, rødkål, ært og majs at spire. Efter 3 dage begynder f.eks. gulerod, radis og tomat.
Det er sjældent, at selv nyindkøbte frø har en spireprocent på 100%, men det sker, og det sker også, at man får næsten 100% fremspiring af egne hjemmehøstede frø. Der er fastsat spireprocenter, som det købte frø skal overholde for at må sælges. Her kræves aldrig mere end 80% spireevne, og der kræves kun 65% spireevne for porre, spansk peber, julesalat, kardon, gulerod, persille, aubergine og vårsalat.
Hvis spireprocenten i testen er under halvtreds, så kasser frøene. Hvis frøene ikke har så høj en spireprocent som normalt, så kan man vælge at så flere frø i rækken eller pr. såsted.
Men det er ikke nok, at frøene spirer – de skal helst spire nogenlunde samtidig. Hvis frøene ikke har ret megen spireenergi tilbage, så spirer de måske senere under disse gunstige forhold i spiretesten, men vil antagelig ikke klare sig under forholdene ude i naturen. Det er ofte de små frø, som ikke klarer sig så godt.
Når du vurderer dine gamle frø, så regn kun med en spireprocent, som svarer til det antal, der spirer indenfor de første 2–3 døgn, efter at den første spire har vist sig. De sent spirende planter er ikke kun senere og vil give senere afgrøde, de vil også fra udganspunktet være svagere planter.
Denne vurdering forudsætter selvfølgelig, at du har sørget for at alle frø har god kontakt med underlaget, så de har kunnet suge vand optimalt.
Det er en god ide at lave et skema for dine afprøvninger, så du kan se, om du skal så lidt ekstra i potterne eller rækken, når det bliver marts og april. Man glemmer ufattelig hurtigt.
Her er et eksempel på en spiretest – alle testes med 10 frø, squash dog kun med 3 (ellers bliver der ikke nogen at så). Skriv også navnet på sorten – her er kun angivet art af pladshensyn.
Art | 2.døgn | 3.døgn | 4.døgn | 5.døgn | 6.døgn |
---|---|---|---|---|---|
Spinat | 2 | ||||
Rødbede | 4 | 6 | 6 | 7 | 7 |
Rødkål | 2 | 2 | 4 | 6 | 6 |
Gulerod | 1 | 4 | 5 | 7 | |
Squash | 1 | 1 | 1 | ||
Ært | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 |
Porre | |||||
Radis | 5 | 9 | 9 | 9 | |
Bønner | fedtede | mug | |||
Majs | 5 | 7 | 7 | 7 | 7 |
Tomat | 7 | 10 | 10 | 10 |
Både tomatfrø og ærtefrø gav 100% spiring. Tomatfrøene var hjemmeavlede og 4 år gamle. Ærtefrøene var biodynamiske og indkøbt sidste år. Bønnefrøene var to år over sidste salgsdato. De øvrige var købt de to foregående år. Spinatfrøene begyndte først at spire svagt på 6. døgn. Porrefrø spirer på 9–18 dage, så de har ikke kunnet nå at spire indenfor de her viste 6 døgn.
Der kan anbringes flere vatrondeller med hver sin sortsprøve på en tallerken. Husk at skrive sortsnavn ud for prøven. Foto: Karna Maj
Tryk frøene godt ned mod det fugtige underlag – her er brugt toiletpapir. Foto: Karna Maj
Frøene skal være i 100% fugtighed – der skal komme dug på indersiden af plasten. Det er lettest at bruge film, men en ikke for stor plastpose kan også bruges. Foto: Karna Maj
100% spiring af ærtefrøene. Allerede 2. dag efter såning er alle 10 frø spiret, så her er spireenergien også helt i top. Sorten er en blå ært – derfor er frøene brune. Foto: Karna Maj
Ingen af de gamle bønnefrø spirede. Allerede 2. dag var de helt fedtede, 3. dag lugtede de meget grimt og 4. dag var de mugne. Foto: Karna Maj
3. dag efter såning er 5 ud af de 10 rødbedefrø spiret. Som det kan ses, er der flere spirer på nogle af »frøene« – rødbedefrø er egentlig frønøgler med flere frø i hver. Men de ekstra spirer tæller ikke med, da man kun kan bruge en plante fra hver frønøgle. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Økologiske frø
Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner
Grundige såvejledninger til alle frø
Alt til den økologiske have
Flerårige spiselige planter til haven
Frø af foderplanter
Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Frø og såning > Test om dine frø er spiredygtige
Kommentarer
Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…