Skab mere vild natur med en ny haveæstetik

Af Katrine Turner, biolog og naturvejleder og Signe Schrøder

Du kender det sikkert. Den klassiske parcelhusvej med sirligt klippede ligusterhække og grønne, velplejede græsplæner. Midterrabatten på vejen er klippet helt tæt af kommunen. I haverne er der en trampolin til ungerne og et blomsterbed til mor. Perlegrus eller fliser i indkørslen og et par frugttræer.

Vi mennesker synes, at det ser pænt og nydeligt ud. Ordentligt. Men for en bi eller en fugl er det en ørken. En grøn ørken ganske vist, men stadig en ørken uden vand, mad eller levesteder.

Netop ORDENTLIGHEDEN i den nuværende haveæstetik er et stort problem for mangfoldigheden og biodiversiteten i vores natur – trængt som den er af landbrug og byer.

I løbet af de kommende syv uger får du syv enkle råd til at skabe mere biodiversitet og dermed mere liv, hvor du bor og lever. En del af vejen dertil er at ændre vores haveæstetik Med over en million haveejere udgør haverne en stor del af Danmarks grønne arealer, og sammen kan vi gøre en forskel.

Vi må indføre en ny haveæstetik, der hylder det vilde, det uforudsigelige og livet i al sin forunderlighed. En haveæstetik der gør op med den monokulturelle græsplæneørken, skvalderkål bekæmpet med sprøjtegift og hække, der bliver klippet, mens fugleungerne stadig sidder i rederne.

Vi vil erstatte den gamle kontrollerende ligusteræstetik med kvashegn overgroet af kaprifolier, hjemmehørende hække og buske og en levende plæne fuld af blomstrende urter. Med langt græs, der giver liv og ly til smådyr og fugle og med vandhuller eller fugtige områder, hvor dyr kan få sig en over tørsten. Her er masser af hjemmehørende blomster og planter, som kan spises af både mennesker og dyr.

Heldigvis ruller denne nye haveæstetik allerede hen over Danmark i fuld fart. Den går under navne som »Vild Med Vilje«, »Mere liv i haven«, »naturhaver« og »Vild natur hvor du bor«.

Den nye haveæstetik er en glædens og oplevelsernes æstetik, som hylder det vilde og livet i al sin mangfoldighed og forunderlighed, og som giver Ordentligheden et spark og erstatter den af det uforudsigelige, enkle og smukke.

Men det er også nødvendighedens æstetik, for det er bydende nødvendigt, at vi støtter biodiversiteten og omskaber vores haver til oaser for de fugle og insekter, som er så trængte i dette vores danske by- og landbrugsland. Og det er endnu ikke for sent. Vi kan vende udviklingen og hjælpe til med at stoppe den biodiversitetskrise, som hele kloden er omfattet af.

Lykkeligvis går det skønne og det nødvendige hånd i hånd med det behagelige. For den nye sprøjtefrie, vilde haveæstetik er også en æstetik for den afslappede haveejer. For den der hellere vil gå på opdagelse i haven eller ligge lidt i hængekøjen og høre bierne summe og fuglene synge, mens græshoppen spiller dertil, i stedet for at fare rundt, og slå på græsplænen og hive mælkebøtter op.

Det er en æstetik for dem, der vil vise, at man kan have skønne, frodige haver, der som oaser for det vilde liv styrker naturen og favner det uforudsigelige. Som ikke betragter bellis, mælkebøtter og skvalderkål som uønsket ukrudt, men som skønne, livskraftige og spiselige stauder, der kan give føde til både insekter og mennesker.

Trods alt er begrebet ukrudt blot en definition, vi selv har fundet på. Vi kan ændre den igen og få mere vild natur og liv i haven og i naturen.

Sådan skaber du vild natur i haven

Når det handler om at skabe mere natur og liv i haven, er der nogle overordnede rammer, der skal være i orden. Først og fremmest skal du undgå enhver form for sprøjtemidler mod både planter og insekter. En giftfri have er et enormt vigtigt første skridt mod større biodiversitet.

Kunstgødning bør også undgås, bl.a. fordi der som udgangspunkt allerede er for meget næring i jorden, hvilket presser de mere nøjsomme danske urter, som er så afgørende for biodiversiteten. Det skal understreges, at vi ikke regner køkkenhaven som en del af den vilde have.

Når disse to overordnede rammer er på plads, så er der en masse andet, vi kan gøre i haverne for at gøre dem mere vilde og naturlige.

I løbet af maj og juni kommer der hver uge en ny artikel her på Havenyt.dk med et naturtip til haver.

Uge 21 – Naturtip 1 – Sørg for at danske planter og urter trives >
Uge 22 – Naturtip 2 – Indret haven efter de lokale forhold >
Uge 23 – Naturtip 3 – Bevar gamle træer og dødt ved >
Uge 24 – Naturtip 4 – Skab varme i haven med stensætninger >
Uge 25 – Naturtip 5 – Skab fugtighed i haven med vand >
Uge 26 – Naturtip 6 – Sørg for læ, skygge og beskyttelse >
Uge 27 – Naturtip 7 – Lav et græsland i stedet for plæne >

Artiklerne er en del af en serie, der er skabt som en del af projektet Vores Natur.

Om Vores Natur

2020 er udnævnt til at være Naturens år, og »Vores Natur« er et projekt, der skal give danskerne større viden om og mere lyst til at bruge og passe på naturen.

Praktisk Økologi er foreningen bag Havenyt.dk og vi deltager i projektet sammen med bl.a. DR, Friluftsrådet, Naturstyrelsen, naturhistoriske museer og andre foreninger.

Læs mere om Vores Natur projektet >

Læs mere om Praktisk Økologi >

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Om Praktisk Økologi > Vores Natur > Skab mere vild natur med en ny haveæstetik

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider