Krydderurter i vinterhalvåret

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

I vinterhalvåret er der mere begrænsede muligheder for at hente friske krydderurter i haven end i sommerhalvåret. Nogle krydderurter er enårige og forsvinder med frostens komme, og nogle af de flerårige visner ned om vinteren. Andre – f.eks. salvie, timian og kokleare – beholder bladene om vinteren, og her kan man hente friske blade året rundt.

Hvis man vil være sikker på at flest mulige krydderurter overlever vinteren, er det vigtigt at vide, om de enkelte krydderurter kan blive stående på friland og i potter, eller om de bør tages ind i drivhus eller helt indenfor.

For våd jord og for kompakt dækning

De fleste flerårige krydderurter er hårdføre og klarer at blive stående på friland i en normal vinter. En meget vandmættet jord kan dog give problemer, da krydderurter som regel foretrækker en porøs jord.

Nogle af de mindre hårdføre arter kan med fordel vinterdækkes. Man skal dog passe på, at dækket er løst og luftigt, da et meget kompakt dække let kan virke modsat og få planten til at gå ud. Brug grangrene og andet løst materiale og se jævnligt til dækket og løft det evt. lidt op.

En lille håndfuld krydderurter kræver mere beskyttede forhold og skal i drivhuset eller helt ind i vindueskarmen; det gælder f.eks. citrongræs og citronverbena.

Krydderurter i potter

Flerårige krydderurter i potter overvintrer bedst, hvis rodklumpen graves ned i jorden. Om det skal være udenfor eller inde i drivhuset afgøres af, hvor hårdfør arten er. Man kan i drivhuset også grave potten helt eller delvis ned og supplere med en eller anden form for isolering rundt om den del af potten, der er over jorden – f.eks. halm eller blade.

Hvis man har planterne i krukker, som kan frostskades, er det bedst at tage planten op og sætte den ned i jorden for vinteren. Om foråret sættes den tilbage i samme krukke eller en lidt større.

En række enårige krydderurter og sarte flerårige kan man tage ind og forsøge at overvintre. Nogle af de arter, som er enårige her i landet, er i virkeligheden flerårige under varmere forhold.

Ananassalvie

Ananassalvie, Salvia elegans, er en flerårig plante, som ikke tåler frost. Den kan derfor kun plantes ud i haven fra sidst i maj/først i juni og skal tages ind igen i oktober. Den kan klippes tilbage, inden den tages ind eller dækkes til i drivhuset. Det sker at ananassalvie kan overvintre på friland på et beskyttet sted.

Anisisop

Anisisop, Agastache foeniculum, er en flerårig, hårdfør plante, som visner ned om vinteren. Man kan evt. potte nogle planter og sætte i drivhuset. De kan drives inde fra efter nytår.

Basilikum

Basilikum, Ocimum basilicum, regnes i Danmark for en enårig plante, men vokser sydpå vildt som en flerårig halvbusk. Basilikum tåler ikke frost. Hvis man har basilikum i potter, skal de flyttes ind i drivhuset så snart temperaturen begynder at gå nedad i eftersommeren, da den ellers standser i vækst. Man kan sætte den ind i vindueskarmen eller udestue og få frisk basilikum lidt længere end på friland. Måske kan man have held med at dyrke den som flerårig.

Citrongræs

Citrongræs, Cymbopogon citratus, er en tropisk, flerårig plante og ikke vinterhårdfør i vores klima. Den kan ikke overvintres ude med dækning eller i potte i drivhus, men kan overvintres som stueplante.

Citronmelisse

Citronmelisse, Melissa officinalis, er en hårdfør flerårig plante, som det er en god ide at klippe ned i september, hvor der er nye skud på vej op. Kan klare sig i potte indendøre.

Citronverbena

Citronverbena, Aloysia Triphylla, er en halvbusk, der ikke tåler frost. Den tages ind inden første frost og kan overvintre køligt og lyst. Kan evt. stå i drivhuset i efteråret, indtil det bliver frost her.

Dild

Dild, Anethum graveolens, er en enårig krydderurt.

Esdragon

Fransk esdragon, Artemisia dracunculus, er flerårig, men ikke helt hårdfør i Danmark. Den visner ned, og kan overvintre under dække på friland. Hvis den dyrkes i krukke, slås den ind i drivhuset. Den russiske esdragonArtemisia dracunculus er en varietet af den franske og tåler fint det danske klima, men er mere bitter i smagen.

Isop

Isop, Hyssopus officinalis, er en grenet halvbusk, hvor rodhalsen er træet. Den er fuldt ud vinterhårdfør. Den foretrækker en velmuldet og porøs jord.

