Fletværk

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kurvemageren og kunsthåndværkeren Klaus Titze bor på Møn, hvor hans arbejde med pil starter med dyrkning, sortering og til sidst fletning af kurve. Men Klaus Titze er ikke kun håndværker, hans forestillingsverden omkring pileflet går langt videre og mange af hans arbejder er ikke kurve, men fletværker af pil og han inddrager mange af naturens andre ting i sin pilefletning. I bogen »Fletværk« kan læseren få et kig ind i denne verden og blive inspireret til at prøve nye muligheder i pileflet. Bogen er først og fremmest til inspiration, det er ikke en grundbog i pileflet.

Dyrker sine egne pil

Klaus Titze dyrker sine egne pil og betegner pilehøsten som et af året højdepunkter, hvor han har fat i hver enkel pil indtil flere gange, hvor han vurderer, hvad den skal bruges til, om den skal bruges frisk eller først tørres. Han nysgerrighed har resulteret i, at han også fletter med andre grene end pil. Han bruger viltvoksende materialer i sit fletværk, bl.a. hassel og kaprifolie. Desuden det, som han kalder »rød cornel«. Busken med de flotte røde grene hedder dog hvid kornel – måske lidt ulogisk, men blomsterne er hvide.

Strandens materialer

På Møn er der masser af strand, og dette har inspireret Klaus Titze til at inddrage materialer herfra i sit fletværk. Bla. sten og drivtømmer. Drivtømmer og grene bruges som ramme for kunstværker af pileflet, hvor teknikken mest minder om vævning.

Lerklædte kurve

Sand og ler fra stranden blandes og kurve beklædes med lerblandingen. Nogle af dem bliver farvelagt, andre brændes og får en smuk mørkebrun-sort overflade. Klaus Titze afprøver mange materialer sammen med pileflet, bla. gips og glas.

Form, struktur og teknik

Klaus Titze holder i sin kurveflet meget af regelmæssige former og med meget smalle eller meget brede svungne former. Bogen er ikke en bog om, hvordan man fletter en kurv, men han slutter sin bog med en gennemgang af, hvordan han han bruger pil som tovværk og laver kurve med den specielle rulleteknik. Det er den, der ses på forsiden af bogen.

En flot bog med flotte fotografier

Det er en æstetisk meget smuk bog, som bæres af nogle meget både flotte og inspirerende billeder, som virkelig giver Klaus Titzes fletværk liv – man kan på nogle nærbilleder næsten fornemme strukturen med fingrene, så skarpe er billederne. Billederne er taget af Finn Bramsen.

Bogen kan bestemt anbefales alle til inspiration. Garvede pileflettere vil kunne hente ny inspiration, og ikke pileflettere kan næsten ikke undgå at få lyst til at prøve at gå i gang. Men man kan også bare nyde æstetiken og billederne og det at få lov til at komme med ind i kunstnerens tankeverden.

Klaus Titze

Klaus Titzes er oprindelig økonom og fra Østtyskland, hvor han i 1984 besluttede at finde et ikke statsligt job og finde et selvstændigt, værdifuldt og nyttigt liv i frihed. Han endte ude på landet med pileflet og kom i lære som kurvemager. Senere dannede han sammen med andre et håndværkerfællesskab, men det var ikke velset og frem til Murens fald havde de i høj grad Stasis bevågenhed og blev chikaneret. Efter murens fald besøgte Klaus Titze Danmark og faldt her for Vestmøn, hvor han har nu har værksted ved Hårbølle.

Klaus Titze: Fletværk. Olivia. 2002. 96 sider indbundet og storformat. 298 kr.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

»KRYDDERURTER« bogen for urteelskere

Urteskolen.com

Bøger om ingefær.

Naturplanteskolen

Køb bogen Fantasilater

Landsforeningen Praktisk Økologi

Læs boganmeldelser i Praktisk Økologi

Rosenbud

Bøger om hønsehold.

Økologiens Have

Se alle bøgerne i webshoppen

Her er du: Forsiden > Inspiration > Bøger > Fletværk

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider