Den nøgne vintertid afslører, at langt de fleste danske haver mangler den struktur, som gør haver pæne og attraktive om vinteren. Om sommeren kan vi skjule den manglende struktur ved at pakke haven ind i et væld af frodige planter.
Stedsegrønne planter giver struktur til vinterhaven. Her Rhododendron japonicum og Hebe. Botanisk Have, København. Foto: Karna Maj
Det er så til gengæld også nu, man kan danne sig et overblik og kan forsøge at planlægge, hvordan man får en smukkere vinterhave. Måske har man brug for en havearkitekt til at at få struktur på haven, og det er måske den hurtigste måde at nå et godt resultat. På den anden side, så er det netop sådanne udfordringer, der gør arbejdet med haven interessant.
Men det kræver overvejelse og eftertanke, og det er en god ide at holde øjenene åbne både sommer og vinter efter netop de detaljer, som kan give haven vintertække, og som passer ind i ens egen have. Her er nogle generelle overvejelser, som man kan starte med, samt nogle gode detaljer til vinterhaven.
Disse smukke brede og lave lavendelhække er ikke kun smukke i blomst eller som her nyklippet i september, men vil med deres blågrå farve give god kontrast til f.eks. taks og buksbom om vinteren. Fredriksdals museer och trädgårdar, Helsingborg. Foto: Karna Maj
Bøgehækkene bevarer det visne løv om vinteren og giver godt læ og en dejlig varm fornemmelse sammen med de stynede træer og stedsegrønne buske. Kongens Have. Foto: Karna Maj
Når løvfaldet er slut, så prøv at iagttage, om haven har nogle mindre pæne, men nødvendige områder. F.eks. kompostbunker, kasser med potter, pæle og hegn til ærter. Eller måske er det inde hos naboen, at rodet er. De fleste grimme steder kan man dække med en stedsegrøn beplantning, en smuk brun bøgehæk eller et hegn af træ, pileflet eller lignende.
En vinterbænk skal placeres i læ og hvor solen når ned. Foto: Karna Maj
Om vinteren ligger mange haver åbne og forblæste hen. Hvis man skal have glæde af sin have om vinteren, er en større eller mindre »gårdhave« sagen. Her kan man både skabe læ og lukke for indblik fra vej og nabohaver. I en sådan beskyttet have vil man også kunne plante de lidt mere sarte planter.
Færdige hegnssektioner i træ, pileflet eller tagrør kan give en virkning med det samme. Hvis man derimod ønsker meterhøje stedsegrønne hække, koster det enten kassen til store planter, eller det tager lang tid fra små planter. Hvis man bor et koldt forblæst sted, skal man vælge taks frem for buksbom. Fuglene elsker disse tykke og høje hække og lune hjørner i vinterhalvåret. Og alle de planter med frø, som man lader stå.
Der skal faktisk en hel vinter til for at finde den rette placering til vinterens siddepladser, da de steder, hvor der er sol på bestemte tider af dagen, ændrer sig voldsomt fra november til marts. Ofte er man nødt til at etablere flere siddepladser.
Havestole af plast er måske ikke det smukkeste, men de kan holde til at stå ude i al slags vejr. Det samme kan teak, men de færreste vil nok udsætte dyrt indkøbte teakmøbler herfor – selv om de bliver flotte grå af vind og vejr. En anden løsning er at hente en instruktørstol i skuret og tage med om i lækrogen. Stole kræver et stabilt ståunderlag om vinteren.
Her en skulpturel brug af buksbom kombineret med lammeøre, som står med de gråfiltede blade om vinteren. Fredriksdals museer och trädgårdar, Helsingborg. Foto: Karna Maj
Der er en lang række stauder, buske og træer, som er vintergrønne, dvs. at de beholder de grønne blade om vinteren, og de gamle blade først henfalder, når der kommer nye frem om foråret. Desuden er der de stedsegrønne, som beholder blade eller nåle hele året.
Haven bliver let kedeligt, hvis plantevalget begrænser sig til buksbom og taks. Det er vigtigt at bruge både stedsegrønne og løvfældende buske og træer. Gerne med spændende bark lige fra den glatte birkebark til robinietræets fletværks bark. Blandt de stedsegrønne kan man variere ved at vælge både arter med nåle som taks, små blade som buksbom og større blade som laurbærkirsebær og mahonie.
Man skal heller ikke forfalde til udelukkende at vælge vintergrønne stauder, for så bliver der nemlig ikke plads til forårsløgene, og fra februar til april kan netop de bringe liv til vinterhaven. Mellem de vintergrønne stauder kan det derfor være en god ide at sætte stauder, som skyder sent, eller udplante sommerblomster efter forårsløgblomsterne.
Trolnød giver et helt festfyrværkeri af gule eller røde blomster midt i den grå vinter. Her midt i januar i Haven ved Landbohøjskolen. Foto: Karna Maj
Haven kan tilsættes kulør om vinteren ved at bruge specielle planter. F.eks. platantræets gulplettede stamme, hvid kornel med de røde grene, prydgræsser, gulbroget kristtorn og lavendler. Eller vinterblomstrende buske som kejserbusk, peberbusk, troldnød og vinterjasmin.
Der er også en lang række buske med frugter først på vinteren, f.eks kristtorn og hyben, som kan være med til at tiltrække mange fuglearter.
Flisearealer og anden belægning træder tydeligere frem i den farveløse tid, hvor belægningerne desuden ofte er våde. På samme måde er krukker, havekunst, sten og vandpartier i haven mere fremtrædende i vinterhalvåret, hvor de ikke overtrumfes af frodige farverige planter. Frostsikre krukker kan f.eks. tilplantes med den smukke purpurkål og tat soi med de grønne glinsende blade, som begge kan spises til engang sidst i marts, inden krukkerne plantes til med påskeliljer.
Hvis man vil gøre haven mere grøn og interessant om vinteren, er der mange arter af stedsegrønne træer og buske at vælge imellem, men det er vigtigt, at de er hårdføre i det danske klima. I artiklen Planter til en smuk vinterhave kan du finde oversigter over gode arter af stauder, buske og træer, som giver en flottere og bedre vinterhave.
Kruset hjortetunge, Asplenum scolopendrium ‘Undulatum’. Botanisk Have midt i januar. Foto: Karna Maj
Stinkende nyserod står vinteren igennem med sine lysgrønne blade og allerede i februar kan de begynde at blomstre med de grønne blomster med røde kanter. Foto: Karna Maj
Stedsegrønne buske giver en lun fornemmelse i vinterhaven. Foto: Karna Maj
Bambus er smuk med sne og rimkanter. Foto: Karna Maj
Et lille faconklippet træ er også flot i vinterhaven. Vindeholme Slot i det sene efterår. Foto: Karna Maj
Hvis man hører til de modige og det passer ind i havestilen, kan man forme sine egne grønne skulpturer i f.eks. buksbom. De vil komme endnu mere til deres ret i en snedækket vinterhave. Sofiero Slotspark har en hel skulpturpark. Foto: Karna Maj
Frostsikre krukker tilsået med spinat, tat soi, vinterportulak og andre salatplanter, som tåler lidt frost og sne. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Dyrk dine egne grøntsager og urter
Land Højbede og Plantekasser
Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ
Trænger haven til en kærlig hånd?
Nye fliser eller sten til terrassen?
Økologisk dyrket og usprøjtet pil.
Anlægsgartneren betaler sig
Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > Haver med vintertække
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…