Kan man spise kartofler som lige er kommet op ad jorden i frostperioden, som lige er startet? Vi har »glemt« at grave alle kartoflerne op i efteråret og først gravet de sidste op nu. Er der noget med bakterier eller giftstoffer?
Med venlig hilsen
Nina Doege, december 2009
Hvis du har kunnet grave dem op, så er de ikke frosset og dermed ikke ødelagte som sådan. Men stivelsen i kartoflerne begynder at blive lavet om til sukker, hvis de får temperaturer under 5° C. Jordtemperaturen var for få dage siden 3–4° C i 10 cm dybde. Jeg gravede nogle få toppe op for ca. 5 dage siden, som vi også havde glemt, og de var fine og gode nok i smagen. Jordtemperaturen er i dag 2,6° i Vojens.
Men du kan smage dig frem til, om kvaliteten er i orden. Så anbring kartoflerne frostfrit over 5° C og så køligt som muligt – og mørkt, da de ellers bliver grønne og uspiselige. Under alle omstændigheder, så kan du bruge de små til brunede kartofler til jul – de skal jo alligevel være søde.
Kartofler med for sød smag kan godt bruges til læggekartofler, hvis ellers planterne har været sygdomfri og ikke har haft kartoffelskimmel. Har du dyr, kan du også bruge dem som foder efter kogning. Jeg kan huske som barn, at vi fodrede grisene med de sidste kartofler, efter at de var kogt i gruekedlen. Høns vil sikkert også gerne have dem.
Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave
Søg i forhandlerguiden:
Alt til den økologiske have
Land Højbede og Plantekasser
Flerårige spiselige planter til haven
Økologisk besøgshave
SÆTTEHVIDLØG, spisehvidløg og biovine
Anderledes øko grøntsager
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Billige solide stauder – Se webshoppen
Grøntsags- & blomsterfrø til køkkenhaven
Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Køkkenhaven > Er kartofler gravet op i frostvejr ødelagte?
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…