Udtynding af æbler og pærer

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

I maj måned fryder vi os, når frugttræerne er helt hvide af blomster. I juni irriteres vi over træer, som smider i tusindvis af små æbler på f.eks græsplænen, hvor vi gerne vil gå på bare tæer. Junifaldet af små frugter er træernes måde at gøre op med egne kræfter. Men somme tider lykkes det ikke, og så kræver det en indgriben fra vores side i juli, hvis vi skal undgå at grene knækker, at vi får for små æbler og pærer og ikke mindst, at træet ender med kun at bære frugt hvert andet år.

Bæring hvert andet år

Hvis et frugttræ ansatter mange frugter, bruger det også mange kræfter på at udvikle frugterne. Og det kan gå ud over udviklingen af næste års blomsterknopper, og dermed være starten til at træet kun bærer frugt hvert andet år.

Det er derfor vigtigt, at der er nok blade i forhold til antal frugter. Som en tommelfingerregel skal der være godt 20 blade pr. æble/pære. Dette svarer til et bladareal på 1,5 A4 side pr. frugt. Man skal vurdere træet som helhed ikke tælle blade på den enkelte gren.

De professionelle avlere har også en anden tommelfingerregel som siger, at et træ kan udvikle 1 æble pr. cm planteafstand. Er der f.eks. 3 meter mellem træerne i rækken, kan træet bære 300 æbler.

Frugtstørrelsen

Storfrugtede sorter kan bære lidt mere, de småfrugtede sorter lidt mindre, inden det går ud over størrelsen på æblerne/pærerne. En anden tommelfingerregel siger, at der skal være minimum en håndsbredde mellem frugterne. Hvis det er en sort, hvor de hænger i klaser, bør der højst være 2 frugter pr. klase, ellers vil de trykke hinanden, når de vokser sig store. Hvis der kun er ansat få klaser på et træ, skal man selvfølgelig ikke udtynde dem. I en privat have betyder udseendet ikke så meget som for frugt, der skal sælges.

Pas på grenene

Det er vigtigt, at grenene ikke knækker på et træ. Det sker let, hvis der er rigtig mange frugter i grenspidserne. På unge frugttræer kan det ellers være en fordel at lade træet sætte mange frugter netop her, da det er med til at bøje grene ned. Nedbøjede grene er ønskelige, da det øger blomsterknopdannelsen til næste år.

Det er ikke mindst i blommetræer, at der er problemer med knækkede grene. Og især ‘Victoria’ og ‘Opal’ sætter som regel alt for mange blommer. De professionelle frugtavlere, som skal have flotte store blommer til salg, udtynder til en håndsbredde mellem blommerne. Men i en privathave kan de godt sidde tættere, man få så bare lidt mindre, men flere blommer.

Sådan udtynder man

Udtyndigen af frugter bør finde sted, når junifaldet er ved at være helt slut midt i juli. Begynd med at ryste træet, så de sidste af de løse frugter falder af. Fjern derefter de frugter, hvor du kan se at frugterne er angrebet af skadedyr samt de frugter, hvor der evt. allerede er skurvangreb (små pletter kan allerede nu ses). Dernæst fjerner man små frugter og frugter, som sidder dårligt og ikke får ret megen sol.

Sommerbeskæring

Faktisk er juli og august det mest skånsomme tidspunkt at beskære frugttræer på. Hvis træet er tæt, kan man ved at beskære både reducere antallet af frugter, men ikke mindst kan man skabe lys og luft til frugterne og forhindre, at grene knækker.

Ved al beskæring er det vigtigt at huske, at man skal skære ind til grenkraven og ikke ind i grenkraven. Der er også grænser for, hvor meget man kan fjerne, uden at det går ud over træets livskraft. Og så skal man selvfølgelig tænke på træet udseende – frugttræer i en privat have er jo også i høj grad prydtræer. Tænk bare tilbage på de hvide træer i maj måned.

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Primabolig

Fældning af større og mindre træer

Naturplanteskolen

Frugttræer og bærbuske, mange arter

Gartneri Toftegaard

Stort udvalg af frugttræer og bærbuske

Blomstergården

Frugttræer på vildstamme

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Bjarne’s frø og planter

Frø af spændende og eksotiske planter

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Frugttræer og -buske > Æbler, kvæder og pærer > Udtynding af æbler og pærer

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider