Her finder du bøger om dyrkning og brug af frugt og bær. Bøgerne er ordnet efter udgivelsestidspunkt – den nyeste kommer først.
Af Birgitte Svennevig
Gamle danske frugtsorter er en fin bog med gode fotos, som er taget af bogens forfatter Birgitte Svennevig. Ialt beskrives ca. 300 sorter af æbler, pærer, kirsebær og blommer – det er sortsbeskrivelser, ikke en dyrkningsbog, og der er f.eks. ikke medtaget oplysninger om bestøvningforhold. Beskrivelsen omfatter sortens historie, udseende, smag og sæson, og oplysningerne er indsamlet dels fra fagpersoner, dels fra de klassiske værker af de store danske pomologer C. Matthiesen og Anton Pedersen, som man i dag kun kan studere ved at låne dem fra biblioteket. Gamle danske frugtsorter kan man købe og have til rådighed i sin egen reol.
Birgitte Svennevig er freelance journalist og fotograf og skriver videnskabsjournalistik til aviser og magasiner.
Birgitte Svennevig: Gamle danske frugtsorter. Nyt Nordisk Forlag 2010. 176 sider. 299 kr.
Af Uwe Jakubik
Uwe Jakubik: Beskæring af frugttræer. Rigtigt, enkelt og udbytterigt. Oversat fra tysk. Atelier. 2008. Hefte 64 sider. 99,95 kr.
Af Christina Ryesgaard
Christina Ryesgaard: Min lille frugthave..aspx) Forlaget Olivia. 2008. 96 sider. 179 kr.
Af Maren Korsgaard og Hanne Lindhard Pedersen
Bogens målgruppe er de økologiske frugtavlere, men den interesserede haveejer kan finde rigtig mange og nyttige oplysninger i bogen, som er fyldt med god faglig og opdateret viden om emnet. Der er bl.a. interessante afsnit om grundstammer, formering, vækst, gødskning, frugtsætning og økologisk plantebeskyttelse, herunder skadedyr, sygdomme og nyttedyr. Bogen når hele vejen rundt om emnet. Den første halvdel af bogen handler om planlægning af frugt- og bærproduktion, økologisk dyrkningsteknik samt økologisk plantebeskyttelse. Anden halvdel beskriver indgående dyrkning og afsætning for de enkelte bær- og frugtkulturer: Jordbær, hindbær og brombær, solbær, ribs og stikkelsbær, hyben og aronia, blåbær, hyld, æble, pære og kvæde samt kirsebær og blommer. Endelig er der også afsnit om høst og lagring, om forarbejdning og afsætning samt en hel række meget nyttige bilag og rigtig mange henvisninger til bøger og netsteder, hvor man kan finde mere information. De anbefalede sorter og grundstammer vil ikke alle kunne købes i havecentre, og beskæringsvejledninger og -tidspunkter er heller ikke optimale for haveejere.
Forfatterne er Maren Korsgaard, konsulent, forskningsassistent og frugtavler, og Hanne Lindhard Pedersen, seniorforsker ved Aarhus Universitet, Institut for Havebrugsproduktion. Det høje faglige niveau skyldes selvfølgelig, at forfatterne begge i mange år har arbejdet med økologisk frugt- og bærproduktion og i høj grad kender deres fagområde.
Maren Korsgaard og Hanne Lindhard Pedersen: Frugt og bær. Landbrugsforlaget. 2007. 304 sider. 349 kr. plus moms og porto hos www.netbutikken.landscentret.dk.
Benny Génsbøl og Jens Michael Gundersen
»Vinavl i Danmark« er en meget omfattende fagbog, som indeholder al nødvendig viden for at gå i gang med vinavl og vinfremstilling. Bogen udkom på Gads Forlag i 1998. Den er i 2007 udkommet i 3. opdaterede oplag på Gyldendal
Benny Génsbøl og Jens Michael Gundersen: Vinavl i Danmark. Gyldendal Forlag. 2007. 256 sider indb. 299 kr.
Af Karen Syberg
I »Æblets fortælling« giver Karen Syberg læserne æblets 8000 års kulturhistorie, bla. set gennem litteraturen – fra klosterhaver til kølediske. Der er fortællinger om eventyrernes guldæbler, de farlige røde æbler i folketroen, om urtegaardsmænd og podemestre, om barndommens æbleskud, alle de mange sorter, som forsvinder og vore dages æbler i supermarkederne, som ikke smager af noget.
Karen Syberg er kulturskribent ved dagbladet Information og har tidligere udgivet bl.a. havebøgerne »Havetid« og »Admiraler elsker sukkerpærer«.
Karen Syberg: Æblets fortælling. People’s Press. 2007. 460 sider stort format. 349 kr.
Af Jørgen Vittrup
Bogen indledes med en kort omtale af anlæg af en frugthave, og sidst i bogen er der afsnit om pasning og pleje, beskæring og podning. Det meste af bogen er beskrivelser af de mange bær, frugter og nødder, som vi kan dyrke i danske haver. Hver art beskrives med historie, udseende og smag, der er dyrkningsanvisninger og beskrivelse af sorter, sygdomme og skadedyr, der er om høst og opbevaring. Der er gode farvefotos af alle arter.
Jørgen Vittrup, professor dr.argro og cand.hort, har være professor i frugtavl ved Landbohøjskolen og forstander for Statens Planteavlsforsøg, afdeling for frugt og bær. Forfatter til bl.a. Beskæring af frugttræer og medforfatter til Politikens Havebog.
Jørgen Vittrup: Politikens bog om Frugthaven. Politikens Forlag i samarbejde med Det Danske Haveselskab. 2006. 122 sider. 199 kr.
Af Jens Michael Gundersen
Jens Michael Gundersen har siden sin ungdom afprøvet grænserne for, hvad der kan gro i Danmark af eksotiske planter, og nu har han skrevet en bog om eksotiske planter, der kan dyrkes i de mildere egne af Danmark, under beskyttede forhold eller i drivhus. Af de 37 eksotiske planter omtales følgende bær og frugter: abrikos, banan, citrus, fersken, figen, ægte kastanje, kiwi, oliven, sød mandel, paw paw, valnød og vin.
Jens Michael Gundersen dyrker mange eksotiske planter i sin sommerhushave på Fejø, men er mest kendt for sin indsats for dansk vinproduktion.
Jens Michael Gundersen: Eksotiske planter – nye ideer til din have. Jepsen & Co., 2006. 110 sider. 199 kr.
Af Per Kølster
»Æbler« er en personlig fortælling af Per Kølster om æbler og æblesorter. Den handler ikke kun om at dyrke æbler, men også om at smage og nyde æbler og om den danske æblekulturs historie. I bogen fortæller Per Kølster også om, hvordan man kan lave sine egne træer ved forskellige podningstyper, om at plante og dyrke økologiske æbler i en mindre æbleplantage, hvor der især er lagt vægt på velsmagende ældre sorter. Der er en fyldig omtale af en lang række sorter. Der er et kapitel om hjemmefremstilling af æblemost og cider. I bogen er der en lang række opskrifter med æbler ved Camilla Plum.
Per Kølster bor på Fuglebjerggaard i Nordsjælland sammen med sin kone, forfatter og kogebogsforfatter Camilla Plum. På gården har han gamle æbletræer samt en nyere æbleplantage med hønsehold.
Per Kølster: Æbler. Politikens forlag. 2004. 232 sider. 249 kr.
Af Jørgen Vittrup
I første halvdel af bogen beskriver forfatteren beskæringens formål og virkninger, hvordan træer vokser og beskæres i praksis, og hvordan man former espaliertræer, kronetræer og spindeltræer. I anden halvdel af bogen gennemgår forfatteren de forskellige frugttræer og bærbuske og giver anvisninger for beskæring af hver enkelt art.
Jørgen Vittrup er dr.agro og tidligere forskningsleder ved Dansk JordbrugsForskning. Han er også forfatter til Politikens bog om frugthaven.
Jørgen Vittrup: Beskæring af frugt og bær. Gyldendal. 2004. 144 sider. 169 kr.
Af Ritt Bjerregaard
I »Mine æbler« fortæller Ritt Bjerregaard om sine erfaringer fra sin økologiske frugtplantage ved Stestrup Old på Midtsjælland, som hun gennem mange år har drevet helt uden nogen som helst form for sprøjtemidler og med afprøvning af både gamle æblesorter og mange nye resistente sorter. I bogen fortæller Ritt Bjerregaard om årets gang i æbleplantagen med anlæggelse, ukrudt, bestøvning, beskæring, grundstammer, podning, æbleskurv osv. Men bogens hovedvægt ligger på æblesorter og den mangfoldighed, som har så trænge kår i Danmark.
Ritt Bjerregaard er mest kendt som socialdemokratisk politiker, tidligere folketingsmedlem, minister og EU kommisær, og borgmester i København. I sin fritid dyrker hun en økologisk frugtplantage på Midtsjælland og har stor viden og interesse for æbledyrkning.
Ritt Bjerregaard: Mine æbler, Høst og Søn. Sept. 2003. 240 sider. 299 kr. ISBN 87–14–29851–1
Af Jens Michael Gundersen
Bogens forfatter gennemgår grundigt, hvordan man planter og passer vinstokke, og hvordan man beskærer og opbinder planten. Det hele er illustreret med farvefotos og tegninger. Hvis man vil dyrke sine druer økologisk, er det vigtigt at vælge sunde sorter, og her får man god hjælp i bogen, da forfatteren har forsynet alle de omtalte sorter med en karakter for sundhed. »Druer i danske haver« rummer en sortsoversigt på 30 sorter spisedruer og vindruer, som gennemgås udførligt – også med farvefotos. Det sidste afsnit i bogen giver anvisninger på, hvordan man kan anvende de mange druer, som man efter nogle år vil kunne høste. Her er korte anvisninger på opbevaring af friske druer, vinfremstilling, syltetøj, vineddike m.m.
Jens Michael Gundersen anlagde allerede i 1993 en vingård og har i årenes løb afprøvet hundredvis af sorter til det danske klima. I dag har Jens Michael Gundersen sine egne vinmarker og vinproduktion på Fejø. I 1998 udkom bogen Vinavl i Danmark skrevet af Jens Michael Gundersen og Benny Génsbøl. Den er i 2007 udkommet i 3. oplag i en opdateret udgave.
Jens Michael Gundersen: Druer i danske haver. elkjaeroghansen. 2002. 116 sider. 189 kr. Bogen er udsolgt fra forlaget, men kan lånes på biblioteket.
Dejlige røde summerred æbler. Foto: Karna Maj
Mirabeller er også en af havens frugter. Foto: Karna Maj
Vindruer er blevet meget populære i haverne. Foto: Karna Maj
Conferencepærer giver som regel et godt udbytte. Foto: Karna Maj
Ferskentræer kan i de gode somre give et virkeligt stort udbytte – her i 2006. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Bøger om hønsehold.
Læs boganmeldelser i Praktisk Økologi
Køb bogen Fantasilater
Se alle bøgerne i webshoppen
Bøger om ingefær.
»KRYDDERURTER« bogen for urteelskere
Her er du: Forsiden > Inspiration > Bøger > Bøger om frugt og bær
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…