Frugthaven – sådan får du samling på frugttræerne

Af Inge Havetip, forfatter, Inges havetips

Her er plantet en række solbærbuske under æbletræerne. Foto: Inge A. Futtrup

Der kan selvfølgelig bruges alle mulige træer og buske til denne haveplan, men her er valget faldet på frugttræer og bærbuske. Dem kan man næsten ikke få for mange af, og vælger man forskellige sorter og arter, kan den dejlige og sunde frugtsæson strækkes i flere måneder lige fra de tidligste kirsebær til de seneste æbler. Hertil kommer lækker gemmefrugt, som sagtens kan holde sig helt til jul.

Der er plantet rigtig mange frugttræer rundt om i landets græsplæner, men ofte står de i vejen, når græsset skal slås. Desuden er træernes udbytte lavt, fordi det tætte og grådige græs snupper meget af den næring, som træerne har brug for.

En oplagt løsning kan være at plante frugtbuske som hæk under træerne. Så er det let at komme til med plæneklipperen – og træerne får bedre vækstbetingelser.

haveplan for frugthaveHavens grundareal er på 36 × 25 meter …i alt 900 m². Boligen er på 8 × 18 meter og der er en garage på 24 m². Det grundlæggende tema udgøres af en hæk, der følger havens træer i et buet forløb. Foto: Inge A. Futtrup

Hvis du vil efterligne haveplanen, så brug en lang vandslange til at markere hækkens forløb. Slangen er let at lægge ud på græsplænen og flytte rundt med, indtil du er helt tilfreds.

Lav eventuelt et par små åbninger i hækken, så det er let at komme fra den ene del af haven til den anden.

Beskrivelse og inspiration

Denne have bestod oprindelig af én stor græsplæne. I det ene hjørne stod tre små frugttræer i en klynge, men ellers virkede der både åbent og lidt kedeligt i haven. Så nu er der plantet en slynget hæk af solbær og ribs gennem hele haven og ind under de tre frugttræer. Og samtidig er der plantet flere frugttræer mellem buskene. Nogle tæt, andre med større afstand. De er lette at komme til, men står ikke i vejen, når græsset skal slås. Det er blot at følge hækken.

En række solbærbuske danner hæk og giver læ. Det kunne lige så godt være ribs eller andre frugtbuske. Foto: Inge A. Futtrup

Solbær og ribs er gode buske til sådan en frugthæk. De kan klare sig i årevis uden beskæring, de er sunde og robuste, og de stikker ikke. Men er lysten og smagsløgene mere til hindbær, stikkelsbær, solstik eller for den sags skyld brombær, er der intet i vejen for at vælge disse. Eller hvad med et par blåbærbuske? De hører dog til surbundsplanterne og kræver tørvestrøelse omkring rødderne. Så plant dem på en strækning uden frugttræer.

Hyggelige kroge
Den slyngede række af frugttræer og buske danner adskillige hyggelige og nyttige kroge. Her er plads til børnenes sandkasse, og i en af de åbne rundinger bag buskene kan der sagtens stå et gyngestativ eller en trampolin. Hvis frugtbuskene får en håndfuld gødning i ny og næ eller måske et lag hestemøg i løbet af efteråret, hvor lugten ikke vil genere synderligt, vil de vokse godt og skjule en pæn del af legeredskaberne.

hygge i frugthaven

Hygge i frugthaven. Foto: Inge A. Futtrup

I en af de andre nicher, hvor frugttræerne kaster en let skygge, kan der stilles en magelig liggestol eller måske en bænk, der er lige velegnet til venindesnak og kolde øl.

Et par små bede med blomster eller en afskærmet og diskret kompostbunke vil også kunne finde plads rundt om i krogene, og det samme kan børnenes kaniner. Faktisk er det kun fantasien og behovet, der sætter grænser for anvendelsesmulighederne.

Ribsbuske som hæk. Foto: Inge A. Futtrup

Terrassen er også blevet skøn at opholde sig på. Den er blevet rammet helt ind af frugthækken, så her altid er læ, og virker nærmest som en forlængelse af huset. De to frugttræer er placeret som levende parasoller.

På varme sommerdage er her altid en sval skyggeplet uanset tidspunktet på dagen – og om vinteren kan der hænges mejsebolde og små foderautomater op i træerne – det giver liv og glade dage udenfor vinduerne. Det er så dejligt at sidde i sofaen en råkold vinterdag og kigge ud på de muntre fugle, der flokkes om foderet.

Blomstereng og boldspil

Hækken af frugtbuske deler den før så store og åbne græsplæne op og gør haven meget mere intim og hyggelig. Hører man til de magelige, kan man vælge at lade græsset gro på den side af frugthækken, der vender væk fra huset. Ja, måske får man ligefrem lyst til at forsøge sig med en slags blomstereng, hvor mælkebøtter og bellis gerne må vokse omkap med et par morgenfruer, honningurt, lupiner, kamilleblomster, valmuer eller hvad man nu har drysset af frø på stedet. Slå en sti gennem herligheden og lad naturen bestemme resten. Bliver det for uoverskueligt i løbet af sommeren, kan man altid finde plæneklipperen frem og starte på en helt frisk.

Blomster i græsset. Foto: Inge A. Futtrup

Måske var det tanken, at far og søn skulle spille fodbold på den store græsplæne. Men det er der skam stadig plads til – ja, de steder, hvor frugtbuskene er plantet tæt på skellet, er der ligefrem opstået helt naturlige mål.

Inden frugthækken blev plantet kunne det måske være lidt svært at slappe af på terrassen, med boldene flyvende om ørerne. Nu fungerer frugtbuskene som en tæt buffer, så der både kan leges i haven og hygges på terrassen uden konstant risiko for, at bolden rammer en kaffekop.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Hobbydrivhuse.dk

Grøntsager/urter direkte fra drivhuset

Robinie.dk – SkovTrup

Byg dit Højbed med eg eller robinietræ

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Anlæg og inspiration > Frugthaven – sådan får du samling på frugttræerne

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider