Hvorfor er det ikke alle rabarber, der giver lyserøde produkter, når de tilberedes? Jeg har eksempelvis netop lavet rabarbersaft, som slet ikke blev i nærheden af den lyserøde farve, som billederne i opskriften viste. Er der forskel på rabarber, og hvilken farve de giver? Og er der nogle sorter, der med garanti bliver lyserøde i saft og kompot?
Med venlig hilsen
Astrid, maj 2014
Du har ret – der er stor forskel på saftfarven fra de forskellige rabarbersorter. Rabarbersorter har et meget varierende indhold af røde farvestoffer. Nogle stilke er gennemfarvede, andre er grønne indvendig. Indholdet af antocyaner (rødt farvestof) i de enkelte sorter kan du se i tabellen nedenfor.
Det er generelt de sorter med små stilke, der er meget røde. Vinrabarber har det højeste indhold af antocyaner, men har til gengæld små stilke, så her er udbyttet væsentligt mindre, og det har betydning, hvis man gerne vil lave meget saft. Vinrabarber et forholdsvis let at finde til salg, mens mange af de nævnte rabarbersorter er svære at finde i handelen. Vinrabarber er en sen sort, så vælger man den, skal man måske også vælge en tidlig sort. De tidlige sorter har generelt et lavt indhold af rødt farvestof.
Antocyaner* (mg/kg) | Stilklængde | Stilkbredde | |
---|---|---|---|
Tidlige | |||
Rosara | 22 | 50 cm | 21 mm |
Timperley Early | 10 | 65 cm | 18 mm |
Victoria | 19 | 41 cm | 16 mm |
Middeltidlige | |||
Elmblitz | middel | 32 cm | 18 mm |
Elmsfeuer | 86 | 43 cm | 18 mm |
Linnaues | 4 | 65 cm | 20 mm |
Rosenhagen | 16 | 31 cm | 17 mm |
Sene | |||
Canada Red | 60 | 48 cm | 18 mm |
Glaskin’s Perpetual | 46 | – | – |
Marshall Early Red | 123 | 28 cm | 13 mm |
Spangsbjerg III5 | 114 | 33 cm | 16 mm |
Valentine | 39 | 55 cm | 19 mm |
Vinrabarber | 126 | 33 cm | 15 mm |
* Antocyan er det røde farvestof i rabarber
Kilder: 1) Sortsvurdering af rabarber 1977–79, A. Thuesen. Beretning nr. 1592 fra Statens Planteavlsforsøg. 2) Kimmo Rumpunen og Per Henriksen: Phytochemical and morphological characterization of seventy-one cultivars and selections of culinary rhubarb (rheum spp). 3) Kimmo Rumpunen og Maj-Lis Pettersson: Renässans för rabarber – sortsbedömningar och odlingsråd. SLU nr. 57 1997 (Sveriges Landtbruksuniversitet). DJF rapport Havebrug nr. 31, jan. 2004: Sorter og kloner af rabarber. Sortsforsøg med rabarber ved Årslev 1997–1998.
Når man skal vælge rabarbersort er der også andre forhold at tage hensyn til, bl.a. indhold af oxalsyre og smag. Det kan du se mere om i artiklen Der findes mange sorter af rabarber.
Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave
Søg i forhandlerguiden:
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Land Højbede og Plantekasser
Grøntsags- & blomsterfrø til køkkenhaven
Økologisk besøgshave
Anderledes øko grøntsager
Billige solide stauder – Se webshoppen
Flerårige spiselige planter til haven
Alt til den økologiske have
SÆTTEHVIDLØG, spisehvidløg og biovine
Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Køkkenhaven > Er der rabarbersorter, der med garanti giver lyserød saft?
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…