Artiklen er et uddrag fra Rikke Lentz bog »Økologiske blomster – Blomsterbondens dyrk-selv-guide«, der udkom på Muusmann Forlag i juni 2020.
Bogen handler om, hvordan man selv kan dyrke økologiske blomster, og som læser får man masser af tips og gode råd til den økologiske dyrkning, valg af blomstersorter, komposition af bede og arbejdet med blomsterplanterne gennem året.
I den sidste del af bogen er der trin-for-trin anvisninger på, hvordan man kan forvandle de dyrkede blomster til smukke buketter. I buketter er det ofte godt med noget grønt, og i bogen foreslår Rikke, at man blandt andet kan anvende krydderurter. Det er det, som uddraget fra bogen, handler om.
Det er oplagt at bruge krydderurternes grønne blade og smukke blomster i buketter. Foto: Tina Brok Hansen
Der er mange krydderurter, der egner sig fortrinligt til at blive brugt som grønt i buketter, og jeg elsker dem alle. De afgiver skønne dufte og tilfører et lidt anderledes touch til buketten end det, du får fra blomsterhandleren.
Jeg frøsår koriander hvert år. Sorten ‘Filtro’ egner sig godt til buketter, da den bliver høj og flot. Selv når planten har sat grønne frø, er den flot i buketter.
Persilleskærme dannes på andet år, efter du har ladet planten overvintre, og når frøstanden er grøn, er de smukke i buketter. De minder om frøstanden på de fleste andre skærmplanter.
Mynteblomster er også flotte i buketter, og der findes mange forskellige sorter på markedet. Så find én eller to sorter, du også kan plukke af til at spise, så du får mest ud af planten. Jeg kan anbefale lavendelmynte, som også kan fås økologisk, bl.a. hos Gartneriet Toftegård. Visse myntetyper kan sprede sig meget kraftigt, så hvis du vil undgå det, kan du sætte den i store potter eller baljer, så du fortæller den, hvor den må bo.
Mynteblomsterne er oftest lilla og ligner lidt blomsten fra anisisop, men har mindre blade og egner sig derfor godt som fyld i buketten. Myntestilkene kan have godt af et langt snit og af at blive rullet ind i fugtigt papir og trække koldt vand et køligt sted i en rum tid, inden du skal bruge dem til buketter.
Merian er også uundværlig i mine buketter. De blomstrer villigt og spreder sig med rodløbere, men det må de gerne hos mig. Når de er blevet for ranglede, og blomsterne begynder at blive brune, klipper jeg planten ned, og den vil blomstre på ny senere på sommeren.
Salvie skiller sig også ud med de grålige blade i dekorationer og korte buketter. Der findes et utal af varianter af salvie, så det er med at dufte sig frem til dem, man synes bedst om.
Jeg elsker elementet af spiselige ting i mine buketter. Og især det, der også dufter, og det må man sige, at basilikum gør.
Der er nogle sorter, der især er egnede til buketter, som kanel- og citronbasilikum. Jeg forspirer dem inde fra april/maj og sætter dem i drivhus/tunnel i juni/juli måned, da de elsker varmen. De skal vandes ofte, og det er tydeligt at se på planten, når den er tørstig. Man kan også have dem i potter i haven, hvor man især kan styre vandingen. Men plant kun få eller en enkelt plante i hver krukke.
Hvis du passer basilikum godt, med masser af varme og vand, kan den nærmest blive til en hel busk med store blade. Basilikum er også en af de planter, der vil forgrene sig, hvis den bliver knebet i toppen, når den er ca. 7–10 cm lang. Målet er at lave planter med mange stilke frem for at gøre planten høj og ranglet.
Efter basilikum har blomstret overdådigt i den varme tunnel, kan bladene godt have tendens til at få meldug. Jeg river planterne op, samler alle bladene for at undgå smitte, siger tak for indslaget og kaster nu min kærlighed på alle de andre sunde planter i haven. Sådan er det med nogle planter. Man kan nyde dem i en vis tid, men så må de videre. Det anbefales at få de angrebne planter ud af haven og ikke smide dem på komposten.
Artiklen »Krydderurter i buketter« er et uddrag af bogen »Økologiske blomster – Blomsterbondens dyrk-selv-guide« af Rikke Lentz.
Koriander ‘Filtro’ er både flotte med blomster og med de første grønne frøstande. Foto: Tina Brok Hansen
Der er nogle basilikumsorter, der især er egnede til buketter, som kanel- og citronbasilikum. Foto: Tina Brok Hansen
Søg i forhandlerguiden:
Alt til den økologiske have
Mange forskellige stauder
Store samlinger af dagliljer og hosta
Stauder tilltrækker bier, som bestøver.
Frø og blomster, også i haven
Flerårige spiselige planter til haven
HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø
Eksotiske og specielle er vores liv!
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…