Karryplante

Karryplante, Helichrysum har et smukt dekorativt sølvgrå løv. Den kan overvintre på friland på et beskyttet sted. Den kan også trives inde i en vindueskarm.

Kokleare

Kokleare, Cochlearia officinalis, er hårdfør og vintergrøn. Den klarer hård frost, og man kan høste af den i det helt tidlige forår, når den begynder at sætte nye skud. Kan også dyrkes i vindueskarmen.

Koriander

Koriander, Coriandrum sativum, er en enårig plante, som visner væk efter at have sat frø i løbet af sommer/efterår. Koriander sår sig selv, hvis man lader frøene sidde.

Kørvel

Kørvel, Anthriscus cerefolium, er en enårig plante, men den er vinterhårdfør. Sår man kørvel i eftersommeren, overlever planterne vinteren og begynder at vokse tidligt i foråret.

Løvstikke

Løvstikke, Levisticum officinale er en flerårig og hårdfør plante. Den visner ned om vinteren.

Merian

Havemerian, Origanum majorana, dyrkes i Danmark som en enårig plante. Den tåler ikke frost. Den stammer fra landene omkring den sydøstlige del af Middelhavet, og her er den en halvbusk, som kan blive op til en halv meter høj. Den kan evt. stiklingeformeres i eftersommeren og vokse videre inde i vindueskarmen til grønt drys.

Mynte

Mynter, f.eks. pebermynte, Mentha piperita, og grøn mynte, Mentha viridis, er flerårige hårdføre planter.

Oregano

Oregano, Origanum vulgare, kaldes også for vild merian. Den er flerårig og er nogenlunde hårdfør, hvis den dyrkes på en porøs jord. Det er en god ide at dække den med f.eks. grangrene ved barfrost.

Persille

Persille, Petroselinum crispum, er en toårig krydderurt. I milde vintre visner den kun delvis ned, og der kommer nye grønne blade i milde perioder om vinteren. Om sommeren er få meter persille nok til at dække en families forbrug, men hvis man skal have nok frisk persille i vinterhalvåret, skal der mange meter persillerække til. Især barfrost ødelægger persillen, men i det meget tidlige forår skyder nye blade frem. Kraftige planter med god rod kan graves op og slås ind til drivning i drivhuset, og kan give lidt tidligere persille i foråret. Persille kan sås omkring 1. september og overleve vinteren som helt små planter og give ny persille fra midt i maj.

Purløg

Purløg, Allium schoenoprasum, er en flerårig løgplante. Den visner ned i efteråret, og i april skyder der ny purløgsblade op fra de lange hvide løg. Man kan potte den og sætte den i drivhuset til drivning i det tidlige forår. Potter med purløg kan også tages ind til drivning i vindueskarmen.

Rosmarin

Rosmarin, Rosmarinus officinalis, er en stedsegrøn halvbusk. Den tåler ikke lave temperaturer. I helt milde vintre kan den i milde egne af landet overvintre udenfor dækket med granris. Men den tåler dårligt frost, så det er sikrest at tage den ind i drivhus inden første frost og grave potteklumpen ned. Også i drivhuset skal den beskyttes med granris. Det er derfor mest hensigtsmæssigt at dyrke den i potter. Hvis man vil være helt sikker på, at den overvintrer, skal den opbevares frostfrit og lyst.

Salvie

Salvie, Salvia officinalis, kaldes også lægesalvie og er en flerårig halvbusk, der kan blive over en halv meter høj. Den er smuk vinteren igennem, da den beholder bladene. Her er det muligt at hente friske blade efter behov. Lægesalvie har grålige blade, men der findes også salvier med brogede og purpurfarvede blade.

Sar

Sommersar, Satureja hortensis, er en enårig plante.

Vintersar, Satureja montana, er en flerårig plante, som kan overvintre ude med dække. Alternativt kan den indplantes i drivhus eller tages ind til overvintring.

Timian

Timian, Thymus vulgaris, er en flerårig halvbusk, som i de fleste haver vil overvintre på friland, hvis den står i porøs og ikke for våd jord. Man kan vinteren igennem høste timian til frisk forbrug. På udsatte lokaliteter bør den dækkes med granris eller lignende. Dyrker man timian i potter, overvintres de i drivhuset med rodklumpen nedgravet. Rodklumpen kan også graves ned på en beskyttet plads udenfor og dækkes med granris.

Kommentarer

Der er 18 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudemarken

Billige solide stauder – Se webshoppen

Økologiens Have

Mange spændende krydderurter

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Urteskolen.com

Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme

Frøsnapperen

Mange slags frø til lækre krydderurter

Solsikken

Alt til den økologiske have

Gartneri Toftegaard

Over 200 forskellige sorter krydderurter

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > Krydderurter i vinterhalvåret

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider