Det er let at købe en pose med et par georgineknolde af en ønsket sort i maj, grave dem ned i et blomsterbed eller en krukke, og så bare vente på at en frodig plante skyder op og begynder at blomstre midt på sommeren og lige til frosten kommer.
Georginer tåler ikke den mindste frost, så knoldene skal tages op og overvintres frostfrit, indtil de kan sættes næste forår igen. Det kræver et køligt og frostfrit overvintringssted, og det har man oftest ikke i moderne boliger.
Man kan i stedet for knolde købe småplanter af georgine til udplantning sidst i maj. Disse planter er frøformerede. Og dem kan man let lave selv fra frø. Enten købte frø – eller man kan tage egne frø i eftersommeren og så dem næste forår.
Hvis man køber frø, så har man en sikkerhed for, hvordan resultatet bliver. Hvis man bruger egne høstede frø, får man en mængde georginer, hvis udseende og farver, man ikke kender på forhånd. Det bliver farverigt og sjovt, men det egner sig ikke til fine blomsterbede, hvor farverne skal harmonere. Men det er fint til et festligt indslag i køkkenhaven eller et stort farverigt georginebed i græsplænen, hvor mangfoldigheden kan rummes.
Georginerne lyser op i køkkenhaven foran bedet med majs, hvor de sidste nu er høstede. Foto: Karna Maj
Her er en trin for trin-vejledning med billeder af forkultiveringen, som viser at georginer er livskraftige planter og lette at have med at gøre. De spirer hurtigt og vokser hurtigt til, så de er klar til udplantning først i juni, når risikoen for nattefrost er ovre.
Frøene blev sået i en kasse og dækket med 1 cm jord, sådan ca. De blev sået midt i marts, og 3 dage senere brød de første kimplanter gennem jorden. Det var hurtigt, og de så kampklare ud.
Kimplanterne er på vej op 23. marts. Foto: Karna Maj
Planterne bliver hurtigt store, og man kan næsten ikke snakke om prikling, det er mere plantning. Georginer skal gødes for at blive store og flotte. De blev gødet sidst i april i stedet for at plante dem om.
De blev flyttet i drivhuset allerede midt i april, da det var et mildt forår. De blev stående i kassen, indtil de kunne plantes ud omkring 1. juni. Det burde have været plantet om, så de havde fået mere plads, da de ikke udviklede sig optimalt den sidste tid. De blev flyttet på friland under fiberdug til afhærdning sammen med salat, kål og porrer.
Allerede den 14. april er planterne så store, at de skal have mere plads. Foto: Karna Maj
De vokser godt til i kassen – her fotograferet den 28.april. Foto: Karna Maj
Først i juli sprang den første blomst ud, og i august var alle i blomst. I september var planterne virkelig store og blomstrede for fuld kraft – mindst lige så flotte som dem, der var sat som knolde.
Flere flotte georginer i mange farver, man alle anemoneblomstrende. Foto: Karna Maj
Det er ikke svært at høste frø af georginer – man skiller bare den visne og tørre blomst på en tallerken og puster så let hen over, så alle de løse visne dele flyver væk, mens de sorte/mørke frø ligger tilbage. De stilles til tørring, og gemmes væk i en papirspose, når de er tørre. Hvis sommeren er våd, kan det være lidt svært at få en tør blomsterstand – de angribes let af råd.
Sådan ser det ud, når man splitter en tør blomsterstand ad. Frøene er mørke og aflange. De lyse lette skæl kan forsigtigt blæses væk. Foto: Karna Maj
Georginer krydser, så det er umuligt at forudse, hvordan afkommet kommer til at se ud. Man kan selvfølgelig tage frø af de planter, hvor man synes blomsterne er flottest. Vil man være sikker på at få en plante magen til, så er eneste sikre vej at grave knolden op og overvintre den.
En helt bedårende gul georgine. Hvis der er en god knold i jorden til november, når det er tid at tage georginer op, så skal den tages op til overvintring. Foto: Karna Maj
Det er lidt fantastisk, at det lille frø, man såede i marts, ikke kun nåede at blive til en stor flot plante, der blomstrede helt hen i november, men også har nået at sætte en hel række knolde af en pæn størrelse. Foto: Karna Maj
Første udsprungne blomst den 7. juli. de såede frø er en pose købte frø af den anemoneblomstrende type. Foto: Karna Maj
Der er stadig flere af planterne, der bekender kulør. Her en smuk rød den 11. august. Foto: Karna Maj
I september blomster de alle, og der er mange flotte eller sjove farver. Den her er lidt speciel – det ser nærmest ud som om der er penselstrøg involveret. Foto: Karna Maj
Her er en tofarvet georgine med gul midte. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Flerårige spiselige planter til haven
Store samlinger af dagliljer og hosta
Mange forskellige stauder
HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø
Eksotiske og specielle er vores liv!
Alt til den økologiske have
Frø og blomster, også i haven
Stauder tilltrækker bier, som bestøver.
Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Løg og knolde > Georginer fra frø
Kommentarer
Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…