Orientalske bladgrønsager

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Fra juli af kan vi kun så grønsager, som har en meget hurtig udvikling. Det begrænser stort set mulighederne til medlemmer i kålfamilien, hvoraf det danske udbud er grønkål, radiser og ræddiker.

For at få et større og mere spændende udvalg til salathaven er vi nødt til at se nærmere på, hvad der findes af arter fra Orienten. Disse kan imidlertid først sås fra midten af juli, da de går i blomst, hvis de sås tidligere.

Udvalg af orientalske bladgrønsager

Et udvalg af forskellige orientalske bladgrønsager, som dyrkes under fiberdug. Bla. salatsennep, tat soi, pak choi og ræddiker. Foto: Karna Maj

Kinakål, pak choi, tat soi og komatsuna

De bedst kendte er kålarterne kinakål og pak choi. Pak choi har opretvoksende tykke hvide eller grønlige stængler; en nær slægtning, tat soi, danner en roset af mindre stængler og mørkegrønne blade.

Derudover findes der arten komatsuna, som i voksemåde ligner pak choi, men smagen er lidt mere hen ad sennep. Komatsuna skulle være en meget produktiv og hårdfør art, som der kan ikke købes frø af herhjemme, men sorten ‘Green Boy’ er en krydsning mellem komatsuna og pak choi.

Mizuna

Der er også arten mizuna, som er det japanske navn, det kinesiske er shui cai. Det er en lidt speciel plante, som udsender et helt bundt af saftige hvidlige stængler med lange fligede blade. Mizuna kan blive op til 25 cm høj og have en diameter på 45 cm. En nær slægtning er mibuna.

Chrysanthemum

Chrysanthemum lyder ikke som noget, der skal spises, men i Kina og Japan spiser man dels de unge blade, dels blomsten af Chrysanthemum coronarium, også kaldet chop suey green. Den har en stærk aromatisk smag og kun de helt unge blade bruges i salatskålen. Den er i øvrigt meget smuk i blomst og er en af de sidst blomstrende i haven i efteråret. Hvis man sår den allerede i maj, kan man efter første afblomstring skær den ned og så kommer den igen i efteråret.

Oriental Saladini

Hvis man bare vil prøve at dyrke disse grønsager, kan man købe en blanding af orientalske bladgrønsager. Den forhandles under navnet »Oriental Saladini« og indeholder bl.a. kinakål, pak choi, mizuna og rød sennep.

Alle disse orientalske bladgrønsager kan såsfra midten af juli og i august, da de alle kan spises i så at sige alle udviklingstrin. Der er altså ingen grund til at fortvivle, hvis de sender en blomsterstilk op i utide. De kan i øvrigt alle dyrkes som skær-og-kom-igen afgrøder.

De kan også sås i foråret, men vil gå i blomst. Man kan dog godt nå at få en god høst af blade inden.

De orientalske grønsager har alle ligesom kinakål et minimalt rodnet og kræver derfor god adgang til vand og næring. Det er derfor perfekt at dyrke dem i salathaven med et godt lag jorddække og om nødvendigt vanding.

Orientalsk bed

Det er dejligt at have et bed med orientalske bladgrønsager i efterårsmånederne. Her er masser af grønt til både salatskål og wokken. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

  • Mizuna
    Artikler: Køkkenhaven > Grønsager > Orientalske urter
  • Sareptasennep
    Artikler: Køkkenhaven > Grønsager > Orientalske urter
  • Tatsoi
    Artikler: Køkkenhaven > Grønsager > Orientalske urter
  • Gul sennep
    Artikler: Dyrkningsmetoder > Grøngødning

Forhandlerguide

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Solsikken

Alt til den økologiske have

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Orientalske urter > Orientalske bladgrønsager

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider