Krydderurter i haven

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Krydderurter er utrolig fascinerende planter. Dufte i mange nuancer, blomster af diskret skønhed, spændende muligheder for smagsoplevelser og tiltrækning af insekter. Krydderurter kan være et vigtigt element i opbygningen af en god, økologisk have. Havens insektliv øges betydeligt, og det betyder igen flere bestøvere, flere nyttedyr og flere fugle.

Smag og behag

Gennem tiderne har mennesker altid og alle steder brugt krydderurter og krydderier. Man har altid forsøgt at få mad og drikke til at smage bedre, man har krydret maden for at tage den grimme harske smag og den begyndende fordærvelse.

Urter og krydderier er mere end salt, peber, karry og timian i de gule ærter. Vi modtager påvirkninger fra andre kulturer, ikke kun fra de europæiske køkkener, men også fra det tyrkiske, indonesiske, kinesiske, pakistanske, japanske, iranske m.m. Samtidig er interessen for de gamle danske urter steget.

Madkulturen er i en spændende udvikling, vi tør vove os ud i de vilde svulstige smagsoplevelser, samtidig med at renhed og enkelthed bliver mere værdsat. Krydderurterne er idag ikke kun til at krydre mad. De gamle lægeurter kommer til deres ret, og deres historier bliver fortalt. Urter anvendes mere og mere til teer, cremer osv.

Urtedrømme – fiasko eller succes

Når foråret kommer, og frøposer og potter med de dejlige, frodige krydderurter frister, så kommer der rigtig gang i urtedrømmene. Men meget ofte bliver det ved drømmene, og alt for sjældent lykkes det at få noget godt ud af det.

Mange mennsker begynder med alt for mange forskellige urter. Sjove urter, lægeurter, gamle urter, nye osv. Udbuddet er der, og det er næsten ikke til at sige stop. Krydderurterne bliver ofte placeret de forkerte steder i haven. Eller man ved ikke, hvad de kan bruges til.

Begynd derfor med at vælge enkelte kendte urter, og måske et par nye. Man skal sætte sig ind i, hvilke vækstbetingelser hver urt skal have for at trives – sol, skygge, jordbund m.m.

Placér krydderurterne, så de er lette at komme til. De skal være tæt ved køkkenet, så man lige kan smutte ud efter det grønne drys. Sæt dem også i prydhave eller køkkenhave. De er næsten alle meget smukke og vil ofte falde harmonisk ind i haven.

Krydderurter at starte med

  • Dild, Anethum graveolens, er enårig.
  • Kruspersille, Petroselinum crispum, er toårig. Det er forholdsvis letdyrkede urter. De kan placeres i køkkenhavens rækker, eller man kan lade persillen forvilde sig, altså lade den blomstre og kaste frø, det giver ofte en god spiring.
  • Oregano, Origanum vulgare, vokser vildt i Danmark, ofte på kalkholdig jord, og kan klare fuld sol. Oregano kan bruges frisk og tørret. Bruges ofte i det italienske køkken til pasta & pizza. Men frisk kan det give god smag til grønsagsretter, supper og kødretter.
  • Timian, Thymus vulgaris, kommer fra middelhavsområdet, men er ofte forvildet her i landet, klarer sig godt i fuld sol. Timian anvendes ofte tørret, men den mere milde smag ved de friske urter, gør den velegnet til salater, kød og supper.
  • Kinapurløg, Allium tuberosum, kommer fra østen og foretrækker en ikke for tør jord. Den kan godt lide, at der i løbet af dagen kastes skygge over den. Den har en fin purløgssmag med en snert af hvidløg. God til grønt drys.
  • Rosmarin, Rosmarinus officinalis, kommer fra middelhavsområdet. Den tåler ikke frost og skal vinterdækkes eller i drivhus vinteren over. Den ynder fuld sol, og det er vigtigt, at der er et godt dræn i jorden. Rosmarin bruges traditionelt til lam, men frisk kan den gøre underværker i forskellige grønsagsretter, eller man kan bare bruge den til at dufte i haven.
  • Koriander, Coriandrum sativum, kan man vælge som det mere eksotiske islæt. Den er enårig og kommer fra det vestlige Asien. Den kan dyrkes i køkkenhavens rækker, eller man kan lave et parti kun med koriander. Her er det grønne drys, som giver supper et strejf af orient, og det kan give salaten karakter. Frøene er et godt krydderi i brød.

Krydderurter i potter

Mange krydderurter klarer sig glimrende i potter på terrassen eller i gårdhaven. Flere af urterne kommer fra varmere himmelstrøg, og kan godt lide den ekstra varme, der er i potterne. Hvis det er store potter, er det en god ide at fylde bunden af potterne op med knækkede mursten eller noget lignende. Det giver et godt dræn, og man behøver ikke fylde så meget jord i potterne.

Jorden kan f.eks være ½ almindelig havejord (lermuld), 1/4 sand/grus og 1/4 kompost. En sådan blanding giver både luft og mulighed for, at urterne kan trives. Kinapurløg behøver ikke så meget sand, men kan trives i almindelig havejord.

Når man et år har fået gode resultater med urterne, kan man udvide sit repertoire.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gartneri Toftegaard

Over 200 forskellige sorter krydderurter

Frøsnapperen

Mange slags frø til lækre krydderurter

Staudemarken

Billige solide stauder – Se webshoppen

Urteskolen.com

Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme

Økologiens Have

Mange spændende krydderurter

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > Krydderurter i haven

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider