Romanesco kål er ikke til at stå for, og det gælder både udseendet af det helt specielle limegrønne spidse hoved med de fine små fractalmønstre – og smagen, som er sødlig og lidt nøddeagtig. En rigtig børnekål. Den bevarer det meste af den fine grønne farve ved kogning.
Og selv om det er en gammel italiensk kål, dyrket tilbage til i hvert fald omkring 1500, så kan vi også dyrke den i danske haver.
Fint lille romanesco hoved af en frøægte sort. Man kan ofte høste langt ind i december og januar. Her er først i januar. Foto: Karna Maj
I mange frølister står romanesco opført lidt for sig selv, men nu har forskere via analyser fastslået, at romanesco er at betragte som en blomkål, Brassica oleracera var. botrytis.
Det må man jo så bøje sig for, men det passer ikke helt med, at den som broccoli skyder nye små skud i bladhjørnerne, efter at man har høstet det store hoved. Så måske er der i den henseende bedre at tænke den som en krydsning mellem broccoli og blomkål.
Også dyrkningsmæssigt er den lidt anderledes end blomkål og på sin vis nemmere, men langt mere pladskrævende.
Romanesco har de samme krav til jord, gødning og vand som blomkål. Det vil sige en god og frugtbar jord og masser af gødning, da det er en meget stor og kraftig kålplante. Den kan ikke lide kold jord, så vent med at så til i april, hvor forkultiveringen sker under lune forhold, og med udplantning sidst i maj – det er jo en italiensk kål.
Har den det for koldt i opvæksten, mener man, at det kan gå ud over hoveddannelsen. Og netop det kan svigte – man kan have store flotte kålplanter, som ikke danner hoved – og det er bare så ærgerligt.
Romanesco bliver meget stor, op til 70–80 cm højde på god jord og mindst lige så bred. De skal plantes med en afstand på minimum 80 cm – og har man plads, så plant med 1 m afstand. Med andre ord ikke et førstevalg til højbede og små køkkenhaver. Og man skal huske at tænke skyggevirkningen ind, når man vælger plantested. Det er bedre at plante den ved siden af med grønkål og rosenkål, som også går i vejret end sammen med blomkål og hovedkål.
Romanesco kålplanter bliver store – her fotograferet i oktober. Foto: Karna Maj
Romanesco har en lang udviklingstid. Romanesco kan alt efter sort høstes fra sensommeren for tidlige sorter, men normalt dannes der først hoved i november og december. Udviklingstiden er for de fleste sorter på mindst 125 dage, nogle tager længere tid. Man skal ikke forvente, at hovederne bliver lige så store som de importerede, der sælges i butikkerne. Men man kan få meget fine mindre hoveder – og i november og december er det fantastisk at kunne gå ud i haven og skære et fint lille romanesco hoved.
I milde vintre kan der høstes selv i januar. Både plante og hoved tåler let frost – knæk evt. et blad ned over hovedet ved udsigt til nattefrost. I milde vintre vokser planterne videre og sætter små sideskud, som kan høstes i vintermånederne og det helt tidlige forår.
Frø af en helt almindelige frøægte Romanesco kan man købe fra de fleste frøfirmaer.
Der er i de senere år kommet mange F1 sorter af Romaneco på markedet, men mange af disse er CMS hybrider, og ønsker man ikke at bruge disse sorter, der er frembragt med denne genteknik, så skal man undgå sorter som
Celio F1
Clx 33 221 F1
Clx 33 316 F1
Colosseo F1
Flamingo F1
Gitano F1
Lazio F1
Navona F1
Pincio F1
En hybrid Celio F1 – det er en CMS sort. Billedet er taget 18. september. Foto: Karna Maj
Et fint romanesco hoved høstet først i januar. Foto: Karna Maj
Romanesco er lige som blomkål sammensat af mindre hoveder. Foto: Karna Maj
Så kom vinteren og gjorde kål på den kål. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Flerårige spiselige planter til haven
Øko planter til den spiselige have
Alt fra hele verden
Frø og udplantningsplanter, samt have
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Alt til den økologiske have
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Kål > Den flotte romanesco kål
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…