Tatsoi er en smuk rosetdannende plante, som passer godt til at dyrke i den mere kølige sensommer og efterår. Planten kan endda tåle ned til 5–10° frost og vil næsten altid overleve i et uopvarmet drivhus og nogle år endda på friland. Den smukke grønne roset kan også bruges som en dekorativ plante i en potager, som kantplante og i krukker.
Tatsoi har smukke mørkegrønne blade, som sidder i en fin bladroset, der kan blive op til 30 cm i diameter, hvis man give planten plads nok. Foto: Karna Maj
Tatsoi er en af de mange orientalske bladgrønsager, som holdt sit indtog i Danmark i 1990’erne, hvor der også udkom et par bøger om orientalske grønsager. Den har aldrig opnået samme udbredelse som kinakål og pak choi.
Tatsoi er plantens japanske navn, og det som den kendes under i Danmark. Det botaniske navn er Brassica rapa var. rosularis, og på engelsk kaldes den derfor meget passende rosette pak choi, da den ligner pak choi, men danner en lav mørkegrøn roset, hvor pak choi har opretvoksende stængler. I Kina kendes den under mange navne, bl.a. Wu ta cai og Tai koo choi. Der findes flere typer med rosetten voksende mere eller mindre fladt.
Ung tatsoiplante i september – den er sået sidst i juli. Denne sort har meget glatte blade. Foto: Karna Maj
Tatsoi er som andre bladgrønsager af kålfamilien en hurtigudviklende plante, og er derfor velegnet som meget tidlig afgrøde i foråret og sen afgrøde i efteråret.
Tatsoi er ikke velegnet til sommerdyrkning. Den kan sås til efterårsdyrkning efter 15. juli og vil ikke gå i blomst i efteråret, men først i det tidlige forår, hvor man dog kan nå at høste en del blade eller hele rosetten.
Den sikre succes med tatsoi får man ved at så i perioden 20. juli til 15. august, men kun under den forudsætning, at planterne allerede ved såningen dækkes med fiberdug, så kålsommerfugle og agerugler ikke kan komme til at placere deres æg på de små planter. Hvis planterne ikke beskyttes mod kållarver, vil bladene blive helt eller delvis spist, og de vil ikke være særligt appetitlige at anvende. Desuden vokser de orientalske bladgrønsager godt under fiberdugen.
I drivhuset kan man så den så sent som midt i september. Så evt. i kasser dækket med fiberdug udenfor og flyt kasserne ind, når der bliver ledig plads efter tomaterne. Man kan også forsøge en såning i drivhuset i oktober. De små planter vil vokse hen over vinteren, hvis den bliver af den milde slags.
Tat soi sås typisk som 2. afgrøde, og jorden skal være løsnet og velbearbejdet og gerne tilført lidt kompost. Normalt vil der være så mange næringsstoffer tilbage efter 1. afgrøde, at det ikke er nødvendigt at gødske til orientalske bladgrønsager.
Tat soi bliver kun ca. 10 cm høj. Rosetten kan blive op til 30 cm i diameter, hvis der tyndes til denne afstand i rækken. Man får mindre rosetter ved at udtynde til mindre afstand. Rækkeafstanden skal afstemmes med hvor store rosetter, man satser på at dyrke. Hvis man dyrker flere forskellige slags orientalske bladgrønsager, kan man have 4 rækker på et 120 cm bredt bed. I et blandet bed med orientalske bladgrønsager skal de lave tatsoi selvfølgelig placeres i en yderrække.
Her kan man se, hvor lille en plante tatsoi er i forhold til mibuna som står til venstre, i baggrunden sennep ‘Red Giant’ og i højre nederste hjørne er det citronmelisse. Planterne har hele tiden været dækket med fiberdug, så bladene er lækre og uden gnav. Foto: Karna Maj
Tatsoi må ikke mangle vand, og derfor kan det være en god ide at jorddække, hvis eftersommeren er tør. Fiberdugen dæmper fordampningen, men der skal vandes i tørre perioder for at få store og frodige planter.
Tatsoi kan høstes en stilk ad gangen, eller som hele rosetter. Rosetterne er fuldt udviklede ca. 8 uger efter såning. De får en lidt mere sød og fin smag efter første frost.
Tatsoi er fin i wokretter, supper, tilbehør til pasta m.m. Den skal tilberedes, da den ikke er velsmagende rå, som pak choi er.
Tatsoi er en dekorativ grønsag med de mørkegrønne skinnende bladrosetter. Hvis man har en potager, er tatsoi en oplagt plante, f.eks. som kantplante i efteråret. De kan også bruges til udplantning i blomsterbede i sensommeren.
I krukker er de meget dekorative, og forkultiverer man dem, kan de plantes ud i krukker så sent som i september, når der bliver ledige krukker efter f.eks. krukketomater eller basilikum. De kan ofte stå grønne i krukkerne en stor del af vinteren, og krukkerne kan evt. flyttes ind i et drivhus til høst sidst i februrar eller først i marst, inden de går i blomst.
Pak choi og tat soi plantet ud i krukker efter tomater. Det er de små planter i højre side, som er tat soi. Foto: Karna Maj
Samme krukke som ovenfor i frostvejr. Tatsoi ses i nederste højre side af krukken. Foto: Karna Maj
I november er tatsoi fuldt udviklet til en mørkgrøn bladroset. Foto: Karna Maj
Flot tatsoi roset først i november. Denne sort har meget buklede blade. Bagved ræddike og mizuna med de fligede blade. Foto: Karna Maj
Tatsoi blomstrer normalt ikke førend i foråret, men her er en enkelt plante gået i blomst i utide midt i november. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Flerårige spiselige planter til haven
Alt til den økologiske have
Øko planter til den spiselige have
Frø og udplantningsplanter, samt have
Alt fra hele verden
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Orientalske urter > Tatsoi
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…