Vi har en række stynede hestekastanjer i vores have op af et skel. Da haven støder op til en togbane, er den række kastanjer meget vigtige, da de i sommerhalvåret dækker af mod toget.
Vi har boet her i 1½ år, og har i den tid ikke stynet træerne, men tænker at vi må til at gøre det. Vi vil gerne gøre det rigtigt, da vi har hørt at vi ellers kan skade træerne og gøre dem sårbare mod råd, svamp osv.
Evt. kan vi også bare beskære træerne. I hvert fald vil vi gerne have at de også i det kommende sommerhalvår får grene og blade og dermed dækker af mod togbanen.
Jeg har sendt billeder til redaktionen af rækken af træer, som de ser ud nu.
Håber meget I kan hjælpe. På forhånd tak
Stynede kastanjetræer ud mod jernbanen. Foto: Lone Bjørn Holst
Styningen er ikke blevet foretaget hvert år, hvilket har givet store tykke grene, som vil give større sår end ved regelmæssig styning hvert år i januar–februar. Foto: Lone Bjørn Holst
Med venlig hilsen
Lone Bjørn Holst, februar 2009
Helt grundlæggende skal det understreges, at styning er en behandling, som svækker træerne og derfor også afkorter deres liv. I mellemtiden kan det råd og de hulheder, som styningen fremkalder, gøre træerne farlige. Derfor må stynede træer altid holdes under tilsyn.
Når det er sagt, er det vigtigt at vide, at man ikke forbedrer træernes situation ved at udskyde styningen ét eller flere år. Som billederne tydeligt viser, så bliver de grene, der skal fjernes, ganske kraftige. Derfor bliver såringerne i forbindelse med styningen så meget desto mere alvorlige.
I det konkrete tilfælde bør styningen sættes i gang snarest muligt (januar–februar er bedst). Grenene fjernes helt ind til den knudeagtige dannelse, de kommer fra, og sårene skal blot stå ubehandlede hen, så de kan tørre ud hurtigst muligt. Eventuelt kan man lade nogle enkelte af de svageste skud på hver knude blive siddende. De hjælper så træet i gang med løvspringet og nydannelsen af skud fra sovende øjne.
Denne behandling skal gentages hvert år i januar–februar, hvis styningen skal få det ønskede resultat, og sådan at træerne kan leve længst muligt.
Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk
Søg i forhandlerguiden:
Topkapning og beskæring af store træer
Frø og stiklinger af træer og buske
Specialplanteskole og park
Træer fra egne podekviste
Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvordan og hvornår skal vores kastanjetræer stynes?
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…