Byg en jordkælder

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Når man i et øjebliks henrykkelse eller efter moden overvejelse beslutter at bygge en jordkælder, er der mange forhold, som skal overvejes. Den ideelle løsning findes ikke, kun kompromiser.

Jordkælder

Selve kælderen var der fra et gammelt nedrevet hus, men fungerer nu som jordkælder, efter at den er blevet forsynet med hvælvinger lavet af gamle mursten og med et godt jordlag hen over. Foto: Karna Maj

Behov, økonomi og placering

Jordkælder

Jordkælder støbt i beton. Tegninger, byggebeskrivelse m.m i »Bygga jordkällare«

Først bør man overveje, om man har behovet – to kasser kartofler, der er spist inden jul, berettiger ikke til en investering på tusindvis af kroner.

Dernæst skal man overveje, om man har et sted at placere den, helst et sted, hvor man kan få en gravemaskine ind.

Det er måske bedst at starte med at overveje at lave den sammen med et par andre familier – en lidt større jordkælder betyder ikke ret meget mere arbejde eller penge, blot et lidt større hul, lidt mere beton, sten osv. Men langt mere arbejdskraft. Måske kunne den lægges i skel med indgang fra hver grund.

Hvis man har en skrænt at grave den ind i, er det perfekt, ellers må man grave kælderen ned – vigtigt at være helt klar over grundvandstand om vinteren, så man ikke ender med æblekasser i en swimmingpool.

Krav til en jordkælder

Jordkælderen kan bruges året rundt til opbevaring af saft, vin, cider, syltetøj osv, da en god jordkælder om sommeren normalt holder sig under de 17°. Til opbevaring af frugt og grønsager i vinterhalvåret skal den være 100% frostfri med en temperatur mellem 0–4°C og en relativ luftfugtighed på 97–99%. Desuden muse- og rottefri. Det er bedst at have et forrum – en sluse, så udeluften ikke slippes direkte ind.

Byggematerialer

Jordkælder

Jordkælder støbt med kampesten, tegning fra »Jordkällare og Skafferi«

En jordkælder giver gode opbevaringsforhold uden forbrug af energi mange år fremover, og her ligger den miljørigtige indsats. Til gengæld er en del af byggematerialerne ikke ligefrem af den bæredygtige slags, men de skal kunne klare jordtryk og fugtighed i årtier.

Det letteste er at mure op i letbetonblokke, men de isolerer en del, og det betyder, at det ikke kun er jordens, men også ventilationsluftens temperatur, der er afgørende. Beton og natursten er bedre – i den henseende. Fladt tag øger risikoen for, at der drypper kondensvand ned på de opbevarede afgrøder. Et buet hvælv er bedre – ideelt (i den henseende) vil en iglomodel være. Man bygger jordkælderen for at opnå næsten 100% fugtighed, så den skal ikke isoleres mod fugt. For at spare på jordlaget over jordkælderen, kan man udvendig isolere den del af kælderen, der er over jordterræn

Ventilation

Jordkælder

Kælder næsten nedgravet under jordterræn. Tegning fra »Rootcellaring«

Der skal være mulighed for god ventilation, men den friske luft, der kommer ind, skal om vinteren varmes op af jorden, om sommeren afkøles af jorden og desuden have jordens fugtighed. Det gør man ganske enkelt ved at den friske luft ledes ind gennem en 20–25 m lang slange lagt ned i jorden i 1 m dybde. Slangen skal have afløb eller være perforeret, så kondensvand ikke kan løbe ind i jordkælderen. Ventilationsaftrækket placeres i loftet.

Jordkælderen er en naturlig ukompliceret løsning, men kan gøres lidt mere effektiv ved, at der etableres termostatstyret ventilation, således at der ventileres, når den friske luft kan forbedre kældrens temperatur.

Faglitteratur og tegninger til selvbyg

Der findes en del udenlandsk litteratur om bygning, indretning og brug af jordkældre. I disse tre bøger er der også tegninger og byggebeskrivelser.

Mike og Nancy Bubel: Root Cellaring. Rodale Press, Emmaus. 1979. 300 sider.

Kerstin Holmberg: Jordkällare och skafferi. Wahlström & Widstrand. 1994. 94 s. 208 d.kr.

Urpo Nurmisto: Bygga jordkällare. ICA Bokförlag. Byggetjänstböcker. Oversat fra finsk. 87 sider. 1997. Ca. 119 s.kr.

Jordkældere kan købes i Sverige

Der findes også en hel del færdige jordkældere på markedet af glasfiber og beton, som leveres færdige til nedgravning/tildækning. Man skal altså bare lige til Sverige for at finde dem – der er dog en type, som har to danske forhandlere. Her er nogle af forhandlernes hjemmesider, hvor man også kan hente inspiration, hvis man vil bygge selv:

Eko-jordkällare

Mora Jordkällare

Sandström Innovation AB. Dansk forhandlere: Ude Luksus.

Kommentarer

Der er 8 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Hjemmeriet

Konservering af grøntsager ved mælkesyre

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Høst og opbevaring > Byg en jordkælder

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider