Aalykke – Realiseringen af en selvforsyningsdrøm

Af Mette Wethje Skjødt, landbokvinde og selvforsyner, Aalykke

Dette er et uddrag af en artikel, der bliver bragt i Praktisk Økologis medlemsblad 04–2019, der udkommer i starten af juli 2019. Se mere om, hvordan du kan få fat i hele artiklen sidst i teksten.

Et skridt ad gangen

Høns og køkkenhave lagde vi ud med allerede fra første sommer, og efter et års tid flyttede bierne ind, men der gik faktisk halvandet år, før vi satte dyr på vores marker.

Vores tanke har været og er fortsat, at vi ikke implementerer et nyt element i vores projekt og bedrift, før det forrige er kommet ind under huden, og vi har fundet en rutine med det.

Det har lønnet sig! Vi synes, vi er nået ret langt i de ni år, vi har haft på Aalykke, og vi har haft meget få fejlslagne projekter.

Vi har nu gutefår på marken, høns til æg og kød, slagtekaniner, ænder og en bigård i den lidt større skala (10–12 opstablingsstader).

Vi er løbende ved at opbygge en frugthave – en abildgård – med både kirsebær, blommer, pærer og kvæder, men først og fremmest en masse forskellige, gamle og moderne æblesorter, så vi kan få frugt året rundt med forskellige egenskaber og holdbarhed og har nok til familiens forbrug af både most og på sigt også cider (her er det rent økonomisk en stor fordel, at herren i huset selv kan pode).

Vi har også lavet bærhave, anlagt pilemark med flettepil, og så er der den ca. 450 m² store køkkenhave, som dyrkes med en kombination af højbede, der dyrkes efter no dig-metoden, og mindre åbne felter. I begyndelsen dyrkede vi i rækker på store felter, men erfaringen er, at det så klart er lettere at overskue, luge og vande effektivt, hvis opgaven er opdelt i små, faste sektioner.

Desuden er der – foruden de tre folde til græsning og høslet – skoven, som giver brændet til masseovnen. Med fritidsfiskertegn og jagttegn i lommen henter Nicolai fisk og vildt hjem fra fjord og skov, og i vores omgivelser sanker vi vilde urter og svampe.

Der er selvfølgelig stadig plads til drømme for fremtiden. Vi er ved at bygge ny stald, og den vil måske en dag rumme en lille jerseyko foruden fårene, så vi kan strege mælkeprodukterne af indkøbssedlen.

Og det store projekt i de kommende år bliver nok en biologisk renset svømmesø, uden kemikalier og med filtrering gennem egen biozone, som vi selv vil anlægge med udgangspunkt i David Pagan Butlers principper.

Dette var et lille uddrag af artiklen »Aalykke – Realiseringen af en selvforsyningsdrøm« som publiceres i Praktisk Økologis medlemsblad nr. 4–2019.

Uddraget her beskriver nogle af alle de ting, som familien har formået at skabe i de ni år, de har boet på husmandsstedet Aalykke. I resten af artiklen kan man læse om tankerne bag selvforsyningsdrømmen, opstarten, inddragelsen af børnene og de mange glæder og oplevelser, som familien får, mens de realiserer deres selvforsyningsdrøm.

Vil du gerne læse resten af artiklen, så meld dig ind i Praktisk Økologi. Så kan du få det nye blad tilsendt som pdf, ligesom du kan bestille gamle medlemsblade. Fremover vil du også få masser af spændende og faglige artikler om praktisk økologi i de nye medlemsblade.

Læs mere om du kan få ud af et medlemskab af Praktisk Økologi og bliv medlem her >

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Arresø Pil

Lad dig inspirere på hjemmesiden

Her er du: Forsiden > Inspiration > Haveliv > Aalykke – Realiseringen af en selvforsyningsdrøm

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider