At få en ny have

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Når du får en ny have, lille eller stor, er der meget at tænke på. Ofte er der også i forbindelse med haven, noget bebyggelse der skal tages hånd om. Men hvordan gør du det bedst?

Jo der er et smukt hus og have her, men giv det lige lidt tid.

En have fra grunden

Når du ser på din jord kan den måske se sådan ud, et tyndt lag humusrig jord og derunder råjord.

Er det en helt ny have, du skal igang med, skal du overveje, om jorden har lidt under byggeriet, og derfor er blevet presset sammen af mange store maskiner. Så har den traktose, og den vil derfor ikke, kunne lede vand bort. Når du planter hæk og andre planter, vil de derfor med stor sandsynlighed drukne. Du kan teste det ved at grave et hul, og se på den jord du graver op – hvor leret er den, og hvor svært er det at grave? Når hullet er gravet, giver du den en spand vand, ikke en af ungernes, men en rigtig stor gulvspand. Se hvor hurtigt vandet forsvinder. Det kan være at din grund bør grubbes, løsnes dybt ned, og måske er de 5–10 cm muld, der er lagt ud i haven heller ikke helt nok til at få frodigheden frem.

En gammel have

Har du fået dig en gammel have, er du heldig. Her er der allerede nogen, der har lavet en del, og fundet ud af, hvad der trives lige her. I parcelhuskvarterene ser du ofte, at der er store træer, lidt tæt på husene eller sådan lidt midt i det hele. Det skyldes, at de der i sin tid har bygget, plantede små søde træer, der voksede langsomt – men med årene er de blevet store. Men hvem kan fælde et træ, der har fulgt én i 40 år? Et træ der har set børnene vokse op, og hvor en mindre samling kæledyr er begravet under? Det er alt for svært, og så står de bare der, og bliver lidt store.

Måske er der blomster i din nye have som bierne er vilde med.

Ro på

Det er fristende. At kaste sig over det hele med motorsav, hækkesaks, kniv, trillebør, spade og alt det andet. Rydde op, fælde, grave og give lys luft og… og hvad? For når du lige har overtaget haven, ved du ikke, hvad det er for en have, du er blevet givet. Giv dig tid. Mindst et år. Ja, er der en gren, der går ind i huset, skal den af, eller kan du ikke se ud af vinduet, skal busken studses lidt. Giv dig tid til at lære din have at kende; måske står den tuja lige der for at skygge for naboens badeværelses vindue. Måske er den busk, der står i hjørnet, og ser trist ud helt vidunderlig om sommeren. Det kan være at det hjørne, som du vil grave igennem, er fyldt med forårsløg. Der er meget at opleve i en ny have, skriv ned, tag billeder. Så er du klar til at lave en plan, eller til at få hjælp til en.

Her gemte der sig en løgplæne, men det er ikke til at se, hvis du ikke lige ved det.

Det er ok at spørge

Om det er din første have, eller det er svært at finde et sted at begynde, er det ok at spørge om hjælp. Det kan være en landskabsarkitekt eller måske en havementor. Vi du måske prøve noget helt nyt, selvforsyning, økologi, dyr i haven eller noget helt andet kan du finde inspiration hos Praktisk Økologi.

Måske er der også plads til dyrehold i din have.

Det er godt at lave en plan! Hvad har du brug for, hvad vil du gerne lave i haven? Slikke sol, dyrke gulerødder, have et udekøkken, et brusebad, biodiversitet så det kan ses på landkortet eller noget helt andet. Hvis du laver en liste – prioriteret – er det nemmere at få plads til det vigtigste og starte det rigtige sted… rigtig god fornøjelse!

Det er svært at vide hvilke buske der bærer frugt, men efter et år kender du haven ganske godt.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Robinie.dk – SkovTrup

Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ

Primabolig

Anlægsgartneren betaler sig

FC Beton

Nye fliser eller sten til terrassen?

AltomByg

Trænger haven til en kærlig hånd?

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Arresø Pil

Økologisk dyrket og usprøjtet pil.

Hobbydrivhuse.dk

Dyrk dine egne grøntsager og urter

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > At få en ny have

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider