Min mor såede mange æblekerner efter flere forskellige æbletræer fra sin fars have, da han døde for 27 år siden. Det blev til et enkelt æbletræ, der har båret frugt siden. Sidste år fik hun en lille artikel i Hjemmet (nr. 45/2013 under rubrikken »Hyggelige Danmark«, s. 4, v. Eva Jensen) om dette kernesåede æble. Hun har altid ønsket sig at få dette – for hende betydningsfulde – æble navngivet og evt. godkendt som ny æblesort. Æblet skulle hedde Simona Star (Hendes far hed Adolph Simonsen, min mors efternavn er Sternkopf). Min mor døde desværre fornylig.
Men vi børn ønsker at bevare træet/frugten ved at pode på vildtstammer, få æblet navngivet og evt. anerkendt som ny æblesort.
Hvordan gør vi det?
Vi har taget kontakt til en gartner, der vil være behjælpelig med podningen. Da huset skal sælges, er det ikke sikkert, at vi har adgang til frugterne til efteråret.
Med venlig hilsen
Marianne Sejstrup, juni 2014
Da der i Danmark ikke foregår systematisk forædling af æbler, er der mig bekendt ikke nogen fast procedure for at få et æble godkendt som en ny sort. Jeg har netop sendt et æble på markedet, som har været afprøvet på Årslev for år tilbage, men det er som sådan ikke officielt godkendt.
Her på Blomstergården har vi 30–40 træer stående til »afprøvning«. Det er alle frøplanter, som vi har fået indleveret fra forskellige personer. Formålet med afprøvningen er, at kontrollere træernes sundhedstilstand under stort smittetryk og samtidig vurdere deres chance for at være en ny sort med kommerciel interesse, som så efterfølgende skal afprøves under kontrollerede forhold.
Enhver frøplante af et spiseæble er i teorien en ny sort på grund af den meget store arvemasse, der er i æblerne. Et kerneæbletræ bliver således langt fra identisk med modertræet, og i de fleste tilfælde er æblerne ikke egnet til frisk brug som spiseæbler. Når der, som i dette tilfælde er tale om et æble af en vis værdi – måske mest affektionsværdi, står det jer frit for at navngive æblet. Registreringen af en ny sort sker i det øjeblik, den findes interessant nok til at indgå i NordGen’s samling på Pometet i Tåstrup.
På Pometet i Tåstrup er man i øjeblikket i gang med projektet Æblefrø til æbleoaser, som går ud på at finde nye danske sorter med frø fra de mest robuste og sunde danske sorter.
Med venlig hilsen
Villy Mougaard
Planteskoleejer, Blomstergården
Søg i forhandlerguiden:
Flerårige spiselige planter til haven
Gamle sorter af frugttræer på vildstamme
Gamle danske sorter
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Udlejning af mosteri
Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Kan vi få et æble anerkendt som ny æblesort?
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…