Mange stauder begynder langsomt at takke af efter en lang og solrig sommer, men dette behøver ikke at betyde der ikke er noget i haven at nyde. Uanset om man har en lille have eller en stor have, er der græsser der kan passe ind. Det er ikke alle prydgræsser der har blomst eller aks, som man nok vil sige når der er tale om græsser, men det gør dem bestemt ikke mindre attraktive.
Miscanthus sinensis ‘Nishidake Goteborg’ i baggrunden. Elefantgræsser er den art af græsser der bliver af de mest anvendte græsser. Den er smuk og har utrolig mange kvaliteter og kræver minimal pleje. Så det er bare med at komme i gang. Foto: Carina Bruun
Miscanthus eller på dansk Elefant græs fanger øjet i haven. Den er meget i øjenfaldene på grund af de smukke lange og brede blade og de fleste har også et helt majestætisk aks af en »blomst«. Et eksempel på denne type kunne være Micanthus sinensis ‘Nishidake Göteborg’, som er fantastisk til at holde den grønne bladfarve til langt hen på efteråret. Den bliver ca. 160 cm, med akserne ca. 190 cm og med tiden kommer den ca. til at fylde 60 cm ved jorden.
Elefant græsser ligger i størrelse fra 1 meter til 2 meter i højden, og ligesom de kan svinge i højden, kan nogle typer også med tiden blive ret omfangsrige i bredden og lidt tunge i den øverste del af planten, hvilket gør at de bliver brede og overhængende i deres vækst. Eks. på disse kunne være ‘Silberfeder’ og ‘Posidon’. Det skal du skal være lidt opmærksom på ved plantning af græsser sammen med andre planter, så dine mindre planter ikke med tiden bliver »kvalt«.
Der er også græsser som ikke har aks eller som sjældent blomstrer, men dette gør dem ikke mindre interessante. Et eksempel kunne være Miscanthus sin. ‘Gracillimus’ med sine fine smalle blade. Foto: Carina Bruun
De fleste elefantgræsser har grønne blade med en hvid midt nerve, men der findes også græsser der skiller sig ud, som Miscanthus sinensis ‘Strictus’, der midt på sommeren får smukke gule tværstriber på de grønne blade og kan give et helt unikt samspil til bl.a. staudebedet.
Høstfarver
Hvem elsker ikke planter med denne ekstra dimension og græsserne er ikke nogen undtagelse, de svinger meget i farveskalaen lige fra de brændte røde, rosa og gule farver til de brune, sandfarvet nuancer og med sølvfarvet blomsteraks. Farverne visner dog hen i løbet af slutningen af efteråret, men hele vinteren vil planten stå og give fylde til haven.
Miscanthus sinensis ‘Droning Ingrid’ Foto: Carina Bruun
Pleje af elefantgræsser
Prydgræsser er en af de nemmest planter at have i sin have, de kræver minimal pleje og skal stort set kun klippes tilbage i de tidlige forårsmåneder marts – april. Græsserne skyder igen frem på ny, når forårs varmen kommer og herfra går det stærkt. De står smukt og grønt hele sommeren og hen i sensommeren kommer græsserne til deres storhedstid for alvor, med de flotte aks og den måde de vejer i vinden på. Det noget helt særligt og afslappende til haven, som passer godt til efterårets eftertænksomhed. Græsserne bidrager også meget til vinterhaven, deres lange blade og aks bliver på en rimfrost morgen, det smukkeste i haven, hvor frosten finder sit skjul og glittrer om kap med vinter solen.
Placering af prydgræsser i haven
Græsser elsker en solrig plads, men tøv ikke hvis du ikke lige har sådan en placering ledig i haven. Får græsserne en placering i delvis skygge klare de også det, men kommer de til at stå for meget i skygge, kan de blive svage i væksten og få »bløde« blade, så de meget nemmere vælter i efteråret friske vind. Du kan dog opleve at græsserne kan have det hårdt ved en placering med stillestålende vand om vinteren, som kan medføre råd af planten.
Græsserne er nemme at arbejde med i mange forskellige havetyper, lige fra den stramme kontrollerede havestil, til det mere vilde have. Græsserne kan godt plantes enkeltvis i bede, men tager sig rigtig godt ud i grupper af 3. De kan også placeres som en solo plante, hvor den vil danse i vinden som en solo balletdansers forestilling, smuk og elegant!
Miscanthus sinensis ‘Nishidake Goteborg’ Foto: Carina Bruun
Græsserne kan både trives på tør sandjord, som hos mig i Vestjylland, men vil også klare sig på en federe jord. Du vil nok opleve, at græsser på sandjord, generellet bliver lidt mindre, i forhold til de græsser der vokser på en mere næringsrig jord. Jeg vil mene at generelt er græsserne meget tolerante overfor det danske vejr. Ved ekstrem tørke perioder kan det dog være nødvendigt at vande.
Formering af græsser
Har du allerede græsser i haven der er blevet store, kan de deles. Arten Miscanthus sinensis, som er nævnt i denne artikel, har en klumprod og bør deles ca. hvert 5 år, for at bevare græssen frisk og pæn. Da denne type græs gradvist vil dø i midten og derfor have godt af en deling. Ved deling kan det være nødvendigt at smide midten af planten ud, hvis den allerede er i nedsat vækst.
Få mere viden
Ønsker du at læse mere om græsser og brugen af dem, kan du altid søge hjælp hos den lokale planteskole eller finde gode bøger til vinteren planlægning af den ny sæson der står for døren, her anbefaler jeg bla.
– Politikkens bog om Prydgræsser – Forfatter: Marian H. Steffensen
– Den vilde have – Forfatter: Jens Thejsen
Der findes en række bøger af udenlandske forfatter, om prydgræsser og ikke mindst brugen af dem, kig evt. efter disse bøger;
– Plant – Driven design – Forfatter: Scott Ogden & Lauren Springer Ogden
– Movement in Green – Forfatter: Arend Jan van der Horst (Dog på Hollandsk, men har brugt billederne i bogen til inspiration til flere projekter)
Eller bøger med den kendte Hollandske landskab designer Piet Oudolf, som bl.a. er utrolig dygtig til at arbejde med græsser og stauder. For ikke at nævne Noël Kingsbury.
Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ er smuk med sine tynde blade i solen. Foto: Carina Bruun
Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ danner her en flot baggrund. Foto: Carina Bruun
Miscanthus sinensis ‘Nishidake Goteborg’ Foto: Carina Bruun
Miscanthus sinensis ‘Droning Ingrid’ har flotte farver. Foto: Carina Bruun
Miscanthus sinenesis ‘Ferner Osten’ Foto: Carina Bruun
Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ bliver flot og tæt. Foto: Carina Bruun
Græsserne giver flotte farver sidst på året. Foto: Carina Bruun
Søg i forhandlerguiden:
Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ
Trænger haven til en kærlig hånd?
Økologisk dyrket og usprøjtet pil.
Dyrk dine egne grøntsager og urter
Nye fliser eller sten til terrassen?
Land Højbede og Plantekasser
Anlægsgartneren betaler sig
Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > Plant prydgræsser i haven
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…