Jordbehandling

Spagnumproduktion

Sphagnum

Når vi køber en pakke sphagnum forsvinder der samtidig et stykke højmose. Hvis vi kan mindske vores forbrug, kan vi redde et stykke natur. Læs artikel…

Der bruges trillebør

No-dig køkkenhave

Ved no-dig dyrkning minimerer man lys og dermed ukrudt ved at dække jorden med kompost/møg, som ikke ­graves ned, men fordeles af orme og mikroliv.

Økologisk jordbehandling

Den vigtigste betingelse for at få succes med økologisk dyrkning er, at jordens organismer trives. De skal have plads, luft og noget at leve af.

Fladekompostering giver bedre jord i haven

Jo mindre du river og rydder op i haven, jo bedre trives planterne. Fladkompostering og jorddække i staudebede giver bedre jord og frodigere planter.

Når der ikke er kompost nok

Kompost er nødvendig for at få en levende og god jord. Derfor har man et problem, hvis man ikke har kompost nok til haven.

Brug fræseren med omtanke

Der er i princippet intet i vejen for, at man kan bruge en fræser til at klargøre jorden i køkkenhaven, men den skal bruges med måde.

Kapillærkasser uden spagnum

Det er ikke bæredygtigt at bruge spagnum. Du kan selv lave selv-vandende kapillærkasser med almindelig havejord som vækstmedie.

Jordkur før plantning af frugttræer

Hvis man lige har bygget hus eller har en have med traktose, kan det være nødvendigt at bruge et år på at få jorden løsnet, inden der plantes.

Hvad gør man ved jordknolde?

Når man river et stykke jord klar til såning og plantning ender man tit med en lille bunke jordknolde – men de kan hurtigt omdannes til fin jord.

Seks gode råd om jordbehandling

Følger nogle helt simple råd, når man dyrker sin have, vil jordstrukturen automatisk forbedres år for år, og dermed får planterne bedre forhold.

Reolgravning – trin for trin

Hvis man har en meget kompakt jord, kan det være en god ide at løsne jorden i to spadestiks dybde, såkaldt reolgravning eller hollandsk gravning.

Højbede og den gode jord

Højbede skal anlægges og passes, men belønningen er sunde, flotte afgrøder og en dejlig overskuelighed i arbejde og planlægning

Undersøg din egen jord

Enhver kan med en simpel kasteprøve med en spadefuld jord undersøge, hvor god dyrkningsjorden er. Det afgør man ved at se nærmere på krummestrukturen.

Sådan får du en løs og god jord

Den gode dyrkningsjord kan man opnå ved hjælp af jorddække, mange regnorme, planter der løsner jorden og reolgravning.

Jordbehandling året rundt

Det er vigtigt at behandle jorden på den rigtige måde i forhold til årstiderne, bl.a. er det vigtigt at dække jorden mod sommerens udtørring og vinter

Sådan øger du humusindholdet i din jord

Humus kan gøre så meget godt, at det bliver den vigtigste faktor for at skabe den gode jord i haven. Lær at øge humusindholdet i din jord i artiklen.

Ramsløg

Muld og mænd

Når vi dyrker jorden nedbryder vi muldlaget og ender med ørken – læs et meget tankevækkende kapitel fra Tor Nørretranders bog Vild Verden.

Vintergravning eller vinterdække

I oktober og november vintergraves de danske haver, men den traditionelle »venden jorden rundt« er til stor skade for ryg, jord og mikroorganismer.

Forhandlerguide

Ukrudtshajen

Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Ormeposten

Bestil kompostorme fragtfrit

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Jordbehandling

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider