Frugttræer i havens indretning

Af Lilly Ravn, haveartitekt, Havearkitektgruppen

æbletræer

Gamle æbletræer er utrolig smukke i blomstringstiden. Foto: Karna Maj

Æbletræer – i særdeleshed gamle æbletræer er en uvurderlig gave til en have! Pas endelig godt på dem, også selv om de skulle vise sig ikke at bære så velsmagende eller holdbar frugt. Visuelt er de en uerstattelig arv fra husets opføringstidspunkt, som giver en slags overensstemmelse mellem hus og have, og et fint alibi til at lave en masse hensigtsmæssige ændringer, som nye terrasser, nye hækplantninger osv. Træerne kan ved første øjekast synes forvoksede og uskønne. Langt de fleste frugttræer kan dog få et godt »otium«, når man yder dem lidt hjælp.

Nyd de gamle frugttræer

Foryngelses/forskønnelseskuren består i at save døde og krydsende grene i trækronen væk og lave en udtynding af kronen. Løft også kronen ved at save nogle af de underste grene af helt inde ved basis, men uden for kraven.

Plant evt. en klematis ved træets fod, hvis der er lys nok. Du kan også sætte vintergæk, porcelænshyacint, Puschkinia scilloides, og scilla, Scilla sibirica, i store mængder under trækronen. De lyser op om foråret, mens lyset endnu kan trænge gennem kronen og visner ned i takt med at bladene springer ud og fokus flyttes opad.

Hæng en gynge, hængekøje eller rebstige op, alt efter behov. Og nyd synet af det gamle, sjælfulde træ.

Er man ikke så heldig at flytte ind i en have med gamle æbletræer – så må man jo plante nogle selv! Det er en rigtig god idé at bruge æbletræerne som en del af havens indretning. Lad træerne blive et element i haven til at give struktur på linie med andre »unyttige« haveplanter, der »kun« kan se godt ud.

Æblegangen

En æblegang

En æblegang. Tegning: Lilly Ravn

En æblegang skal laves i en have med god plads. Plant træerne som en del af sti-systemet i haven, så æblegangen fører videre fra et haverum til et andet eller hen til en hyggelig krog med en bænk, en vandkunst eller en skulptur.

Plant træerne i to parallelle linier med en svag krumning, så man får oplevelsen af at æblegangen er uendelig lang i det øjeblik man træder ind i gangen. Krumningen skal, på den første lille strækning, med andre ord skjule det point-et-vue som den ender i.

Imellem æbletræerne er en lækker klippet græssti på et par meters bredde. Under træerne gror stauder med en vis grad af forvildelse og tilfældighed i det lys der passerer gennem træernes kroner. Akelejer og fingerbøl har med sine sarte pastelfarver og intense cyklamen-farve en kølig jomfruelighed, som passer fint til stemningen af stille nostalgi på vandringen gennem æblegangen, hvor de trives i det halvskyggede miljø. I de mest lysrige mellemrum mellem akelejer og fingerbøl plantes mere bestandige stauder, med lidt forvildet præg. Storkenæb og stjerneskærm er velegnede. Stauderne sættes i et 1½ m bredt bælte langs trærækkerne med træstammerne i centrum.

En æblegang – sådan gør du:

  • Find en passende strækning, hvorfra og hvortil æblegangen skal gå. Der skal være 3,5 meter mellem æbletræerne både på tværs af stien og i rækken.
  • Vælg træer på grundstamme MM 106. Sorter: F.eks. ‘Redfree’, ‘Rød Aroma’, ‘Topaz’
  • Lav to parallelle 1½ meter brede bede til æbletræer og stauder, som holdes rent i en vækstsæson. Jorden suppleres med kompost og kultiveres.
  • Æbletræerne plantes midt i de to bede, mindst 5 træer i hver række.
  • Stauder plantes ud med en indbyrdes afstand på 30–40 cm.

Vedligeholdelse: Staudebedene luges. Kimplanter fra de selvsåede stauder tyndes ud løbende. Æbletræerne stammes evt. lidt op.

Stemingsfuld æblelund

æblelund

En æblelund. Tegning: Lilly Ravn

Æblelunden giver stemning til enhver have. En lillebitte have kan blive helt uforglemmelig, hvis den rummer en æblelund. En lund, du kan gå ind i, og hvor du kan føle dig hensat til en helt anden verden, selv om du kun har taget få skridt fra havedøren. Hvor man kan lægge sig i græsset og se flotte glimt af himmelen gennem æbletræernes mørkegrønne løv. Hvor sjælfulde træer med en smuk bark, høje luftige kroner skaber ro.

I en ny have kan æblelunden netop være et roligt haveelement mellem mere aktivitetsprægede dele af haven. Mellem f.eks. køkkenhaven og fodboldbanen. Det, at lunden rager op midt i det hele, giver ikke kun haven et nyt element med sit eget særpræg, men deler også haven op, så der nu pludselig er tre rum, som er nemme at opfatte. Du kan gå fra et åbent solbeskinnet køkkenhaverum med højt til himmelen, videre til den tætte skyggefulde æblelund ud til det åbne græsrum.

Æblelunden kan med fordel plantes nord for huset, så stjæler den mindst lys fra huset. Sæt træer på en grundstamme med en middelkraftig vækst eller vælg træer på frøstamme, evt. nogle gamle sorter, som giver høje gammeldags trækroner. Vælger du træer på frøstamme skal du fjerne hvert andet træ, når kronerne når hinanden. I det endelige billede af lunden når træernes kroner netop hinanden.

Æblelunden – sådan gør du:

  • Planteafstand kan f.eks. være 3,5m × 3,5m gældende for æbletræer på grundstamme MM106.
  • Forslag til æbletræer: ‘Guldborg’, Flilippa‘ og ’Rød Ananas‘.
  • Samme planteafstand for træer på frøstamme. Men husk at tynde ud senere.
  • De første 5 år renholdes jorden i en cirkel på 1 m i diameter omkring æbletræet.
  • Så en græsblanding med mange lette græsser og evt. vilde blomster inde i æblelunden.
  • Så almindelig plænegræs af typen miniturf på stierne der omgiver lunden.
  • Inde i æblelunden kan græsset gro højt – og slås med le ved midsommertide. Græsset lægges på komposten.
  • Hold en bred græssti klippet rundt om æblelunden – ligeså en plads til liggestol og havebord og en mystisk dragende sti, der inviterer ind i lunden.
  • Sæt påske og pinseliljer i massevis inde i lunden.

Vedligeholdelse: Fjern krydsende og udgåede grene efterhånden. Udtynd og stam træerne lidt op med tiden.

Gamle æblesorter

I Planteskolen »De gamle sorter« kan man købe æbletræer af gamle kendte sorter. Et æble som ’Bodil Neergaard" er flot i sin aflange ægform, også kaldet flaskeæble. Træet egner sig fint til private haver, da det har en lav og bred skikkelse og er svagtvoksende. Æblerne er meget holdbare og kan bruges helt frem til april. Andre gamle sorter der vækker minder fra barndommens gårdsplads eller bare vækker interesse er poetiske navne som Signe Tillisch, Berner Rosenæble, Venus, Bøghs citronæble, Nonnetit Bastard, Pederstrup med flere.

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Primabolig

Anlægsgartneren betaler sig

Hobbydrivhuse.dk

Dyrk dine egne grøntsager og urter

AltomByg

Trænger haven til en kærlig hånd?

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Arresø Pil

Økologisk dyrket og usprøjtet pil.

FC Beton

Nye fliser eller sten til terrassen?

Robinie.dk – SkovTrup

Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > Frugttræer i havens indretning

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider