Krydderurter er utrolig fascinerende planter. Dufte i mange nuancer, blomster af diskret skønhed, spændende muligheder for smagsoplevelser og tiltrækning af insekter. Krydderurter kan være et vigtigt element i opbygningen af en god, økologisk have. Havens insektliv øges betydeligt, og det betyder igen flere bestøvere, flere nyttedyr og flere fugle.
Gennem tiderne har mennesker altid og alle steder brugt krydderurter og krydderier. Man har altid forsøgt at få mad og drikke til at smage bedre, man har krydret maden for at tage den grimme harske smag og den begyndende fordærvelse.
Urter og krydderier er mere end salt, peber, karry og timian i de gule ærter. Vi modtager påvirkninger fra andre kulturer, ikke kun fra de europæiske køkkener, men også fra det tyrkiske, indonesiske, kinesiske, pakistanske, japanske, iranske m.m. Samtidig er interessen for de gamle danske urter steget.
Madkulturen er i en spændende udvikling, vi tør vove os ud i de vilde svulstige smagsoplevelser, samtidig med at renhed og enkelthed bliver mere værdsat. Krydderurterne er idag ikke kun til at krydre mad. De gamle lægeurter kommer til deres ret, og deres historier bliver fortalt. Urter anvendes mere og mere til teer, cremer osv.
Når foråret kommer, og frøposer og potter med de dejlige, frodige krydderurter frister, så kommer der rigtig gang i urtedrømmene. Men meget ofte bliver det ved drømmene, og alt for sjældent lykkes det at få noget godt ud af det.
Mange mennsker begynder med alt for mange forskellige urter. Sjove urter, lægeurter, gamle urter, nye osv. Udbuddet er der, og det er næsten ikke til at sige stop. Krydderurterne bliver ofte placeret de forkerte steder i haven. Eller man ved ikke, hvad de kan bruges til.
Begynd derfor med at vælge enkelte kendte urter, og måske et par nye. Man skal sætte sig ind i, hvilke vækstbetingelser hver urt skal have for at trives – sol, skygge, jordbund m.m.
Placér krydderurterne, så de er lette at komme til. De skal være tæt ved køkkenet, så man lige kan smutte ud efter det grønne drys. Sæt dem også i prydhave eller køkkenhave. De er næsten alle meget smukke og vil ofte falde harmonisk ind i haven.
Mange krydderurter klarer sig glimrende i potter på terrassen eller i gårdhaven. Flere af urterne kommer fra varmere himmelstrøg, og kan godt lide den ekstra varme, der er i potterne. Hvis det er store potter, er det en god ide at fylde bunden af potterne op med knækkede mursten eller noget lignende. Det giver et godt dræn, og man behøver ikke fylde så meget jord i potterne.
Jorden kan f.eks være ½ almindelig havejord (lermuld), 1/4 sand/grus og 1/4 kompost. En sådan blanding giver både luft og mulighed for, at urterne kan trives. Kinapurløg behøver ikke så meget sand, men kan trives i almindelig havejord.
Når man et år har fået gode resultater med urterne, kan man udvide sit repertoire.
Kinapurløg, også kaldet kinesisk purløg. Foto: Karna Maj
Dildskærme i august. Foto: Karna Maj
Oreganotimian i blomst. Foto: Karna Maj
Persille Foto: Karna Maj
Koriander i blomst. Foto: Karna Maj
Merian Foto: Karna Maj
Citronmelisse i maj Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Flerårige spiselige planter til haven
Over 200 forskellige sorter krydderurter
Mange slags frø til lækre krydderurter
Billige solide stauder – Se webshoppen
Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme
Mange spændende krydderurter
Alt til den økologiske have
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > Krydderurter i haven
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…