Georginer kan spises

Af Camilla Plum, kogekone og forfatter, Fuglebjerggaard

Man tror det er løgn, men også georginer, Dahlia, er spiselige, både blomsterblade og rødder.

Rødderne blev oprindeligt taget med tilbage fra den nye verden af Columbus både som prydplante og som et spiseligt alternativ til andre rodfrugter. Georginer stammer fra Mexico og omegn, og indianerne spiste dem i stor stil.

Pompon dahlia

På de pomponblomstrende sorter er der mange små blade, som er fine i maden. Foto: Karna Maj

I betragtning af hvor mange rødder, der kommer på en velpasset georgine, er der faktisk tale om en mulighed. Visse år har især mine gule georginer givet større udbytte end mine kartofler. Sandheden først, de smager fint, og ligesom andre tropiske rodknolde som taro, tannia og yams har de en neutral stivelsessmag, de indeholder meget inulin ligesom artiskokker, jordskokker og japansk burrerod. Det vil sige, at det aldrig bliver en stor delikatesse, men de er rigtig sjove at prøve.

Knolde af georginer

Når man tager sine georginer op i efteråret, er en knold blevet til flere. Foto: Karna Maj

Georginesalat

Skrub pæne, hele rodknolde med en børste og kog dem i rigeligt, saltet vand, til de er møre, cirka 30 min. Måske mere. Pil/skræl dem, og skær dem i skiver eller stave. Nogle knolde er meget trevlede, det er som regel ikke hele knolden, men kan skæres fra. Herfra kan de findeles og bruges i salater.

Salaten pyntes med georgineblomster, f.eks. Dahlia ‘Arabian Night’, og får en almindelig olivenolie-eddikedressing.

Teksten er et uddrag af Camilla Plums nye bog Blomstrende mad, som er udkommet i oktober 2008 på Politikens Forlag. Bogen er illustreret med smukke fotos af Anne-Li Engström. Pris 149 kr.

Kommentarer

Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Løg og knolde > Georginer kan spises

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider