Beskyt sarte planter med grangrene

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Det er en god ide at satse på først og fremmest at dyrke planter i haven, som er robuste og kan tåle det danske klima med frost og sne kombineret med blæst. Det gør det hele mindre kompliceret.

Men falder man for mere sarte planter, er det vigtigt, at man får givet dem den nødvendige vinterbeskyttelse. Det kan være en god ide at have en liste over de planter, som skal dækkes, så man husker dem alle.

En fin grandækning af sarte planter

En fin grandækning af sarte planter i Haven ved Landbohøjskolen. Foto: Karna Maj

Forårssolen kan svide planterne

Det drejer sig ikke kun om beskyttelse mod frost og blæst, men lige så meget mod forårssolen, som kan give meget store temperaturudsving i planterne inden for et døgn, når den først begynder at få magt i foråret. Ofte vil dage med stærk forårssol veksle med nætter med lave temperturer eller ligefrem nattefrost, hvilket kan give bladsvidninger. Særligt udsatte er disse planters nye skud, som kommer frem i det tidlige forår.

Dække med grangrene

Det bedste dække er grangrene eller andre stedsegrønne grene af nåletræer, f.eks. thuja. De fleste har et juletræ, som efter jul kan klippes ud til grangrene til at dække med. Ofte er det let at få lov til at få familie og naboers kasserede juletræer for at hente dem. Har man brug for mere materiale, må man prøve og forhøre sig i skove, hvor der klippes pyntegrønt. Her kan man ofte for en billig penge kan få lov til at hente de afklippede grene, som ikke var pæne nok til salg.

Der skal dækkes pænt

Det er vigtigt, at man udfører dækning både effektivt og pænt. Grangrene buer lidt, så når man vender dem med bagsiden opad, opstår der et lille hvælvet rum over planten.

Er det høje planter eller buske, er man nødt til at sætte grenene ned i jorden rundt om planten. Hvis der er risiko for, at blæsten kan vælte grenene, må de sikres herimod.

Bagsiden af gran og andre stedsegrønne virker mere diskret med den lysere og mere matte farve end oversiden med skinnende grønne farver.

Grangrenen skal vendes med bagsiden opad, da den så naturligt d

Grangrenen skal vendes med bagsiden opad, da den så naturligt danner en god afdækning. Foto: Karna Maj

Thuja kan også bruges til at dække frostfølsomme planter med.

Der kan også dækkes med andre stedsegrønne grene. Her thuja. Foto: Karna Maj

Grangrenene skal forankres

Det er meget vigtigt, at de grene, man har dækket med, ikke blæser væk i en storm, så planten blottes, når den har allermest brug for læ. Eller blæsten tager i grenen og gør skade på den dækkede sarte plante. En god og effektiv måde at forankre grenene på er ved at stikke U-formede holdere af kraftig jerntråd ned i jorden omkring grenene.

En U-formet holder af kraftig jerntråd fikserer grangrenen, så den holdes fast.

Dække med blade

Hvis planten har brug for yderligere beskyttelse, må man kombinere grandække med løvdække. Her kan det være nødvendigt at opsætte et trådhegn, som kan hjælpe med at holde på bladene.

Vinterdække med blade af Gunnera

En meget stor afdækning med nethegn fyldt ud med blade og nåletræsgrene. Denne afdækning danner en effektiv vinterbeskyttelse af den store Gunnera i Haven ved Landbohøjskolen. Det er vigtigt, at dækket over en Gunnera er luftigt og først dækkes over, når temperaturen et stykke tid har været under 10–12° C. Stængler og blade skal blive på under dækket. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Hobbydrivhuse.dk

Dyrk dine egne grøntsager og urter

Primabolig

Anlægsgartneren betaler sig

Robinie.dk – SkovTrup

Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ

FC Beton

Nye fliser eller sten til terrassen?

Arresø Pil

Økologisk dyrket og usprøjtet pil.

AltomByg

Trænger haven til en kærlig hånd?

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > Beskyt sarte planter med grangrene

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider