Krydderurter som insektplanter

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Krydderurter dyrker vi først og fremmest for at kunne give vores mad en krydret smag. Til dette brug er det som regel bladene, vi bruger. Men vi kan også bruge dem som insektplanter ved at lade en del af dem gå i blomst. Krydderurternes blomster er nogle af de blomster, som tiltrækker flest insekter, både sommerfugle, bier og nyttige insekter som svirrefluer og snyltehvepse, som kan være med til at reducere antallet af skadelige insekter.

Topscorerne

Især de skærmblomstrende som persille, koriander og dild tiltrækker mange svirrefluer. Bedst er åbne, flade blomster. Blomstrende løg og porrer er også sikre topscorere, hvad insektbesøg angår, så lad purløg og kinaløg få lov til at blomstre. Hos sommerfuglene er merian topscorer hvad angår besøg.

Mangfoldighed er vigtig

Hvis man gerne vil have mange sommerfugle og insekter er det vigtigt, at man har mange forskellige blomstrende kryderurter, da de enkelte insektarter ofte foretrækker bestemte krydderurter frem for andre. Selv to nærtbeslægtede arter som merian og oreganum tiltrækker helt forskellige insektarter. Det er meget lærerigt at iagttage insekternes adfærd det giver en forståelse for, at mangfoldighed er vigtig.

Snyltehvepse lægger æg i bladlus

Bladlusene har naturlige fjender, som findes i haver og de omkringliggende biotoper: hegn og grøftekanter. Mange arter af snyltehvepse parasiterer bladlus sidst på sommeren, dvs. at de lægger deres æg inde i bladlusen, hvis kropindhold bliver til næring for snyltehvepsens larve. Bladlusen bliver efterhånden mørkfarvet og dør.

Snyltehveps på kålbladlus

Snyltehveps på kålbladlus Foto: Karna Maj

Svirrefluernes larver æder bladlus

Larver af svirrefluer kan æde flere hundrede lus i løbet af sin levetid (2 3 uger). En enkelt larve på f.eks. et salathoved vil kunne nedbringe selv et større bladluseangreb. En tysk undersøgelse har påpeget, at svirrefluer antageligt er de mest betydningsfulde nyttedyr til at mindske forekomsten af bladlus i salat.

Blomsterne forsyner insekterne med pollen og nektar

Svirreflue

Svirrefluen tiltrækkes også af boghvedens blomster. Foto: Karna Maj

De voksne svirrefluer er afhængige af blomsterpollen og -nektar. De opsøger derfor blomstrende planter. Hannerne lever overvejende af den kulhydratholdige nektar, og hunnerne behøver det mere proteinholdige pollen for at kunne udvikle levedygtige æg. Hunnerne lægger æggene relativt tæt ved de blomstrende urter og meget tæt på bladlusekolonier. Det er derfor vigtigt, at der er blomstrende ukrudt i nærheden til at forsyne de voksne svirrefluer med føde. En sådan vekselvirkning kendes også fra andre nyttedyr som f.eks. snyltehvepse.

Svirrefluehunner flyver næppe mere end 20 30 m væk fra de blomstrende urter for at lægge deres æg. Og de flyver helst ikke over åbne arealer uden vegetation. Hunnerne kan vente i uger med at lægge deres æg, indtil de finder en optimal bladlusekoloni. Så du skal have insektplanter flere steder i din have

Andre insektplanter

Også en række andre plantearter kan give samme virkning. Planter som honningurt og hjulkrone er meget effektive. En engelsk undersøgelse i kål har vist en helt klar nedgang i antallet af kålbladlus i afgrøden ved brug af bælter med honningurt. Blomster som morgenfruer og tagetes med flade. åbne blomster er også gode til at tiltrække insekter. Prøv selv at lægge mærke til, hvilke blomstrende planter, som tiltrækker insekterne i din have.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Solsikken

Alt til den økologiske have

Gartneri Toftegaard

Over 200 forskellige sorter krydderurter

Økologiens Have

Mange spændende krydderurter

Urteskolen.com

Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme

Staudemarken

Billige solide stauder – Se webshoppen

Frøsnapperen

Mange slags frø til lækre krydderurter

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > Krydderurter som insektplanter

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider