Når der ikke er kompost nok

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Grøngødning

Hvis man mangler kompost, kan grøngødning være en god løsning. Her rækker med jordkløver mellem kål – det giver liv til jorden og jorddække. Foto: Karna Maj

En levende jord med masser af regnorme og mikroorganismer er en forudsætning for, at man får succes med at dyrke økologisk. God, veltillavet og ikke alt for omsat kompost er nødvendig for at få etableret en levende jord.

Man har derfor et problem, hvis man ingen kompost har, når man vil begynde at dyrke sin have på en miljøvenlig måde.

Der er to muligheder: enten køber man noget godt kompost eller også må man klare sig med nødløsninger, indtil man får lavet sin egen første kompost.

Komposten skal ikke være helt omsat

Desværre kan det på baggrund af mange uheldige erfaringer ikke anbefales at hente kompost på kommunernes genbrugspladser. Komposten er desuden helt omsat, og det giver derfor ikke liv til jorden. Jordens levende organismer skal have planteaffaldet i en ikke helt omsat form. De kan ikke leve af jord.

Man skal finde en kompost, hvor der stadig er rester af kompostmaterialet, men de skal let kunne smuldres mellem fingrene. En anden mulighed er at finde en leverandør af delvist omsat hestemøg. Champignonkompost kan også bruges, men i begrænset mængde (max. lag på 1–2 cm).

Brug gødningen til de rigtige afgrøder

Gulerødder og andre rodfrugter samt salat, løg og krydderurter klarer sikkert første år uden komposttilførsel. Men kartofler, kål, porrer og majs behøver en del kvælstof for at give en god afgrøde. Her kan man bruge organiske gødninger i pose. Den fås også i økologisk kvalitet. En udmærket, men lidt dyr løsning til større stykker.

Saml sammen til en kompostbunke

Men først og fremmest handler det om her i foråret nidkært at samle alle planterester sammen i en bunke i stedet for at køre dem på genbrugspladsen. Når haven er forårsklargjort, kan man sætte den første kompostbunke. Hvis man får samlet minimum 1 m³, kan man lave varmkompost ved at sætte hele bunken på én gang og dække den med halm eller plastic, så temperaturen kommer op på 50–60° C. Det giver hurtigt omsætning. Midt på sommeren kan man bruge sin egen halvt omsatte kompost til jorddække under de vintergrønsager, der skal vokse helt hen i efteråret.

Jorddække

Ikke alt planteaffald skal i komposten. Græsafklip, hæklip og småt ukrudt (uden blomster og frø) kan lægges ud oven på jorden mellem grønsagsrækkerne. Det vil give tiltrængt føde til regnorme og mikroorganismer.

Grøngødning

Hvis man laver lidt større afstand mellem grønsagsrækkerne, kan man så rækker med kvælstoffikserende planter som jordkløver og sneglebælg imellem. De kan klippes ned 2–3 gange og lægges ud som jorddække. Desuden afsondrer deres rødder rodslim, som er god føde for mikroorganismerne. Man kan også tilså f.eks. en fjerdedel af køkkenhaven med grøngødning, som kan slås af og bruges til jorddække. Næste år er denne jord rigtig god til at dyrke grønsager i.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Ukrudtshajen

Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner

Ormeposten

Bestil kompostorme fragtfrit

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Jordbehandling > Når der ikke er kompost nok

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider