Køkkenhavens placering

Af Inge Havetip, forfatter, Inges havetips

Grøntsagerne bliver ofte henvist til en diskret plads bagest i haven, og det er faktisk lidt synd. For jo mere de er gemt væk, jo mindre fylder de i bevidstheden – og så ender det alt for tit med, at de bliver glemt og forsvinder mellem mælkebøtter, fuglegræs og stikkende tidsler.

Ligger køkkenhaven derimod tæt ved huset eller et sted, hvor du færdes hver dag, så vil det være helt naturligt at pusle lidt ekstra om gulerodsrækkerne – og radiserne vil blive spist, mens de er små, sprøde og delikate.

Lyder ovenstående logisk i dine ører, men får du alligevel udslæt ved tanken om at placere køkkenhaven tæt på terrassen? Så er du bestemt ikke alene. Langt de fleste af os haveejere synes jo, at roser, stauder, spejlbassiner og blomstrende buske er langt kønnere at kigge på end en køkkenhave. Salat, kartofler og bønner er fine på middagsbordet, men i haven ser de altså ikke specielt dekorative ud … eller gør de …

En smuk og velholdt køkkenhave kan sagtens ligge midt i græsplænen. Foto: Inge Havetip

Jeg vil vove at påstå, at køkkenhaven kan være mindst lige så smuk som et staudebed. Og hvis den er nogenlunde velholdt, kan det være utrolig tilfredsstillende at sidde i en magelig havestol og nyde synet af vækst og frodighed.

Hvis din køkkenhave blot indeholder en række jordbær, tre duske persille, en tot purløg og et par rækker grøn salat, så bryder nethinderne selvfølgelig ikke ud i lovsang ved synet. Men prøv at forestille dig striber af orange morgenfruer, der lyser op mellem alt det grønne. Eller en duftende lavendelhæk, der indrammer bedet. Eller et par prægtige hjulkroner, der giver selv den mest blå sommerhimmel baghjul. Eller hvad med pralbønnernes orangerøde blomster i muntert favntag med squashens store gule tragte.

Hjulkrone. Foto: Inge Havetip

Og sådan kunne jeg blive ved. Der er nemlig ingen, der har sagt, at køkkenhaven kun må indeholde grønne sager. Kulørte sommerblomster er mere end velkomne. De er ligefrem godt selskab for de traditionelle køkkenurter, fordi de ofte holder skadedyr og sygdomme på afstand.

Jo flere forskellige grøntsager, sommerblomster og krydderurter, du sår og planter i køkkenhaven, jo smukkere og mere frodig bliver den. Og så vil det måske gå for dig, ligesom det er gået for mig. Da jeg for cirka ti år siden anlagde min nuværende køkkenhave, satte jeg en lille bænk ved plankeværket og smed lidt småsten omkring den. Så havde jeg altid et sted at sætte mig, når jeg trængte til en pause i så- og lugearbejdet, tænkte jeg.

Med det varede ikke længe, før den lille krog blev udvidet, så der også var plads til en drømmeseng. Samtidig såede jeg en bred række purløg til at danne »hæk« mellem hyggekrogen og grøntsagerne. Purløgene fik selvfølgelig lov at blomstre og trak et mylder af summende brumbasser og graciøse sommerfugle til.

Purløg. Foto: Inge Havetip

Næste skridt var en sommerfuglebusk ved hjørnet af plankeværket, et brev valmuefrø, og et par poser tulipanløg til at holde purløgene med selskab – og siden da har jeg stort set ikke brugt vores ellers dejlige terrasse. Der er nemlig en vidunderlig stemning af liv, vækst og glæde i min køkkenhavekrog, som langt overgår den pæne haveafdeling.

Det er i min lille køkkenhavekrog, jeg snupper en powernap med sol på næsen og maven. Det er her, jeg lægger store planer for både min have og mit liv. Og det er her jeg altid kan genfinde jordforbindelsen både fysisk og psykisk. Så hold da helt op, hvor er jeg dybt taknemmelig for, at der kun er ti skridt fra min hoveddør til min køkkenhave!

Køkkenhavens hyggelige bænk er populær Foto: Inge Havetip

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Hobbydrivhuse.dk

Grøntsager/urter direkte fra drivhuset

Robinie.dk – SkovTrup

Byg dit Højbed med eg eller robinietræ

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Anlæg og inspiration > Køkkenhavens placering

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider