Vi spiser en del newzelandsk spinat og har bemærket, at vores tænder bliver en del ru bagefter. Hvordan kan det være, da den jo ikke skulle indeholde oxalsyre. Indeholder den en anden slags syre, eller hvad skyldes belægningen (ruheden) på tænderne. Det føles/smager lidt som spinat med for lidt nonoxal.
Med venlig hilsen
Grethe Iversen, oktober 2005
I alle danske havebøger står der, at new zealandsk spinat, Tetragonia tetragonoides, ikke indeholder oxalsyre.
Jeg har prøvet at checke dette på et australsk universitetsnetsted – her står det modsatte:
Although edible (and, like common garden spinach), the leaves contain a high level of oxalic acid which must be leached out by blanching before eating. This can be done by plunging the leaves into boiling water for a minute or so. The water should be discarded. (Kilde: farrer.riv.csu.edu.au/ASGAP/t-tet.html)
Kort oversat, så står der, at den har et højt indhold af oxalsyre, og man fjerner det ved at blanchere bladene i kogende vand i et minut og kassere vandet bagefter.
Den samme oplysning findes på flere andre australske netsteder. Jeg ved ikke, om der kan være flere sorter, og at nogle indeholder mere oxalsyre end andre. Men måske stammer den danske oplysning fra en oplevelse af, at kogt new zealansk spinat ikke syntes at indeholde oxalsyre. Det er måske blevet til »sandheden«, inden vi fandt på at spise den rå. Og så er den blevet gentaget igen og igen.
Men det kan vi vel få opklaret. Hvordan oplever alle I andre, der har new zealansk spinat i haven, det at spise rå new zealansk spinat? Er det som at spise almindelig spinat? Send kommentarer ind.
Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave
Søg i forhandlerguiden:
Billige solide stauder – Se webshoppen
Flerårige spiselige planter til haven
Anderledes øko grøntsager
Økologisk besøgshave
Land Højbede og Plantekasser
Grøntsags- & blomsterfrø til køkkenhaven
SÆTTEHVIDLØG, spisehvidløg og biovine
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Alt til den økologiske have
Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Køkkenhaven > Er der alligevel oxalsyre i newzealandsk spinat?
Kommentarer
Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…