Spørg eksperterne

Hvornår er det bedst at udføre en styning af et stort lindetræ?

Vi har et stort og imponerende lindetræ midt på gårdspladsen. Linden har tydeligt været stynet for en del år tilbage, men nu er træets krone igen for stor. Kan vi beskære hele kronen væk, så vi kommer tilbage til der, hvor træet er stynet tidligere? Hvornår bør en sådan kraftig beskæring foregå i løbet af året? Er der i øvrigt nogle vigtige tips, så vi ikke slår træet ihjel under beskæringen?

Med venlig hilsen
Jan Vraa Mikkelsen, november 2004

Svar

Det er meget problematisk at styne et gammelt træ, da man fjerner blade, knopper og ophobet energi i grenene. Men hvis det er nødvendigt, må det gøres om vinteren og helst inden februar. Når det skal gøres om vinteren, skyldes det, at man ved en styning har brug for vanris, som erstatning for det, man klipper væk. Almindelig beskæring er bedst om sommeren.

Det er vanskeligt at bedømme, om du kan gå ned til det gamle styningssted, men der er ingen tvivl om, at hvis du tager for meget, er der en risiko for at træet dør, eller kommer i en meget lang dødskamp, hvor træet bliver mere og mere modtagelig over for sygdomme og skadedyr, og hvor det bliver grimmere og grimmere, og der vil efterhånden falde flere døde grene ned. Man skal ikke lade sig nare af, at det efter en styning vil sætte mange vanris og vil se meget flot ud, men disse vanris er lavet på ophobet energi, og vil netop betyde et svagere træ i længden.

Med venlig hilsen
Jens Thejsen
Konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Kommentarer

Der er 6 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Blomstergården

Træer fra egne podekviste

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvornår er det bedst at udføre en styning af et stort lindetræ?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider