Det er vigtigt at tage spiseløgene op på det rigtige tidspunkt og tørre dem med toppen på, hvis de skal kunne opbevares til brug vinteren igennem. Læs artikel…
Der er koriander, persille og løvstikke i så rigt et overmål. Men de kan gemmes – endda med et gastronomisk set spændede resultat.
Frugtlædereret kommer fra Mellemøsten, hvor soltørring er noget nemmere end hos os, men vi kan tørre den sødede, syrlige frugtmos i ovnen.
En af de allerbedste måder at gemme tomater på er at bruge Camilla Plums opskrift på at henkoge flåede tomater med masser af krydderurter i ovnen.
Konservering betyder ikke længere slægtens overlevelse, men giver en vidunderlig fornemmelse af at gøre noget, der rækker ud over nuet.
Ønsker man at opbevare kernefrugt længst mulig, skal frugten plukkes, inden den er helt moden.
Har man mange tomater, kan man tørre dem til senere brug, men det er vigtigt, at de er helt modne og det skal helst være sorter med lavt vandindhold.
Her finder du et skema over, hvornår de forskellige grønsager og frugt kan høstes, og hvordan og hvorlænge de kan opbevares.
I efteråret er haverne oversået med nedfaldsæbler, som med en beskeden indsats let kan forvandles til en yderst velsmagende, perlende frisk cider.
Tørring har man brugt siden oldtiden, men i dag er tørrede produkter blevet delikatesser og sundt slik.
Der er masser af nedfaldne æbler rundt om i haverne, som får lov til at ligge og rådne. Med en beskeden indsats kan de forvandles til æblemost.
Valnødder kan tørres eller nedfryses. Man får dog langt den bedste og mest brugbare kvalitet ved at tørre valnødderne, hvis de lige er faldet ned.
I eftersommeren vrimler det med græskar og squash i haven, men heldigvis kan mange arter eftermodnes og opbevares i flere måneder.
En jordkælder er det optimale sted til opbevaring af rodfrugter og kartofler
Mælkesyregæring er en mange tusind år gammel konserveringsmetode, som bl.a. bruges til fremstilling af yoghurt, surkål og saltagurker.
Der er mange forhold at tage hensyn til, hvis man vil bygge en jordkælder. Men der findes både bøger med tegninger og færdige jordkældere.
Det tager tid at bygge sig en jordkælder, men den er med sine syv plusgrader året rundt ideel til opbevaring af havens afgrøder.
Hvis man har masser af æbler i haven, så er det en god ide at tørre dem til sundt slik. Tørringen koncentrerer smag, aroma og frugtsukker.
Knoldselleri, rødbede og kålroe kan ikke tåle frost, men de kan opbevares nedgravet i en åben kule og derefter dækket med et godt lag vinterdække.
Kvæden var oldtidens guldæble, et guddommeligt og smukt lille træ, hvis gule duftende frugter kan blive til delikatesser som kvædebrød og – marmelade
Når der begynder at komme mere en let nattefrost, skal man i gang med at vinterforberedelserne – se tjeklister for de aktuelle ting, der skal gøres.
En af de store udfordringer som selvforsyner er at få årets høst af grønsager, frugt og bær opbevaret, så de holder sig vinteren over.
Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Høst og opbevaring